CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Dům NAU ve španělském Ciudad Realu od MUKA Arquitectura

MUKA Arquitectura: V městském kontextu, kde jsou sousední domy nutně připojeny k sobě bočními stěnami a vytvářejí lineární sled proti sobě stojících objemů, materiálů a výšek, se tento projekt snaží obhájit odlišný způsob, jakým lze přistupovat k urbanistickému plánování a k možným formám rodinného domu, stejně jako k jeho vztahu s okolím.

CZECH DECO TEAM logo
8. února 2023

Vzhledem ke zmenšené velikosti minimální parcely stanovené v územních požadavcích Ciudad Real a povinným odstupům, které regulují polohu budovy jak na přední straně fasády, tak na zadní hranici, bylo nejzřejmějším - a nezbytným - řešením vytvořit na každém konci pozemku dva malé dvorky, mezi něž se vměstná samotný dům. Dalším aspektem, který bylo třeba vzít v úvahu, bylo, že přední část těchto pozemků obecně nabízí velmi omezené možnosti využití, protože je určena pro pěší i pro přístup vozidel, zatímco zadní část, s velmi malým množstvím přirozeného světla kvůli ohrazení přilehlých pozemků, se nejčastěji mění ve stísněné nádvoří, prostorově utlumené přilehlými budovami a zdmi.

Návrh byl zásadně vyřešen v řezu v jasném gestu zakřiveného objemu, v němž se nacházejí ložnice, který otevírá (mírně zapuštěné) přízemí a nabízí vizuální kontinuitu mezi oběma dvory zevnitř. Toto formální řešení s sebou přineslo možnost skrýt plochy skla tím, že je ukryjeme za ocelové sloupy, na nichž betonový objem spočívá, což rozostřilo vnímání hranice mezi vnitřkem a vnějškem a vyvolalo otázky, na které se tento návrh snaží reagovat velmi specifickým způsobem. Jak vypadá nádvoří v rodinném domě? Co tvoří obydlí? Lze v případě tohoto návrhu považovat přízemí za obydlený práh pod přístřeškem hlavního objemu?

Právě tyto otázky zde v podstatě určují radikálnější využití společných prostor. Vytýčení půdorysu a vyvýšení zatravněných ploch na koncích pozemku je využito jako prostředek, který zajišťuje, že hranice pozemku lze vnímat v jejich maximálním rozšíření z obývacího pokoje a kuchyně, jako prostorů, kde se odehrává většina každodenního života rodiny. Podpěry z oceli Corten, které drží betonové těleso, slouží k umístění sekundárního využití rezidence v přízemí, přičemž mírně pootočená poloha některých z těchto podpěr zdůrazňuje geometrii a zakřivení celku.

Rozložení objemů v prvním patře funguje tak, že mezi hlavní a zadní fasádou vytváří kontrastní vztahy s městským prostředím. Fasáda na calle Villahermosa, orientovaná na severovýchod, se snaží narušit vazby mezi soukromějším využitím prvního patra a zbytkem přilehlých budov a jejich blízkými okny: jediný otvor zde prolamuje betonový plášť, aby navázal pouze jedno konkrétní spojení s ulicí.

Tato urbanistická rekultivace, dosažená popřením jakýchkoli kompozičních a objemových asociací s přilehlými obytnými domy nebo jakoukoli korespondencí s jejich hmotnými formami, se snaží promluvit o alternativním způsobu chápání vazeb mezi částmi a celkem a vazeb mezi obytným domem nebo souhrnem více obytných domů a městem.

V zadním nádvoří - s převážně jižní orientací - je betonový plášť oproti hlavní fasádě zakončen asymetricky, v nižším bodě, aby byl průchodnější. Vstup přímého přirozeného světla je stíněn a regulován bioklimatickým řešením v podobě ocelových lan proložených rostlinným porostem. Kromě toho, že slouží k prodloužení pohledu k nebi z přízemí, umožňuje zakřivené gesto hlavní fasády přirozené zenitové osvětlení v místnostech pro vedlejší využití a zázemí, ve schodišťové hale a ve dvoře, který osvětluje jednu z ložnic.

A konečně vana v hlavní ložnici, vytesaná ze samé špičky oblouku, má střešní okno, které dovnitř vpouští přirozené světlo a zároveň zachovává nezbytné soukromí této místnosti.

Betonová křivka je na svých koncích odstupňovaná, což umožňuje v půdorysu návrhové možnosti, které zlepšují způsob, jakým mohou lidé dům využívat, a jeho vztah k exteriéru, například okenní parapety prodloužené do míst k sezení v interiéru, které fungují jako místa ke čtení a odpočinku vedle oken, květináče vložené do geometrie a konkávnosti samotné podlahy, psací a pracovní stoly a další úložné prostory v domě.

O projektu:

Název projektu: Casa NAU / Nau House
Architektonická kancelář: MUKA Arquitectura
Umístění: Calle Villahermosa, Ciudad Real, Španělsko
Fotografie: Javier Callejas
Hlavní architekt: Moisés Royo Márquez, Jesús Bermejo López
Tým designérů: MUKA Arquitectura
Spolupracovníci: Ignacio Campos Alcaraz, Loreto Carmenado Vaquero, Alba Martín de Vidales Mateos, Antonio González Rodríguez, Crisóstomo Páez Ferrer.
Návrh interiéru: MUKA Arquitectura
Zastavěná plocha: 256 m²
Plocha pozemku: 400 m²
Rok návrhu: 2021
Rok dokončení: říjen 2022
Krajina: MUKA Arquitectura
Dohled: José Manuel Fernández Marcos
Vizualizace: AutoCAD, Adobe Photoshop
Materiál: beton, dřevo, sklo, ocel
Rozpočet: 400 000 EUR

 

Liliana Alvarez, Amazing Architectures [online] @2023. Dostupné z: https://amazingarchitecture.com/houses/nau-house-in-ciudad-real-spain-by-muka-arquitectura

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • TRENDY pro sprchové kouty

    Jako místo, kde začínáme a končíme svůj den, získává koupelna konečně mnohem více pozornosti. Vany dlouhodobě ustupují sprchovým koutům, které…

  • Dům Los Molles, Villa General

    "Chci jedinečný dům, který sice zůstane v mezích předpisů, ale zajistí, že toto sídlo nebude mít stejnou formu jako ty…

    Rodinný dům, sedlová střecha
  • Stropní sálavé panely: Multifunkční a

    Stropní sálavé panely, kombinující vytápění, chlazení a akustické zlepšení, se stávají nezbytnou součástí moderních interiérů. Tyto panely nejenže efektivně regulují…

    Stropní topení
  • TECEvelvet: hvězdný design a inovativní

    Už jste se dotkli ovládacího tlačítka toalety TECEvelvet? Sametový pocit ze zmáčknutí tlačítka zcela mění běžnou denní rutinu.

    TECE wc ovládací tlačítko
  • Skryté zárubně DORSIS – architekti

    Přímé linie, estetika jednoduchosti a čistoty, minimum zdobných prvků - to jsou viditelné trendy interiérů moderních staveb, bez ohledu na…

    Dorsis Fortius dveře
  • Koohsar 252, provincie Alborz, Írán,

    Studio Davazdah: Na venkově v íránské provincii Alborz je navržena a postavena třípatrová vila o rozloze 600 m² pro mladý…

    Koohsar 252, Alborz Province, Iran by Studio Davazdah, villa
  • Laurel Grove, Melbourne, Victoria, Austrálie

    Kirsten Johnstone Architecture: V tomto nově postaveném domě v Blackburnu jsou hrdiny designu pálená hlína, beton a dřevo. Pozemek představoval…

    Kirsten Johnstone Architecture: nově postavený dům
  • Řízené větrání vás při plánování

    Se stále aktivnějším prosazováním energeticky úsporných řešení v rámci evropské legislativy roste povědomí o řízeném větrání jako o významném zdroji…

  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.