CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Dům NAU ve španělském Ciudad Realu od MUKA Arquitectura

MUKA Arquitectura: V městském kontextu, kde jsou sousední domy nutně připojeny k sobě bočními stěnami a vytvářejí lineární sled proti sobě stojících objemů, materiálů a výšek, se tento projekt snaží obhájit odlišný způsob, jakým lze přistupovat k urbanistickému plánování a k možným formám rodinného domu, stejně jako k jeho vztahu s okolím.

CZECH DECO TEAM logo
8. února 2023

Vzhledem ke zmenšené velikosti minimální parcely stanovené v územních požadavcích Ciudad Real a povinným odstupům, které regulují polohu budovy jak na přední straně fasády, tak na zadní hranici, bylo nejzřejmějším - a nezbytným - řešením vytvořit na každém konci pozemku dva malé dvorky, mezi něž se vměstná samotný dům. Dalším aspektem, který bylo třeba vzít v úvahu, bylo, že přední část těchto pozemků obecně nabízí velmi omezené možnosti využití, protože je určena pro pěší i pro přístup vozidel, zatímco zadní část, s velmi malým množstvím přirozeného světla kvůli ohrazení přilehlých pozemků, se nejčastěji mění ve stísněné nádvoří, prostorově utlumené přilehlými budovami a zdmi.

Návrh byl zásadně vyřešen v řezu v jasném gestu zakřiveného objemu, v němž se nacházejí ložnice, který otevírá (mírně zapuštěné) přízemí a nabízí vizuální kontinuitu mezi oběma dvory zevnitř. Toto formální řešení s sebou přineslo možnost skrýt plochy skla tím, že je ukryjeme za ocelové sloupy, na nichž betonový objem spočívá, což rozostřilo vnímání hranice mezi vnitřkem a vnějškem a vyvolalo otázky, na které se tento návrh snaží reagovat velmi specifickým způsobem. Jak vypadá nádvoří v rodinném domě? Co tvoří obydlí? Lze v případě tohoto návrhu považovat přízemí za obydlený práh pod přístřeškem hlavního objemu?

Právě tyto otázky zde v podstatě určují radikálnější využití společných prostor. Vytýčení půdorysu a vyvýšení zatravněných ploch na koncích pozemku je využito jako prostředek, který zajišťuje, že hranice pozemku lze vnímat v jejich maximálním rozšíření z obývacího pokoje a kuchyně, jako prostorů, kde se odehrává většina každodenního života rodiny. Podpěry z oceli Corten, které drží betonové těleso, slouží k umístění sekundárního využití rezidence v přízemí, přičemž mírně pootočená poloha některých z těchto podpěr zdůrazňuje geometrii a zakřivení celku.

Rozložení objemů v prvním patře funguje tak, že mezi hlavní a zadní fasádou vytváří kontrastní vztahy s městským prostředím. Fasáda na calle Villahermosa, orientovaná na severovýchod, se snaží narušit vazby mezi soukromějším využitím prvního patra a zbytkem přilehlých budov a jejich blízkými okny: jediný otvor zde prolamuje betonový plášť, aby navázal pouze jedno konkrétní spojení s ulicí.

Tato urbanistická rekultivace, dosažená popřením jakýchkoli kompozičních a objemových asociací s přilehlými obytnými domy nebo jakoukoli korespondencí s jejich hmotnými formami, se snaží promluvit o alternativním způsobu chápání vazeb mezi částmi a celkem a vazeb mezi obytným domem nebo souhrnem více obytných domů a městem.

V zadním nádvoří - s převážně jižní orientací - je betonový plášť oproti hlavní fasádě zakončen asymetricky, v nižším bodě, aby byl průchodnější. Vstup přímého přirozeného světla je stíněn a regulován bioklimatickým řešením v podobě ocelových lan proložených rostlinným porostem. Kromě toho, že slouží k prodloužení pohledu k nebi z přízemí, umožňuje zakřivené gesto hlavní fasády přirozené zenitové osvětlení v místnostech pro vedlejší využití a zázemí, ve schodišťové hale a ve dvoře, který osvětluje jednu z ložnic.

A konečně vana v hlavní ložnici, vytesaná ze samé špičky oblouku, má střešní okno, které dovnitř vpouští přirozené světlo a zároveň zachovává nezbytné soukromí této místnosti.

Betonová křivka je na svých koncích odstupňovaná, což umožňuje v půdorysu návrhové možnosti, které zlepšují způsob, jakým mohou lidé dům využívat, a jeho vztah k exteriéru, například okenní parapety prodloužené do míst k sezení v interiéru, které fungují jako místa ke čtení a odpočinku vedle oken, květináče vložené do geometrie a konkávnosti samotné podlahy, psací a pracovní stoly a další úložné prostory v domě.

O projektu:

Název projektu: Casa NAU / Nau House
Architektonická kancelář: MUKA Arquitectura
Umístění: Calle Villahermosa, Ciudad Real, Španělsko
Fotografie: Javier Callejas
Hlavní architekt: Moisés Royo Márquez, Jesús Bermejo López
Tým designérů: MUKA Arquitectura
Spolupracovníci: Ignacio Campos Alcaraz, Loreto Carmenado Vaquero, Alba Martín de Vidales Mateos, Antonio González Rodríguez, Crisóstomo Páez Ferrer.
Návrh interiéru: MUKA Arquitectura
Zastavěná plocha: 256 m²
Plocha pozemku: 400 m²
Rok návrhu: 2021
Rok dokončení: říjen 2022
Krajina: MUKA Arquitectura
Dohled: José Manuel Fernández Marcos
Vizualizace: AutoCAD, Adobe Photoshop
Materiál: beton, dřevo, sklo, ocel
Rozpočet: 400 000 EUR

 

Liliana Alvarez, Amazing Architectures [online] @2023. Dostupné z: https://amazingarchitecture.com/houses/nau-house-in-ciudad-real-spain-by-muka-arquitectura

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Vila Long Thanh, Vietnam, KM

    Kancelář KM Architecture: Vila Long Thanh, navržená a postavená po pandemii Covid, slouží jako klidné útočiště pro manželský pár v…

    Rodinná vila v zahradě
  • MC House, Hacienda Chicureo, Chile,

    MC House se nachází na mírném svahu v areálu Chicureo Estate v Santiagu v Chile a dokonale splývá s okolní…

    Rodinný dům, vila, bílý beton
  • Velký dům, Vinh Tuong, Vietnam

    Rodinný dům vychází z tradiční struktury třípokojového domu s moderním přístupem, který je vhodný pro vícegenerační rodiny a tropické podnebí.…

    Rodinný dům, schodiště
  • Designová sprchovací toaleta v nejlepším

    Sprchovací toaleta se mění z novinky na standard. Sloučení WC a bidetu šetří místo, peníze a nabízí moderní, příjemný způsob…

    Original TECEone wc bílá sprchovací toaleta v koupelně
  • Vertikální dům, Algemesí, Španělsko, Ruben

    Ruben Muedra Estudio De Arquitectura: CASA VERTICAL se nachází v obytné čtvrti na severním okraji obce Algemesí. Městská část, ve…

    Vila, rodinný dům se zahradou
  • Protipožární dveře se skrytou zárubní?

    Při výběru požárně odolných dveří jsou prioritou technické požadavky, estetika bývá bohužel až na druhém místě. Protipožární dveře se skrytými…

    Protipožární dveře se skrytou zárubní Dorsis Fortius EI30
  • CLB Architects a HSH Interiors

    Tento horský dům, tvořený řadou zvlněných tektonických struktur zasazených do osikového háje nedaleko Wilsonu ve Wyomingu, slouží jako tvůrčí útočiště…

  • Campus KID San Lazzaro, Nový

    Nový školní komplex Campus KID, vzdělávací centrum pro děti ve věku 6-14 let, se nachází na úpatí kopců na jihovýchodním…

    Kampus, bílá budova, oblá dřevěná střecha
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.