CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Dům THREE, Ostende, Pinamar, Argentina, Estudio Galera Architecture

Estudio Galera Architecture: Dům číslo tři je součástí většího komplexu, který byl postupně budován pro stejnou rodinu. Jedná se o třetí z celkem šesti rezidencí, které byly naplánovány v roce 2016 v rámci územního plánu zahrnujícího nejen bydlení, ale také občanskou vybavenost a zelené plochy v centru komplexu.

Vila, rodinný dům, zahrada
CZECH DECO TEAM logo
23. května 2024

Estudio Galera Architecture: Dům číslo tři je součástí většího komplexu, který byl postupně budován pro stejnou rodinu. Jedná se o třetí z celkem šesti rezidencí, které byly naplánovány v roce 2016 v rámci územního plánu zahrnujícího nejen bydlení, ale také občanskou vybavenost a zelené plochy v centru komplexu.

Objekt je zasazen do bloku v blízkosti moře a leží na neostré hranici mezi Ostende – nejhustěji osídlenou částí města, kterou obývá převážně dělnická třída – a Mar de Ostende, turistickou oblastí, která působí jako měch mezi mořem a samotným městem. Hranice či okrajový stav mezi těmito dvěma oblastmi se vytváří nejen z hlediska vnímání bezpečnosti a soukromí, ale také ve střetu mezi “uspěchaným životem” pracujících a “pomalým světem” těch, kteří jsou na dovolené.

Z topografického hlediska má pozemek v přední a zadní části větší sklon než 3,00 od ulice; tento podmiňující faktor přispívá k “sebeomezení” územního plánu, kde je střed bloku určen jako prostor pro rozšíření. Uzavření do ulice a otevření do zeleně tedy znamená uzavření domu směrem na západ, což znamená ztrátu slunečního světla uvnitř obydlí, ale jeho znovuzískání při venkovním využití v parku, které se šestinásobí. Protože se jedná o nájemní nemovitost, musí být dům číslo tři dostatečně univerzální, aby mohl každý týden hostit jiného generického uživatele, a navržen tak, aby se dal rozčlenit a rozdělit na dvě části, aby bylo možné ubytovat rodinu a pár současně. V tomto smyslu je klíčová nejednoznačnost a flexibilita.

Třetí dům navazuje na předchozí, přičemž se řídí stejnou stavební logikou, jako je použití ušlechtilých materiálů a nahrazení běžných cihel použitých v prvních dvou jednotkách pohledovým betonem. Tato třetí verze rozšířeného programu je v souladu s koncepčními liniemi, které stály u zrodu souboru: jednoduché provedení s využitím místní práce a minimální údržba. Sdílením prostorových průzkumů a rozměrových vztahů s již existujícími domy vzniká dialektické spojení, v němž jsou všechny asimilovány po formální stránce, ale kontrastují svou materialitou. Dům číslo tři je stejně jako ty předchozí navržen s použitím skromného katalogu materiálů: železobetonu, skleněných cihel, hliníku, skla a cementových tvárnic poskládaných horizontálně, které slouží spíše jako vizuální filtry než jako nosné prvky.

Půdorys je rozdělen na dvě obytné jednotky, které mohou fungovat buď jako jedno obydlí, nebo je lze podle potřeby rozdělit na dvě části. Toto “dvoujaderné” podlaží umožňuje oddělit hlavní ložnici v přízemí a vytvořit tak samostatnou jednopokojovou jednotku nebo být součástí zbytku domu vedle hlavního objemu, který v přízemí hnízdí pro veřejné účely, a dvou ložnic a ateliéru, který má výhled na obývací pokoj v horním patře. Vznikají tak jedinečné prostorové vztahy, které se v ostatních domech komplexu nevyskytují.

Dům je vyzdvižen nad terén a chrání stěny před zemní vlhkostí. Venkovní prostory v objemech se otevírají do přírodního nádvoří tvořeného odstupy a dvorky šesti pozemků. Přirozený sklon pozemku mění tato rozšíření ve zvednuté terasy otevřené do vnitřní zahrady. Ve velkém společném prostoru uprostřed bloku tak vzniká místo pro kontemplaci přírody, kde hlavní roli hraje ptactvo a flóra vysazená rodiči majitelů před čtyřiceti lety.

Dešťová voda je svedena do velkých chrličů, které ji vylévají do vsakovacích studní a vydávají zvuky, které spolu s vůní mokré trávy a zpěvem ptáků vytvářejí příjemnou podívanou vnímatelnou pouze z domu. Postupem času se potvrzuje, že přítomnost domu a jeho obyvatel nemění původní vlastnosti místa.

O projektu

 

Název projektu: House THREE
Architektonická kancelář: Estudio Galera Architecture
Umístění: Ostende, okres Pinamar, Buenos Aires, Argentina.
Fotografie: Diego Medina
Projektový tým: Ariel Galera Cesar Amarante, Francisco Villamil, Luisina Noya
Spolupracovníci: Micol Rodriguez, Soledad Van Schaik, Juan Cruz Ance, Facundo Casales.
Vedoucí projektu: Pablo Ahumada.
Administrativní řízení: Verónica Coleman.
Úprava textů a překlad: Soledad Pereyra.
Zeměměřič: Ariel Triana
Zastavěná plocha: 182 m²
Plocha pozemku: 620 m²
Rok návrhu: 2020
Rok dokončení: 2023
Stavební inženýr: Juan Pablo Busti
Elektřina: Gabriel Jaimón
Sanitární technika: Cristian Carrizo
Konstrukce: Ever Vera
Materiál: železobeton, skleněné cihly, hliník, skleněné a cementové tvárnice

 

Ve spolupráci s Alfredo Gonzalez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/houses/house-three-ostende-pinamar-argentina-by-estudio-galera-architecture

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Vila Long Thanh, Vietnam, KM

    Kancelář KM Architecture: Vila Long Thanh, navržená a postavená po pandemii Covid, slouží jako klidné útočiště pro manželský pár v…

    Rodinná vila v zahradě
  • MC House, Hacienda Chicureo, Chile,

    MC House se nachází na mírném svahu v areálu Chicureo Estate v Santiagu v Chile a dokonale splývá s okolní…

    Rodinný dům, vila, bílý beton
  • Velký dům, Vinh Tuong, Vietnam

    Rodinný dům vychází z tradiční struktury třípokojového domu s moderním přístupem, který je vhodný pro vícegenerační rodiny a tropické podnebí.…

    Rodinný dům, schodiště
  • Designová sprchovací toaleta v nejlepším

    Sprchovací toaleta se mění z novinky na standard. Sloučení WC a bidetu šetří místo, peníze a nabízí moderní, příjemný způsob…

    Original TECEone wc bílá sprchovací toaleta v koupelně
  • Vertikální dům, Algemesí, Španělsko, Ruben

    Ruben Muedra Estudio De Arquitectura: CASA VERTICAL se nachází v obytné čtvrti na severním okraji obce Algemesí. Městská část, ve…

    Vila, rodinný dům se zahradou
  • Protipožární dveře se skrytou zárubní?

    Při výběru požárně odolných dveří jsou prioritou technické požadavky, estetika bývá bohužel až na druhém místě. Protipožární dveře se skrytými…

    Protipožární dveře se skrytou zárubní Dorsis Fortius EI30
  • CLB Architects a HSH Interiors

    Tento horský dům, tvořený řadou zvlněných tektonických struktur zasazených do osikového háje nedaleko Wilsonu ve Wyomingu, slouží jako tvůrčí útočiště…

  • Campus KID San Lazzaro, Nový

    Nový školní komplex Campus KID, vzdělávací centrum pro děti ve věku 6-14 let, se nachází na úpatí kopců na jihovýchodním…

    Kampus, bílá budova, oblá dřevěná střecha
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.