CZECH DECO TEAM

Přihlásit

Kvalitní matrace pro zdravý spánek: Na co se při jejím nákupu zaměřit

Špatný spánek může mít negativní vliv na váš každodenní život. Pokud se ráno probudíte rozlámaní a nevyspalí, začnete den se špatnou náladou, která může mít vliv na celý váš den. Zabránit tomu můžete dobře vybranou matrací. Podle čeho se při jejím výběru řídit? To vám poradíme v následujícím článku a videu.

Tvrdá, či měkká. Latexová, nebo taštičková. Také si nevíte rady, jaká matrace je pro vás ta nejlepší? Připravili jsme pro vás krátký průvodce, který vám její výběr trochu ulehčí. Nejdůležitější ale je si matraci vždy vyzkoušet v obchodě či v showroomu. Jen tak opravdu zjistíte, zda je pro vás ta pravá.

Výrobci matrací, mezi které patří například firma Tropico, rozlišují několik stupňů tvrdosti matrace. Obecně platí, že výběr závisí na spánkových návycích a hmotnosti člověka. Měkké jsou vhodné především pro lidi s nižší váhou nebo ty, kteří jsou zvyklý spát na boku. Pokud usínáte na zádech, sáhněte raději po tvrdších kouscích. 

Správné rozměry matrace

Výška, šířka a délka matrace hrají při jejím výběru také podstatnou roli. Délku matrace vždy vybírejte podle svojí výšky, ke které nezapomeňte přičíst alespoň 20 cm. Standardně se setkáte s matracemi o délce 200 cm, k dostání jsou i prodloužené velikosti 220 cm. Délky matrace se vyrábí tak, aby se pohodlně vešly do běžně dostupných postelí. Jestliže máte atypicky řešenou postel, je možné si nechat vyrobit matraci na míru. Výška matrace by pro dospělého člověka měla činit minimálně 20 cm, u příliš nízkých matrací hrozí brzké proležení. Senioři i lidé s vyšší hmotností by měli sáhnout po ještě vyších matracích, mají totiž lepší nosnost a snadno se z nich vstává. Posledním rozměrem je šírka. Standardní lůžko má nejmenší šířku 90 cm, u dvoulůžek si pak můžete vybrat, zda zvolíte jednu celistvou matraci, či dvě oddělené. Výhodou jedné velké matrace je, že si budete během spánku nablízku a nebude mezi vámi žádná mezera. Pokud se ale jeden z vás v noci hodně převaluje nebo preferuje jinou tvrdost matrace, pořiďte si dvě různé matrace, které budou vyhovovat vašim požadavkům.

Jaký typ matrace zvolit?

Na trhu najdete velké množství typů matrací. Mezi nejvyhledávanější patří matrace pěnové, které se pyšní vysokou univerzálností. Výrobci jsou schopni je vyrobit v široké škále tvrdostí, takže si vybere skutečně každý. Pokud si pořídíte pěnovou matraci, dejte si pozor na to, abyste doma měli lamelový nebo laťkový rošt. Tento typ totiž potřebuje odvětrávat, na pevné podložce by se mu tedy moc dobře nedařilo.

Latexové matrace získaly za posledních pár let status Téměr nezničitelné. Při používání se nedeformují a přizpůsobí se vašemu tělu, jen je třeba je vložit na lamelové rošty. Větší tuhosti je většinou docíleno přidáním kokosového vlákna. Nevýhodou latexových matrací je jejich menší prodyšnost, v pokojích s vysokou vlhkostí na ně tedy raději zapomeňte.

Poslední typem jsou pružinové matrace, které se dělí na klasické pružinové a taštičkové. První typ se hodí pouze na příležitostné přespání, jelikož pružiny mohou po čase tlačit. U taštičkových jsou pružiny jednotlivě zašity do malých kapsiček, můžete na nich tedy nerušeně spát každý den. Oba typy jsou velmi prodyšné a nedoporučuje se kombinovat je s polohovatelnými rošty.

Další doporučené články

MÁM ZÁJEM, ABY MĚ KONTAKTOVAL ODBORNÍK REHAU - ZAŠLEME VÁM KATALOG