CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Od plánu k rozkvětu: Zahrnutí krajinářské architektury do procesu plánování výstavby

Terénní úpravy jsou při výstavbě často opomíjeny a většina pozornosti je věnována samotné stavbě. Začlenění terénních úprav do procesu plánování stavby od samého počátku však může mít řadu výhod. Nejenže zvyšuje celkový estetický vzhled objektu, ale poskytuje také funkční a ekologické výhody. V tomto článku se budeme zabývat významem terénních úprav ve výstavbě a probereme klíčové aspekty a problémy při začleňování terénních úprav do procesu plánování výstavby. Podíváme se také na budoucí trendy v oblasti terénních úprav a výstavby.

Terénní úpravy ja výstavba
CZECH DECO TEAM logo
21. srpna 2024

Pochopení významu terénních úprav ve stavebnictví

Estetická a funkční hodnota terénních úprav

Terénní úpravy hrají zásadní roli při zvyšování vizuální přitažlivosti nemovitosti. Dobře navržená krajina může vytvořit pocit harmonie, rovnováhy a klidu. Lze ji také použít k vymezení prostorů, vytvoření ústředních bodů a zajištění soukromí. Strategické rozmístění stromů, keřů a květin může celkovému designu dodat barvu, texturu a hloubku.

Terénní úpravy však nejsou jen estetické, ale slouží také funkčním účelům. Může pomáhat řídit odtok dešťové vody, čímž zabraňuje erozi a znečištění vody. Vhodně umístěné stromy mohou poskytovat stín, čímž snižují potřebu umělého chlazení a šetří náklady na energii. Kromě toho mohou krajinné úpravy zlepšit kvalitu ovzduší tím, že zachycují prach a znečišťující látky a uvolňují kyslík.

Přínosy integrace krajinářských úprav pro životní prostředí

Kromě estetické a funkční hodnoty nabízí terénní úpravy i významné ekologické přínosy. Začleněním původních druhů rostlin mohou terénní úpravy podpořit biologickou rozmanitost a poskytnout stanoviště ptákům, motýlům a dalším volně žijícím živočichům. To zase pomáhá udržovat zdravý ekosystém.

Krajinářské úpravy také pomáhají bojovat proti změně klimatu tím, že snižují efekt městského tepelného ostrova. Stromy a rostliny pohlcují oxid uhličitý, skleníkový plyn, a uvolňují kyslík prostřednictvím procesu fotosyntézy. To pomáhá zmírňovat negativní dopady klimatických změn, jako jsou rostoucí teploty a zvýšené znečištění ovzduší.

Úloha krajinářské architektury při plánování výstavby


Včasné zahrnutí krajinářských úprav do fází projektování

Jedním z klíčových aspektů při začleňování krajinářských úprav do procesu plánování výstavby je zapojení krajinářských projektantů již v raných fázích projektování. Začleněním krajinářských úprav od samého počátku mohou projektanti zajistit, aby stavba a krajina harmonicky spolupracovaly. Tato včasná spolupráce umožňuje plynulý přechod mezi vnitřními a venkovními prostory.

Včasné zapojení také nabízí možnost řešit potenciální problémy, jako jsou omezení na místě nebo problémy s odvodněním. Díky včasnému zjištění těchto problémů je lze aktivně řešit, což z dlouhodobého hlediska šetří čas i peníze. Zahrnutí podrobného rozpisu hodnot navíc pomáhá zajistit, aby byly zohledněny všechny náklady na terénní úpravy a aby projekt od počátku dodržel rozpočet.

Spolupráce mezi architekty a krajinářskými architekty

Dalším důležitým aspektem při začleňování krajinářských úprav do plánování výstavby je spolupráce mezi architekty a krajinářskými architekty. Oba obory přispívají svými jedinečnými odbornými znalostmi k vytvoření soudržného a integrovaného návrhu.

Architekti se soustředí na návrh budovy, zatímco zkušení krajinářští architekti berou v úvahu přírodní prvky místa, vegetaci a venkovní vybavení. Společně mohou vytvořit harmonický vztah mezi zastavěným prostředím a okolní krajinou a maximalizovat estetický a funkční potenciál objektu.

Klíčová hlediska pro terénní úpravy ve stavebnictví

Výběr vhodných druhů rostlin

Při začleňování terénních úprav do procesu plánování výstavby je důležité vybrat vhodné druhy rostlin, kterým se daří v místních klimatických a půdních podmínkách. Původní rostliny jsou často nejlepší volbou, protože jsou přizpůsobeny místnímu prostředí a vyžadují méně údržby.

Kromě výběru vhodných druhů rostlin je třeba zvážit jejich umístění a nároky na údržbu. Správný výběr a umístění rostlin může zajistit jejich dlouhou životnost a minimalizovat potřebu nadměrného zavlažování, hnojení a používání pesticidů.

Zohlednění klimatických a půdních podmínek

Klimatické a půdní podmínky se v jednotlivých regionech liší a tyto faktory mohou výrazně ovlivnit úspěšnost projektu terénních úprav. Při plánování krajinářského projektu je nezbytné vzít v úvahu faktory, jako je teplota, srážky, sluneční záření a typ půdy.

Důkladná analýza těchto podmínek pomůže určit vhodné druhy rostlin, zavlažovací systémy a požadavky na úpravu půdy. Zajistí také, že návrh terénních úprav bude udržitelný a schopný odolávat místním klimatickým výzvám.

Vyvážení krásy a udržitelnosti

Začlenění terénních úprav do procesu plánování výstavby není jen o vytvoření krásného designu, ale také o zajištění udržitelnosti. Je třeba najít rovnováhu mezi estetikou a odpovědností k životnímu prostředí.

Výběr rostlin nenáročných na údržbu, návrh účinných zavlažovacích systémů a použití udržitelných materiálů jsou jen některé způsoby, jak této rovnováhy dosáhnout. Přijetím udržitelných postupů může návrh terénních úprav přispět ke zdravějšímu životnímu prostředí a nižším nákladům na údržbu.

Překonávání problémů při integraci krajinářské architektury

Řešení rozpočtových omezení

Jednou z výzev při integraci terénních úprav do plánování výstavby jsou rozpočtová omezení. Terénní úpravy mohou být významnou investicí, a proto je nezbytné zohlednit celkový rozpočet projektu.

K překonání této výzvy lze použít postupný přístup, kdy se terénní úpravy realizují po etapách. To umožňuje přidělit prostředky na základě prioritních oblastí a zároveň zajistit soudržný celkový design. Kromě toho může zkoumání nákladově efektivních alternativ, jako je použití materiálů z místních zdrojů, pomoci natáhnout rozpočet, aniž by byla ohrožena kvalita.

Orientace v regulačních požadavcích

Další výzvou při integraci krajinářských úprav je orientace v regulačních požadavcích. Místní úřady mohou mít směrnice a omezení týkající se prvků terénních úprav, jako je ochrana stromů, hospodaření s dešťovou vodou a požadavky na odstupy.

Úzká spolupráce s odborníky na krajinářské úpravy, kteří se vyznají v místních předpisech, může pomoci zajistit soulad s těmito požadavky. Včasná spolupráce s místními úřady může také pomoci zefektivnit povolovací proces a zabránit tak zbytečnému zdržení stavebního projektu.

Řízení časového harmonogramu výstavby a potřeb terénních úprav

Časový plán výstavby je často napjatý a o omezené zdroje soupeří různá řemesla a úkoly. To může představovat problém při začleňování terénních úprav do procesu plánování výstavby.

Efektivní řízení a koordinace projektu jsou nezbytné pro zajištění toho, aby byly potřeby terénních úprav splněny v daném časovém rámci. To může zahrnovat pečlivé plánování úkolů, koordinaci s různými dodavateli a plánování řádné přípravy staveniště, aby se minimalizovalo narušení krajiny.

Budoucí trendy v krajinářství a stavebnictví

Vzestup zelených budov

Budoucnost krajinářství a stavebnictví spočívá ve vzestupu zelených budov. Zelené budovy zahrnují zásady udržitelného navrhování, aby se minimalizoval jejich dopad na životní prostředí.

Často jsou vybaveny živými stěnami, zelenými střechami a střešními zahradami, které přinášejí výhody krajinářství do městského prostředí. Tyto zelené prvky zlepšují kvalitu ovzduší, zajišťují izolaci a vytvářejí městské oázy pro odpočinek a rekreaci. S rostoucím povědomím o udržitelnosti se očekává, že poptávka po zelených budovách poroste.

Technologické inovace v krajinářském designu

Technologie přinášejí revoluci v oboru krajinářské architektury a nabízejí inovativní řešení a nástroje pro zlepšení procesu navrhování. Technologie usnadňují vizualizaci a realizaci krajinářských plánů, od softwaru pro 3D modelování až po drony pro analýzu místa.

Na vzestupu jsou také inteligentní zavlažovací systémy vybavené senzory a údaji o počasí. Tyto systémy zajišťují efektivní využívání vody a reagují na aktuální úroveň vlhkosti a povětrnostní podmínky. S dalším rozvojem technologií budou mít krajinářští designéři k dispozici více prostředků pro vytváření udržitelných a vizuálně úžasných návrhů.

Rostoucí důraz na venkovní obytné prostory

Pandemie COVID-19 zdůraznila význam venkovních prostor pro zdraví a pohodu. V důsledku toho se při plánování staveb klade stále větší důraz na venkovní obytné prostory.

Majitelé domů a developeři se snaží vytvářet příjemné venkovní prostory, které lze využívat k odpočinku, zábavě a společenskému setkávání. Tento trend zahrnuje integraci prvků, jako jsou venkovní kuchyně, ohniště a místa k posezení. Venkovní obytné prostory představují plynulé rozšíření vnitřního obytného prostředí a stírají hranice mezi interiérem a exteriérem.

Ve spolupráci s Liliana Alvarez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/articles/from-blueprint-to-bloom-incorporating-landscaping-into-the-construction-planning-process

 

Text: Liliana Alvarez

Photography: Freepik

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Od konceptu k realitě: Jak

    Představte si, že máte po svém boku superchytrého asistenta, který se neřídí jen vašimi pokyny, ale přemýšlí dopředu, řeší problémy…

    AI a plánování architekta
  • Hygge v koupelně? S výrobky

    Koncept útulnosti HYGGE dělá z koupelny místo relaxace a regenerace s příjemnou atmosférou, kde nacházíme prostor vrátit se k sobě…

    Koupelna TECE ve stylu hygge
  • Prémiové dveřní systémy DORSIS: inspirujte

    My v Dorsis vzýváme přístupy vedoucí k souladu všech interiérových prvků na bázi střídmosti a elegance. Věříme, že právě naše dveřní systémy…

    Dorsis dveře katalog
  • Kural Vista: Ultimátní sen miliardáře

    Kural Vista se nachází v prestižní čtvrti Frond G v Palm Jumeirah a je ztělesněním vysněného domu miliardáře. Tato vila…

    Plážová vila pro miliardáře
  • Malý penthouse se dvěma terasami,

    Studio Brákara otevírá tento 55metrový byt2 dobrému počasí a přirozenému světlu. Nachází se mezi výškovými kancelářskými budovami a před rekonstrukcí…

    Rekonstrukce malého bytu s terasou
  • Od plánu k rozkvětu: Zahrnutí

    Terénní úpravy jsou při výstavbě často opomíjeny a většina pozornosti je věnována samotné stavbě. Začlenění terénních úprav do procesu plánování…

    Terénní úpravy ja výstavba
  • Jedinečná stavba Casa CH73, Mexico

    Cílem projektu Casa CH73 bylo proměnit regulaci oblasti v příležitost k vytvoření jedinečného sídla z hlediska udržitelného rozvoje. Přístup, který…

    Dům vyhlídka
  • Běžnou standardní toaletu změňte snadno

    Pomocí TECE retrofit panelu lze běžnou standardní toaletu bez elektrické přípojky snadno změnit na velmi komfortní a hygienickou sprchovací toaletu…

    Jak snadno pzměnit omocí retrofit panelu běžnou toaletu na sprchovací
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.