CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Prix Versailles 2024: Nejkrásnější muzea světa

Cena Versailles, která letos slaví 10. výročí, poprvé ve své historii představuje seznam nejkrásnějších muzeí světa pro rok 2024: sedm nově otevřených nebo znovuotevřených muzeí, která zároveň slouží kreativitě, reflexi místního dědictví a ekologické účinnosti a která zanechávají mimořádnou stopu ve svém okolí.

Nejkrásnější muzeum světa
CZECH DECO TEAM logo
30. září 2024

Všichni budou soutěžit o tři světové tituly pro rok 2024 – Prix Versailles, Interior a Exterior – jejichž laureáti budou vyhlášeni v sídle UNESCO koncem listopadu.

Jérôme Gouadain, generální tajemník Prix Versailles, je potěšen, že dynamika, kterou muzejní budovy vytvářejí, bude nyní lépe oceněna:

„Muzea jsou jedinečným prostředím pro mezikulturní dialog. Díky technologiím nyní poskytují stále hlubší zážitky, podílejí se na šíření znalostí a pomáhají formovat vkus svých návštěvníků.
Vytvořením seznamu nejkrásnějších muzeí světa jsme také chtěli zdůraznit význam úžasu, který povznáší lidský pohled a umožňuje nám nechat se překvapit.

Díky tomu, čím jsou a čím mají být, muzea plně přispívají k cílům inteligentního udržitelného rozvoje.“

Další světové výběry – hotely, restaurace, empory, letiště, kampusy, osobní nádraží a sport – budou vyhlášeny v období od července do září.

SEZNAM NEJKRÁSNĚJŠÍCH MUZEÍ SVĚTA 2024

A4 Art Museum

Chengdu, China

Grand Egyptian Museum

Giza, Egypt

Smritivan Earthquake Museum

Bhuj, India

Simose Art Museum

Hiroshima, Japan

Paleis Het Loo

Apeldoorn, Netherlands

Oman Across Ages Museum

Manah, Oman

Polish History Museum

Warsaw, Poland 

A4 Art Museum

Chengdu, China

A4 Art Museum
images © Tektonn Architects

Luxehills na předměstí Čcheng-tu je malé návrší s jedinečnou architekturou, protože na přelomu tisíciletí byla jeho urbanizace přísně plánována po vzoru toskánského městečka, na jehož výšinách stojí venkovský klub, kostel a muzeum umění – A4.

V jednom z nejlidnatějších čínských měst představovala přestavba a reorganizace muzea postaveného podle italských plánů z 18. století obrovskou výzvu.

Aby odpovídala měřítku místa, byla původní budova rozdělena na patra, tři nadzemní a dvě podzemní. V posledním z nich se nyní nacházejí působivé výstavní prostory, zatímco odhalená patra si i nadále zachovávají přívětivou, bukolickou tvář florentského náměstí.

Výzvy se zhostila firma Tektonn Architects, původně založená v Paříži, která v roce 2018 přesídlila do Čcheng-tu, což jistě vysvětluje zřejmou vazbu muzea na úžasnou his- torii oblasti, která je malebná i současná.

Grand Egyptian Museum

Giza, Egypt

images © Grand Egyptian Museum

V rozlehlém atriu Velkého egyptského muzea faraon Ramses jako by vítal návštěvníky v zákrutách času. Pro božského krále není důležité, že stavba tohoto nového paláce trvala 20 let – firma Hene- ghan Peng Architects vyhrála soutěž v roce 2003 – protože Ramses zde má před sebou celou minulost i budoucnost.
Staří Egypťané při projektování využili čtvrtý rozměr, aby zajistili, že slunce bude obráceno ke králi, a nyní po společné dohodě osvětlují vchod.
Po obdivování neuvěřitelného bohatství, výstupu po velkolepém schodišti a příchodu do nejvyššího patra, na okraj Gízské plošiny, se návštěvníkům odkrývá působivý pohled na tři pyramidy: Chufuovu, Chafreho a Menkaureovu. Mohou pak ocenit, že „z výšin těchto pyramid“ – a v tomto muzeu – na ně „shlíží 40 století historie“.

Smritivan Earthqake Museum

Bhuj, India

images © Vinay Panjwani

Přírodní katastrofy nerozlišují podle věku, pohlaví ani náboženství. Tak tomu bylo i v případě 12 932 obětí zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály ve Smritivanu ve státě Gudžarát. Ani památník a muzeum, které navrhl architekt Rajeev Kathpalia, takové rozdíly nedělá. 12 932 stromů je vysazeno na ploše 800 000 m2, zavlažované díky výstavbě 50 kontrolních přehrad, na nichž je vyryto 12 932 jmen.

V této zdevastované, vyprahlé krajině se nyní nachází bujný les, který tvoří kulisu muzeu inspirovaného místní architekturou a zříceninou pevnosti s výhledem na místo. Jednotlivé galerie spojuje klikatá stezka vedoucí do svahu, která podtrhuje dramatičnost strašlivé tragédie i klid, který přináší renaturalizace.

Smritivan je poctou houževnatosti, která se stala poutním místem a útočištěm pro každého, kdo hledá útěchu v na- ture.

Simose Art Museum

Hiroshima, Japan

images © Hiroyuki Hirai

Již v roce 2002 pro Expo.02 ve švýcarském Murtenu si architekt Jean Nouvel, držitel Pritzkerovy ceny za architekturu za rok 2008, poprvé představil dočasný monolit, který váží téměř 4000 tun, ale jako by se vznášel na hladině jezera. Vesmírná odysea! To, co vymyslel jeden, později zvětšil druhý, Shigeru Ban, držitel Pritzkerovy ceny z roku 2014, v muzeu umění Simose v podobě osmi mobilních galerií se stěnami z barevného skla, které se v noci rozsvěcují nad vodou zrcadlícího se bazénu. Tato symbolická scenérie umocňuje fyzickou scenérii vnitrozemského moře Seto s odkazem na krásu ostrovů Se-touchi.

Stavba se prolíná se zahradou s mořskými rostlinami a květinami, které sloužily jako motivy pro francouzského umělce a designéra Emila Gallé (1846-1904), jehož dílo tvoří významnou část sbírek muzea.

Navzdory velkým ambicím koncepce vítá návštěvníky přívětivý baldachýn.

Paleis Het Loo

Apeldoorn, Netherlands

images © Paleis Het Loo

Rozšíření Paleis Het Loo, jednoho z nejznámějších a nejoblíbenějších muzeí v zemi, se inspirovalo pro- porcí barokního paláce a jeho historickým prostředím. Byl postaven v roce 1686 jako královský lovecký palác a později se stal rezidencí držitele města – krále Viléma III. a jeho manželky Marie Stuartovny.

Aby byla nastolena rovnováha mezi starým a novým, byla pod předhradím postavena monumentální přístavba zalitá přirozeným světlem.

Zde se uplatnilo umění studia KAAN Architecten, které mělo intuici vzdát hold hydraulickým systémům využívaným v historických zahradách paláce vytvořením nových, mělkých jezírek, která by kromě toho, že by odrážela monumentální palác, umožnila průnik denního světla a vytvořila dole zářivý efekt.

Tento návrh proměnil velkolepé foyer v tepající srdce elegantní, nenápadné stavby, která odpovídá honosnému obrazu spojovanému s palácem.

Oman Across Ages Museum

Manah, Oman

images © Oman Across Ages Museum

Sultanát Omán, který čerpá z 800 milionů let geologické historie, učinil nový velkolepý krok, který musíte vyzkoušet.

Město Manah, které se nachází u brány do pouště, 160 km od Maskatu, je bohaté na monumentální citadely z 18. století. Tyto pevnosti svědčí o dlouhodobém zájmu země o architekturu a techniku.

Na obzoru se rýsuje neobyčejná scenérie pohoří Hadžar a hrot nového muzea Oman Across Ages, které navrhla architektonická kancelář Cox Architecture, odráží krásu a sílu těchto „tajemných hor“, jejichž vrcholky se tyčí do výšky 2000 metrů.

Tato významná stavba dává cestovatelům na vědomí, že tam, ve vyprahlé krajině, na ně čeká nový cíl a že přívětivá, moderní oáza, která nabízí ochranu před přírodními živly, nyní představuje starou kulturu v ódě na ománské inženýrství.

Polish History Museum

Warsaw, Poland

images © Polish History Museum

Poslání tohoto historického muzea je nenápadně vyryto do vnějších stěn tohoto kamenného monolitu. Nachází se ve varšavské citadele, hned vedle Muzea polské armády a Muzea Katyň, a je tak ještě těsněji spjato s historií země, protože je součástí jednoho z největších a nejmodernějších muzejních kom- plexů v celé Evropě.

Nápad architektonické kanceláře WXCA spočíval ve spolu- verifikaci fasád mramorovými deskami uspořádanými do vodorovných pásů, aby se zdůraznila vrstevnatá struktura kamene, což umožnilo dodat různým částem rozmanitost prostřednictvím variací tónů a textur.

Reliéf tohoto odvážného rozvržení, které místy přechází až do abstrakce, je odkazem na historii Polska prostřednictvím výběru sym- bolů jeho architektury od středověku až po moderní éru 20. století.

Jinými slovy, pozorní návštěvníci mohou v jeho fasádách vyčíst poslání muzea.

 

 

Ve spolupráci s Naser Nader Ibrahim, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/news/prix-versailles-2024-the-worlds-most-beautiful-museums

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Cihlový dům Grapevine, Mašhad, Írán

    Hlavním úkolem projektu bylo vytvořit spojení mezi preferencemi klientů ohledně jejich obytného prostoru a historickými, kulturními a ekonomickými rysy čtvrti.…

    Cihlový dům.
  • Slaďte regulátory nejmodernější sprchovací toalety

    Firma TECE si velmi dobře uvědomuje, že barevný soulad koupelnových elementů je klíčem k vytvoření harmonické a stylové koupelny, která…

    Tece sprchovací toaleta
  • Dům a krajina od Inon

    Vnitroblok jako srdce domova: butiková zakázková kovovýroba tvoří jádro každodenního života.

    Rodinný dům, industriální okna.
  • Prix Versailles 2024: Nejkrásnější muzea

    Cena Versailles, která letos slaví 10. výročí, poprvé ve své historii představuje seznam nejkrásnějších muzeí světa pro rok 2024: sedm…

    Nejkrásnější muzeum světa
  • Eklektický styl na míru pro

    Výrobky na míru pro Velona's Jungle Luxury Hotel ve Florencii: autentické znamení setkání krásy, uměleckého řemesla a nezaměnitelného stylu. Pro…

    Pokoj v eklektickém stylu.
  • The White box: Proměna starého

    Krize COVID-19 se většině z nás vryla do paměti jako období, na které bychom nejraději zapomněli, ale pokud z ní…

    Bílý dům v anglickém stylu s bazénem.
  • Rekuperace. Co to je a

    Rekuperace – slovo skloňované všude, kde je řeč o kvalitním, zdravém a energeticky úsporném bydlení. Právem, protože bez kvalitního větrání…

    Zehnder rekuperace vzduchu do bytu
  • Renovace knihkupectví Stargard nominována na

    Když se v architektuře potká staré s novým, vznikne výjimečná hodnota a rekonstrukce knihkupectví Stargard je toho nejlepším důkazem. Dobrá…

    rekonstrukce knihkupectví Stargard
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.