CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Renovace knihkupectví Stargard nominována na prestižní ocenění!

Když se v architektuře potká staré s novým, vznikne výjimečná hodnota a rekonstrukce knihkupectví Stargard je toho nejlepším důkazem. Dobrá architektura s využitím mnoha výrazových prostředků vytváří prostory, které jsou mnohotvárné, plné významů a zároveň funkční a uživatelsky přívětivé. Není divu, že projekt knihkupectví Stargard byl nominován na prestižní ocenění irského Královského institutu architektů (RIAI).

rekonstrukce knihkupectví Stargard
CZECH DECO TEAM logo
20. září 2024

Sídlo knihkupectví Stargard se skládá ze dvou částí – gotického měšťanského domu ze 16. století a pavilonu postaveného v 70. letech 20. století. Oba kontrastní bloky propojuje spojnice tvořená vertikálními prvky (skrývajícími mimo jiné světlé a prostorné vstupní haly), které barevně odkazují na pomořanský cihlový modernismus. Toto neobvyklé spojení činí z budovy jedinečné místo, kde se setkávají různé architektonické tradice.

Nová hodnota staré architektury

Rohlederův dům, který se nachází v blízkosti bývalých městských hradeb, vyhořel během válečných operací v roce 1945. Naštěstí byl o 28 let později znovu postaven. Původní majitel jej doplnil modernistickým dvoupodlažním pavilonem. Budova sloužila dalším generacím Stargardiánů. Bohužel, zub času si na ní vyžádal modernizaci, kterou realizovali ve druhém desetiletí 21. století. Při komplexní rekonstrukci interiéru vytvořili nové uspořádání, aby stargardské knihkupectví co nejlépe odpovídalo potřebám moderních uživatelů. Vzhledem k historickému charakteru budovy a nutnosti spolupráce s památkáři to byla poměrně náročná výzva. Konsorcium štětínských architektonických ateliérů – BiASTUDIO a Kokon Studio – se však s tímto úkolem vypořádalo dokonale a vytvořilo moderní, funkční prostor, přičemž nezapomnělo zdůraznit historické kvality budovy.

renovate knihkupectví Stargard

Návrháři nových interiérů knihkupectví Stargard se rozhodli pro otevřený prostor. Ten je nyní nejen světlý a dobře osvětlený, ale také snadno přístupný pro uživatele, kteří jej mohou bez problémů využívat. To zahrnuje i odstranění prostorových bariér, které znesnadňují pohyb osobám se zdravotním postižením. Seznam takových zařízení je dlouhý. S ohledem na osoby se sníženou pohyblivostí instalovali například plošinu přístupnou z úrovně terénu, pro sluchově postižené zavedli přenosné indukční smyčky, a na potřeby zrakově postižených reagovali úpravou kontrastních barev nejen podlah, stěn a schodů, ale také vybavení a nádobí v hygienických zařízeních.

Po rekonstrukci získala knihovna na funkčnosti. Našlo se v ní místo pro prostornou půjčovnu, útulnou čítárnu a mediatéku. Mládež a děti mají svá samostatná oddělení. Designéři mysleli i na akustický box, který se skvěle hodí pro hlučnou práci, a také na studio pro vzdělávací a kulturní aktivity. Hlavní foyer zase naplánovali designéři pro tematické výstavy.

renovate knihkupectví Stargard

Krása spočívá v jednoduchosti

V interiérech vsadil autorský tým na jednoduché, minimalistické formy se silným výrazem. Fragmenty starých cihlových zdí, syrové železobetonové sloupy a odhalené instalace tým konfrontoval s uměleckými detaily nábytku a všudypřítomnou zelení. Za zvláštní zmínku stojí zrestaurovaný stylový neonový nápis z knihkupectví Stargard, které patřilo do dnes již zaniklého řetězce „House of Books“. Tyto úpravy vytvořily zajímavý kontrast mezi industriálním charakterem interiérů a jemnými, pečlivě přizpůsobenými akcenty.

Důležité je, že designéři kladli velký důraz na použití místních a nízkoemisních materiálů. Velmi pečlivě přistupovali také k akustice a osvětlení interiéru. Protože měli bohaté zkušenosti s navrhováním veřejných interiérů, uvědomovali si důležitost těchto otázek pro pohodlí v budově.

Pohodlím čtenářů navštěvujících knihovnu se designéři řídili i při výběru jednotlivých prvků interiérového designu. Jednalo se například o křesla „Uni“ od firmy Nobonobo, která navrhl Stas Litvinov. Jedná se o mimořádně univerzální a víceúčelová křesla, na kterých se pohodlně sedí a s velkou lítostí se opouští.

rekonstrukce knihkupectví

Projekt knihkupectví Stargard nominován na prestižní ocenění

Projekt rekonstrukce knihkupectví Stargard ocenil irský Královský institut architektů (RIAI), který každoročně uděluje ceny za mimořádné úspěchy v oblasti architektury. Soutěží renomovaná studia z celého světa a porotci věnují pozornost inovativním řešením a architektonickému řemeslu. V roce 2023 se na seznamu nominovaných na cenu objevil právě projekt knihkupectví Stargard od studií BiASTUDIO a Kokon Studio. Pozoruhodné je, že jako jediní zástupci Polska se zúčastnili této soutěže, kterou mezinárodní architektonická komunita považuje za jednu z nejprestižnějších akcí.

Perverzně musím říci, že v našem ateliéru jsme tuto nominaci očekávali. Když jsme o tomto projektu hovořili, opakovaně jsme žertovali, že je poněkud….. Irský. Při spolupráci s Dominikou v Irsku [Dominika Biedunkiewicz – Gawlova partnerka a manželka] jsme měli možnost podívat se zblízka na některá architektonická řešení, která do Polska proklouzávají až nyní. A je třeba říci, že v poslední době se architekti z Irska zařadili mezi elitu světového designu. Jak je vidět, výsledkem této zkušenosti je skvělý projekt,“ říká Gaweł Biedunkiewicz ze studia BiASTUDIO.

Gotický činžovní dům, pavilon modernistického designu a zajímavě začleněná spojnice mezi nimi tvoří zástavbu, v níž sídlí městská knihovna. Díky vynalézavosti projektantů se různé architektonické formy slily v jednotný a harmonický celek, který úspěšně slouží obyvatelům Stargardu.

rekonstrukce knihkupectví Stargard
rekonstrukce knihkupectví Stargard
rekonstrukce knihkupectví Stargard
rekonstrukce knihkupectví Stargard
rekonstrukce knihkupectví Stargard
rekonstrukce knihkupectví Stargard
rekonstrukce knihkupectví Stargard
rekonstrukce knihkupectví Stargard
rekonstrukce knihkupectví Stargard
rekonstrukce knihkupectví Stargard
rekonstrukce knihkupectví Stargard

Napsal: Olga Kisiel-Konopka
Fotografie: Tomasz Zakrzewski / Archifolio

 

Ve spolupráci s Naser Nader Ibrahim, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/news/stargard-bookstore-renovation-nominated-for-prestigious-award

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Cihlový dům Grapevine, Mašhad, Írán

    Hlavním úkolem projektu bylo vytvořit spojení mezi preferencemi klientů ohledně jejich obytného prostoru a historickými, kulturními a ekonomickými rysy čtvrti.…

    Cihlový dům.
  • Slaďte regulátory nejmodernější sprchovací toalety

    Firma TECE si velmi dobře uvědomuje, že barevný soulad koupelnových elementů je klíčem k vytvoření harmonické a stylové koupelny, která…

    Tece sprchovací toaleta
  • Dům a krajina od Inon

    Vnitroblok jako srdce domova: butiková zakázková kovovýroba tvoří jádro každodenního života.

    Rodinný dům, industriální okna.
  • Prix Versailles 2024: Nejkrásnější muzea

    Cena Versailles, která letos slaví 10. výročí, poprvé ve své historii představuje seznam nejkrásnějších muzeí světa pro rok 2024: sedm…

    Nejkrásnější muzeum světa
  • Eklektický styl na míru pro

    Výrobky na míru pro Velona's Jungle Luxury Hotel ve Florencii: autentické znamení setkání krásy, uměleckého řemesla a nezaměnitelného stylu. Pro…

    Pokoj v eklektickém stylu.
  • The White box: Proměna starého

    Krize COVID-19 se většině z nás vryla do paměti jako období, na které bychom nejraději zapomněli, ale pokud z ní…

    Bílý dům v anglickém stylu s bazénem.
  • Rekuperace. Co to je a

    Rekuperace – slovo skloňované všude, kde je řeč o kvalitním, zdravém a energeticky úsporném bydlení. Právem, protože bez kvalitního větrání…

    Zehnder rekuperace vzduchu do bytu
  • Renovace knihkupectví Stargard nominována na

    Když se v architektuře potká staré s novým, vznikne výjimečná hodnota a rekonstrukce knihkupectví Stargard je toho nejlepším důkazem. Dobrá…

    rekonstrukce knihkupectví Stargard
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.