Top novinka Czech Deco teamu

S Janem Krejčím o skrytých zárubních a minimalismu

Elegance v interiéru se v každém období projevuje jinak – současnost přeje jednoduchosti a estetické čistotě. Své k tomu má co říci i společnost DORSIS, český výrobce prémiových skrytých zárubní. S jejím jednatelem Janem Krejčím jsme si povídali nejen o kráse minimalismu, ale hlavně o skrytých zárubních. Ty totiž představují jeden ze základních stylotvorných prvků moderního interiéru, i když – jak říká Jan Krejčí – jejich hlavním posláním je nebýt vidět.

Dorsis

06. 11. 2022

Dorsis

06. 11. 2022

Jaký trend obecně vnímáte v interiérovém designu a architektuře obecně?

Jako výrobci dveřních systémů vidíme v Dorsis trendy zprostředkovaně díky spolupráci s architekty, developery i zákazníky. Máme štěstí, že se podílíme na moderních projektech a můžeme zblízka vnímat zásadní roli minimalismu na současnou architekturu. Jakkoliv je to koncept rozvinutý před osmdesáti lety, jeho styl je aplikovatelný dnes více, než kdykoliv dříve –   vrcholně designový, moderně praktický a přitom nedominantní.

Proč jste se v Dorsisu začali věnovat právě skrytým zárubním?

Osobně jsem opravdu rád, že Dorsis roste v době, která vyznává minimalismus. Obdivuji designovou jednoduchost a funkčnost a v segmentu dveřních prostor představují skryté zárubně ideální řešení. Dveře se skrytými zárubněmi jsou vhodné pro moderní bytové a hotelové projekty nebo třeba kancelářské budovy, zkrátka představují jeden ze základních prvků současného interiérového designu.

V čem spočívají výhody skrytých zárubní?

Skryté zárubně představují krásné i funkční designové řešení dveřního otvoru – zárubeň i panty zůstávají skryté, dveřní křídlo je srovnané v jedné rovině se zdí, na nás je pouze volba designu dveří. Z pohledu konstrukce a techniky nabízejí dveře se skrytými zárubněmi kompletní škálu možností využití – jsou vhodné do zdí a sádrokartonových příček, univerzální pro otevírání dovnitř i ven, s průchodovou výškou až 3500mm, čili až do stropu většiny běžných interiérů. Výhodou oproti klasickým obložkovým zárubním je rozhodně jednoduchá aplikace, stěrek, tapet, obkladů v lícující straně křídla a nižší nutnost údržby všech hran přesahujících líc stěny.

Co je nejdůležitější zohlednit při výběru dveří?

Zákazníci nejraději řeší design dveřního křídla, architekt samozřejmě dokáže zohlednit praktickou stránku. Je potřeba zamyslet se, kde jsou dveře umístěné – jsou lepší otevíravé nebo posuvné dveře, mají odolávat vlhkosti v koupelně nebo lépe tlumit hluk v tiché zóně bytu? Chceme instalovat doplňkové technické vybavení, například skryté samozavírače, magnetické zarážky? Je zkrátka dobré si uvědomit, že dveře instalujeme natrvalo, proto je třeba věnovat dostatečnou péči volbě správného designového i technického řešení, vyplatí se to.

Jak funguje spolupráce Dorsisu s architekty?

Spolupráce s architekty je pro nás zásadní. Nechceme vyrábět prefabrikované zárubně, naším standardem je volba řešení na míru každému projektu na Slovensku i Čechách. Z toho důvodu usilujeme o možnost spolupráce již při přípravě stavby, instalaci našich dveřních systémů je třeba řešit v dostatečném předstihu před dokončovacími pracemi. Architektům i developerům je k dispozici dostatečný tým specialistů, vývojářů i regionálních manažerů, kteří spolupracují na konkrétních projektech.  

Vášnivě obdivujeme minimalismus a design, ale nikdy neustupujeme od nároků na prémiovou kvalitu a řemeslo. Víme, že za námi zůstává nejen kvalitní produkt, ale i precizní instalace, což je pro zákazníka klíčové.

www.dorsis.cz

Další doporučené články

Akustické dveře do skrytých zárubní ECLISSE Syn...

Přidáno 11. 03. 2024
ECLISSE nově rozšířilo svůj sortiment o otočné akustické dveře do skrytých zárubní. Zárubně, které jsou zcela integrované do jedné roviny se stěnou...

5 správných tipů k rekonstrukci koupelny

Přidáno 10. 03. 2024
Jak na úspěšnou rekonstrukci koupelny? Použitím správných produktů a plánovacího softwaru ušetříte čas, náklady i nervy všech zúčastněných.

Nové trendy ve světě relaxačních nadzemních min...

Přidáno 08. 03. 2024
V posledních letech se v oblasti soukromých bazénů mění nejen prostorové možnosti pro jejich instalaci, ale také očekávání uživatelů. Tradiční plav...

Go Up Arquitetura dokončila rekonstrukci bytu o...

Přidáno 04. 03. 2024
Go Up Arquitetura: Když se klienti obrátili na architektky Julianu Silvu a Amandu Mori, aby navrhly toto studio o rozloze pouhých 26 m², které se n...