CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Solární dům, Siquiman, Cordoba, Argentina, Pablo Senmartin Architects

Co se stane, když se místo na formu jako na pevnou hmotu, jako na konstrukci a tělesnost zaměříme na mezeru, na formu prázdnoty, kterou hmota sama ponechává volnou? Nepřítomnost dává smysl přítomnosti... Tím, že pracujeme s pocitem přítomnosti, chceme divákovi přímo nabídnout možnost pokračovat a částečně doplnit prázdnotu, kterou zanechává zdánlivá nepřítomnost, vlastní lidskou přítomností.

Solární dům
CZECH DECO TEAM logo
27. června 2024

Casa Solar je zakázka pro rodinu, která se rozhodla žít v prostředí s vysokou přírodní a krajinářskou hodnotou. Dům má rozlohu 250 m2 a nachází se ve Villa Parque Siquiman na pozemku o rozloze 1850 m2.

Pozemek tvoří přírodní rokle hluboká 10 m, která slouží jako odvodňovací kanál pro celé okolí a odvádí dešťovou vodu k jezeru San Roque. Půda je kamenitá, protkaná keři a bohatým horským lesem, který absorbuje část vody, jež místem prochází.

Z ulice je velmi široký výhled směrem k jezeru, který se mění v závislosti na denní a roční době.

Nacházíme se v kontextu, v němž se města rozrůstají, rozšiřují se po pozemcích, které je obklopují, ve světě, který se stále více zajímá o budoucnost, kterou si vytváříme, a vytváří trvalé napětí, reakce a výměny mezi architekturou a přírodou.

Vzniká potřeba projektového výzkumu, který by zasahoval do těchto míst s nízkým dopadem na životní prostředí, kde jednoduchost, strohost a citlivost vytváří architekturu, která je integrálně udržitelná.

Projekt vychází z certifikačních kritérií Leed v4, zdůrazňuje všechny přírodní zdroje a materiály, které jsou na místě k dispozici, a při rozhodování s nimi interaguje.

Přírodní zdroje a projekt

Dům je umístěn v hloubce rokle, přičemž prohlubeň slouží jako opora domu a snižuje jeho vizuální dopad z ulice a zároveň jej chrání. Stávající vlhkost je využita jako nárazník teplotního rozdílu, lesní porost působí jako dvojitá ochranná fasáda před sluncem a větrem, vizuální prvky se podílejí na prostorech domu prostřednictvím odrazů, různých úrovní hry světla a stínů, Solární energie je využívána řízeně prostřednictvím mobilní střechy a přilehlý dům vzniká jako doplňující prvek celku.

Plovoucí nakloněná krabice

Konstrukční box z ocelových profilů se naklání s krytem doprovázejícím svah směrem k jezeru plovoucím nad roklí a nad vodou bazénů.

Konstrukce o modulaci 4,50 m x 4,50 m v půdorysu tvoří celkovou přístavbu o rozměrech 12,00 x 9,00 m a výšce 6,00 m, která obsahuje společenskou a odpočinkovou zónu. Ocelová krabice umožňuje 3m konzolu směrem k parku, takže dům při pohledu zdola působí dojmem, že je ve vzduchu, a opírá se svými sloupy o stávající skály a o železobetonové příčky, které tvoří přechodový suterén, v němž jsou umístěny bazény a technické prostory.

Přístupnost a pohyb

Z ulice sestoupíme o 3 m na mezipodestu, kde nás před vstupem do domu slepou stranou jižní fasády zkontaktuje s krajinou esplanáda/rozhledna. Kontrast při vstupu je naprostý při kontaktu s plynulým, prosvětleným vnitřním společenským prostorem otevřeným do krajiny. Rozložení ve tvaru písmene L ve dvou směrech obklopuje prázdný a polozastřešený prostor, který má mobilní střechu. Integrovaný společenský prostor s centrální ostrovní kuchyní umožňuje mnohostranné využití a sezónní úpravy ve vztazích interiéru a exteriéru. Tato mezipatro slouží jako spojnice se spodním suterénem/bazénem/patiem a s horním odpočinkovým a studijním prostorem.

Podnebí, teplota, plnost a prázdnota

Dům je strukturován z prázdného prostoru o rozměrech 4,50 x 9,00 m, mobilního, proměnlivého, a právě skrze tuto nepřítomnost se hledá reflexe vztahu mezi architekturou a přírodou typická pro naši dobu. Prázdný prostor, chybějící v pevném objemu, je vyjádřen jako prostor možného, zámek, který po otevření a zavření ovládá sluneční světlo, klima, využití a vnitřní prostorové podmínky domu.

Tento meziprostor a meziprostor zdůrazňuje environmentální a vizuální vztahy s přírodním prostředím a vytváří strukturu, která se vyvíjí v čase, s životem, s lidstvem a s architekturou.

Vakuum zahrnuje čas a současnou energii udržitelného myšlení tím, že k tekutému a pohyblivému časoprostoru jednoduchým, ale významným způsobem přidává energetickou a tepelnou kontrolu vnitřní prostorovosti vytvářející rozmanité atmosféry. Možnost zavírání krytu motorem, který se aktivuje podle teploty, zcela v době plného slunečního svitu, a odstupňování podle slunečního záření potřebného pro klimatizaci interiéru, a to jak v zimě (nezbytný sluneční svit), tak v létě (řízený sluneční svit), vytváří novou skutečnost, kdy se kvality vnitřního a vnějšího prostoru mění podle množství sluneční energie potřebné k vytvoření komfortu a úspory energie.

Koloběh vody a zdraví

V rámci péče o vodní zdroje, kterých je po většinu roku nedostatek, a respektování přirozeného odtoku vody v rokli je dům umístěn výše nad terénem, což umožňuje volný odtok a propustnost, vyživuje vrstvy a stávající vegetační kryt.

Níže umístěné bazény jsou plněny dešťovou vodou ze šikmé střechy a díky tomu, že jsou integrovány do domu, zajišťují vlhkost a teplo v zimě a svěžest v létě a zároveň nabízejí možnost koupání ve stínu v létě pro péči o pokožku, protože přímé sluneční záření je kontrolováno.

A konečně, šedá voda se čistí pomocí biodegradátoru a znovu se využívá k zavlažování sadu a lesa.

Místní materiály a zdroje

Rozhodnutí použít jednoduché, levné materiály místní výroby vede k tomu, že je málo materiálů, které se snadno přepravují a jsou lehké a snadno se montují.

Směrem do ulice se dům jeví introvertní, slepý a strohý na jih a západ, s vertikálním vnějším pláštěm vyrobeným z vláknocementových desek zbarvených do tmavého dřeva jako les, různé tloušťky a šířky proložených, které snižují dopad. vizuální vzhled bloku, spolu s okolními odrazy, které jsou vytvářeny saténovým povrchem. Blok narušuje pouze obdélníkový vnější otvor obsahující knihovnu.

Uvnitř je použití dřeva borovice elliotis s perem a drážkou jako obložení zarámováno a uspořádáno prostřednictvím profilů odhalené ocelové konstrukce. Tato hlavní konstrukce je řešena znovu použitými demoličními ocelovými profily.

O projektu

 

Název projektu: Solární dům
Architektonická kancelář: Pablo Senmartin Architects
Umístění: Siquiman, Cordoba, Argentina.
Fotografie: Federico Cairoli
Hlavní architekt: Pablo Senmartin
Tým projektantů: Laura García, Matías Museta, Sol fuentes, Diego Soria, Milagros Suarez, Federico Miralles, Matías Lombardi, Ximena Cataño, Sabrina Roja
Zastavěná plocha: 250 m²
Plocha staveniště: 1850 m²
Rok dokončení: 2024
Stavební inženýr: Enrique Senmartin

 

Ve spolupráci s Alfredo Gonzalez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/houses/solar-house-siquiman-cordoba-argentina-by-pablo-senmartin-architects

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Minimální proměna památkově chráněné čtvrti

    Rauch Architecture: Tato rekonstrukce se nachází v historickém bloku v jedné z prvních památkově chráněných čtvrtí v New Yorku, Chelsea,…

  • Solární dům, Siquiman, Cordoba, Argentina,

    Co se stane, když se místo na formu jako na pevnou hmotu, jako na konstrukci a tělesnost zaměříme na mezeru,…

    Solární dům
  • Hennebery Eddy Architects navrhuje hasičskou

    Ve své nejjednodušší podobě je hasičská stanice pouhým obytným domem s nadměrnou garáží. Ve své nejsložitější podobě ztělesňuje hodnoty své…

    Hasičská stanice, obložená kovem, opalen dřevo
  • The Sage, rekonstrukce kuchyně od

    V rámci projektu "The Sage Project" jsme se s manželem, majitelem domu a nadšencem do designu, vydali na tvůrčí cestu,…

    rekonstrukce kuchyně
  • Possidónio da Silva 37, Lisabon,

    Fragmenty: V zeleni přírody se odehrává sanace budovy v centru Lisabonu. Tato budova v Campo de Ourique, která se původně…

    Rekonstrukce domu v zahradě
  • Černá barva doplňků je v

    Černá barva koupelnových doplňků je odvážná a elegantní volba, která zůstává velmi oblíbenou i v roce 2024. Přináší do koupelny…

    TECE černá koupelna doplňky
  • Vila Long Thanh, Vietnam, KM

    Kancelář KM Architecture: Vila Long Thanh, navržená a postavená po pandemii Covid, slouží jako klidné útočiště pro manželský pár v…

    Rodinná vila v zahradě
  • MC House, Hacienda Chicureo, Chile,

    MC House se nachází na mírném svahu v areálu Chicureo Estate v Santiagu v Chile a dokonale splývá s okolní…

    Rodinný dům, vila, bílý beton
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.