CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Výhody podlahového vytápění v moderní architektuře

Vytápění domácností prošlo v průběhu let výrazným vývojem. Dnes vidíme ještě inovativnější metody a jednou z nich je podlahové vytápění. To není jen luxusnější způsob vytápění nemovitosti, ale přináší také mnoho praktických a efektivních výhod.

Podlahové topení
CZECH DECO TEAM logo
3. srpna 2024

Vytápění domácností prošlo v průběhu let výrazným vývojem. Lidé se již nemusí spoléhat na obyčejný krb, který jim zajistí teplo v jejich domovech. Poté jsme se dočkali radiátorů, stacionárních i stacionárních, které vytápějí jakoukoli místnost, a to jak v komerčních, tak v obytných budovách.

Dnes vidíme ještě inovativnější metody a jednou z nich je podlahové vytápění. To není jen luxusnější způsob vytápění nemovitosti, ale přináší také mnoho praktických a efektivních výhod.

Čtěte dále a dozvíte se více o tom, jak může podlahové vytápění ovlivnit architekturu vašeho domu k lepšímu.

Typy systémů podlahového vytápění

Než se ponoříme do výhod, podívejme se blíže na to, jaké typy systémů podlahového vytápění jsou k dispozici.

Elektrické podlahové vytápění

Elektrické podlahové vytápění je v podstatě to, co je uvedeno v názvu. Zahrnuje řadu kabelů nebo topných rohoží, které jsou instalovány pod povrchem vaší podlahy. Po zapnutí se obvodem kabelů rozproudí elektřina a začne vysílat teplo nahoru. Tato možnost je levnější na instalaci, ale přesto se poměrně dost podílí na vašich měsíčních účtech za energie. Proto je často lepší volbou pro jednotlivé místnosti než pro celý dům.

Teplovodní podlahové vytápění

Teplovodní podlahové vytápění funguje v podstatě stejně jako jeho elektrický protějšek. Místo kabelů a rohoží však používá řadu trubek a trubiček připojených k rozdělovači. Po zapnutí proudí systémem teplá voda, která nabízí komfort směrem nahoru. Jeho počáteční instalace je o něco nákladnější, ale z dlouhodobého hlediska ušetří více energie. Proto se pro vodní podlahové vytápění rozhodne více lidí, kteří chtějí systém doplnit do celé nemovitosti nebo domu.

Účinnost a úspory energie

Jednou z hlavních výhod podlahového vytápění, zejména pokud se rozhodnete pro vodní variantu, je jeho vysoká energetická účinnost. A to nejen proto, že nespotřebovává tolik elektřiny nebo plynu jako tradiční metody, jako jsou radiátory. Je to také proto, že systém nabízí mnohem lepší distribuci tepla než tyto jiné možnosti. Teplo cítíte bez ohledu na to, kde se v místnosti nacházíte, a mnohem méně se ho ztrácí.

Stejně tak je mnoho systémů podlahového vytápění spárováno s inteligentními termostaty. Ty vám umožňují lépe kontrolovat, kdy je topení zapnuté. Můžete je například nastavit tak, aby se topení zapínalo pouze tehdy, když se vrátíte z práce, takže neplýtváte energií.

Komfort a zdravotní výhody

Když udeří zima a ochladí se, poslední věc, o kterou se chcete starat, je vaše pohodlí. S podlahovým vytápěním máte naštěstí zaručeno mnohem trvalejší teplo. Nemusíte si hledat místo vedle radiátoru a doufat, že vám bude teplo. Místo toho je rovnoměrně rozvedeno po celém objektu, takže je všem příjemně.

Stejně tak je s podlahovým vytápěním spojeno několik zdravotních výhod. Oproti systémům s tlakovzdušným vytápěním dochází ke snížení cirkulace prachu, čímž se zlepšuje kvalita vzduchu kolem vás. To neznamená, že je systém vhodný pro architekturu, ale také pro ty, kteří trpí alergiemi a dýchacími problémy.

Estetická a designová flexibilita

Když si vytváříte domov pro sebe, chcete, aby vypadal co nejlépe. Proto objemné radiátory a větrací otvory začínají u majitelů domů vyvolávat pocit, že nemohou dosáhnout svých estetických cílů. Zabírají příliš mnoho místa, což vám také brání v přidání dalšího nábytku nebo doplňků. S podlahovým vytápěním je zcela neviditelné, což znamená, že máte mnohem větší flexibilitu.

Další skvělou věcí na podlahovém vytápění, pokud jde o design vašeho domova, je to, že je kompatibilní s širokou škálou různých podlahových materiálů. Zatímco koberec není nejlepší volbou, protože může blokovat část tepla, můžete si vybrat cokoli, jako je dlažba, dřevo, laminát, kámen a vinyl. Cokoli, co nejlépe vyhovuje vašemu osobnímu stylu!

Vliv na životní prostředí

Naše planeta je pro nás posvátná a zaslouží si, abychom se o ni starali co nejlépe. Bohužel až příliš mnoho lidí volí pro své domy nejjednodušší a nejběžnější systémy vytápění. Nejenže si tak každý měsíc zvyšují účty za energie, ale také zvyšují svou uhlíkovou stopu. Podlahové vytápění je udržitelnou možností, která pomáhá majitelům domů i komerčních budov snižovat dopad na životní prostředí po celém světě.

Pokud chcete praktikovat udržitelné bydlení, nikdy neuděláte chybu, když si pro udržení tepla během zimy vyberete podlahové vytápění. Pokud jej přidáváte do celé nemovitosti, přispívají tyto systémy také k certifikaci LEED a dalších ekologických budov.

Instalace a údržba

Výhody podlahového vytápění ve vaší domácnosti jsme již probrali, ale z hlediska architektury je vždy třeba zvážit proces instalace a údržby. Instalace sice není nutně náročná a netrvá příliš dlouho, ale je lepší, aby ji provedli ti, kteří mají silnější znalosti o vytápění. Vždy se spolehněte na renomovaného dodavatele ve vašem okolí, který práci provede, a ujistěte se, že nabízí slušnou záruku.

Jednou z věcí, kterou budete muset také zvážit, je, zda si systém necháváte instalovat v nové budově, nebo zda se jedná o dodatečnou montáž. Pokud se jedná o novostavbu, neměl by to být žádný problém a proces je obvykle bezproblémový. Dodatečná montáž systému podlahového vytápění je však mnohem obtížnější, takže než se do ní pustíte, poraďte se s odborníkem o důsledcích pro vaši nemovitost.

A konečně, životnost podlahového vytápění je velmi dobrá a obvykle nevyžaduje téměř žádnou údržbu. To také pomáhá dlouhodobě šetřit náklady ve srovnání s tradičními systémy, které se neustále porouchávají a je třeba je vyměnit.

Závěr

Celkově se o podlahovém vytápění nedá říci mnoho špatného. Z architektonického hlediska možná není volbou pro každého, ale přináší tolik výhod, že se zdá být nerozumné jej do svého domova přidat.

Při výběru dodavatele, který vám systém nainstaluje, se ujistěte, že je certifikovaný a má patřičné zkušenosti. Zajistíte si tak teplo a pohodlí ve vaší nemovitosti na co nejdelší dobu.

Napsal: Gordon Chalk
Fotografie: Next Level Underfloor Heating

Ve spolupráci s Liliana Alvarez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/articles/the-benefits-of-underfloor-heating-in-modern-architecture

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Cihlový dům Grapevine, Mašhad, Írán

    Hlavním úkolem projektu bylo vytvořit spojení mezi preferencemi klientů ohledně jejich obytného prostoru a historickými, kulturními a ekonomickými rysy čtvrti.…

    Cihlový dům.
  • Slaďte regulátory nejmodernější sprchovací toalety

    Firma TECE si velmi dobře uvědomuje, že barevný soulad koupelnových elementů je klíčem k vytvoření harmonické a stylové koupelny, která…

    Tece sprchovací toaleta
  • Dům a krajina od Inon

    Vnitroblok jako srdce domova: butiková zakázková kovovýroba tvoří jádro každodenního života.

    Rodinný dům, industriální okna.
  • Prix Versailles 2024: Nejkrásnější muzea

    Cena Versailles, která letos slaví 10. výročí, poprvé ve své historii představuje seznam nejkrásnějších muzeí světa pro rok 2024: sedm…

    Nejkrásnější muzeum světa
  • Eklektický styl na míru pro

    Výrobky na míru pro Velona's Jungle Luxury Hotel ve Florencii: autentické znamení setkání krásy, uměleckého řemesla a nezaměnitelného stylu. Pro…

    Pokoj v eklektickém stylu.
  • The White box: Proměna starého

    Krize COVID-19 se většině z nás vryla do paměti jako období, na které bychom nejraději zapomněli, ale pokud z ní…

    Bílý dům v anglickém stylu s bazénem.
  • Rekuperace. Co to je a

    Rekuperace – slovo skloňované všude, kde je řeč o kvalitním, zdravém a energeticky úsporném bydlení. Právem, protože bez kvalitního větrání…

    Zehnder rekuperace vzduchu do bytu
  • Renovace knihkupectví Stargard nominována na

    Když se v architektuře potká staré s novým, vznikne výjimečná hodnota a rekonstrukce knihkupectví Stargard je toho nejlepším důkazem. Dobrá…

    rekonstrukce knihkupectví Stargard
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.