CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Cihlový dům Grapevine, Mašhad, Írán od Barsav Office

Hlavním úkolem projektu bylo vytvořit spojení mezi preferencemi klientů ohledně jejich obytného prostoru a historickými, kulturními a ekonomickými rysy čtvrti. Jako architekti jsme svůj úkol viděli ve vytvoření modelu, který by se dokázal začlenit do historického kontextu čtvrti.

Cihlový dům.
CZECH DECO TEAM logo
3. října 2024

Kancelář Barsav: Hlavním úkolem projektu bylo vytvořit spojení mezi preferencemi klienta pro jeho obytnou zónu a historickými, kulturními a ekonomickými rysy čtvrti. Jako architekti jsme svůj úkol viděli ve vytvoření modelu, který by mohl zapadnout do historického kontextu čtvrti a zároveň sloužit jako životaschopná náhrada za různorodé a nahodilé stavby, které byly dlouhodobě domovem místních obyvatel. První strategií, jak toho dosáhnout, je zabývat se vytvářením vzpomínek, které jsou spojnicí mezi historií struktury, starými obydlími a pocitem z pobytu v prostoru, spíše než se vracet k předchozí architektonické formě a obrazu a místo toho sledovat pouze zběžný dojem. To vychází vstříc zákazníkům a klientům projektu.

Definice projektu zaměstnavatele (výstavba, investice, nezávislost, osobní spotřeba) je prvním bodem definice bytového projektu. Tato přítomnost může omezit systém plánování a tvorby projektu a v mezidobí může kombinace dvou nebo více odlišných aspektů vést k dualitě nebo multiplicitě. Rozhodnutí zaměstnavatele vyčlenit jednotku pro své osobní užívání a naplánovat jednotky k pronájmu s potenciálem budoucího využití jeho dítětem představovalo největší překážku tohoto projektu. Tento projekt byl předán naší kanceláři na šestipodlažním programu na 250metrovém pozemku na severu uprostřed jedné z mašhadských historických čtvrtí.

Čtvrť Majd je jednou z nejznámějších částí města, Mašhadští však znají spíše její zahrady, skleníky a letní sídla než dlouhou historii obývání.

Sousedství se v dnešní době vyvíjí a je třeba pečlivě zvážit vývoj schémat. Vzhledem k lokálnímu charakteru čtvrti a nedostatku nových obyvatel zde investoři nemají takový zájem investovat a hlavním cílem bytových domů je pronájem, individuální bydlení a zachování kapitálu. Z pohledu zaměstnavatele byla lokalita vybrána kvůli pocitu známosti zaměstnance s danou oblastí a blízkosti jeho pracoviště a rodiny. Klient, kterému je padesát let, žije s manželkou a dítětem.

Výroba šperků je jeho profesí, proto si váží zručnosti odborných řemeslníků a v tomto ohledu dbá na detaily. Zadavatel vytváří paradox tím, že usiluje o opulentní design a shrnuje opulentním způsobem a zároveň zdůrazňuje rozkošný a nezapomenutelný zážitek z bydlení v domech s dvory.

Naším cílem bylo přehodnotit očekávání zaměstnavatelů a usilovat o luxus v podobě dokonalosti, užitečnosti a hmatatelných, osobních a nezapomenutelných zážitků.

Cihlový dům z řezaných cihel.

Lokalita

Při studiu lokality a rozhovorech se zaměstnavatelem a obyvateli sousedství jsme objevili společný aspekt v kolektivní paměti jednotlivců a budov s dvory a zahradami z minulosti. Součást, kterou lze začlenit do budovy jako konstrukční prvek a která zprostředkovává historickou a funkční historii a zároveň se promítá do architektonických vzorů a detailů, hry světla a stínu, vytváření soukromí a možností větrání.

Ideogram

Základním konceptem projektu je rám, který slouží jako rámec pro uspořádání prostorových prvků v jádru budovy a zároveň jako její indexový model. Zároveň je dobře zdobený, čímž se odlišuje od svých zadlužených sousedů, kteří brzy projdou rekonstrukcí. Příběh pohybu světla a stínu na šikmých cihlových plochách, od průčelí do hloubky místnosti, je soustředěn kolem rámu s několika starými platany před ním. Na základě klimatické studie materiálů a předlohy použité ve starších stavbách v Mašhadu byla vybrána bílá cihla pro její barvu a schopnost tlumit rušivé vlivy sousedů.

Interakce s ulicí byla omezena na negativní objemové prostory (terasy) kvůli úzké šířce uličky, hustému provozu a aristokratičnosti domů. Nicméně díky pronikání světla do prostoru a možnosti vidět ven z denních prostor (obývací pokoj) jsme mohli uvažovat o bezobslužných oknech a přirozeném větrání. Nároží jsou skloněna směrem do okolí, což dává uživateli prostoru větší zorné pole až na několik desítek metrů. Nicméně perspektiva z hloubky místnosti končí právě u platanů, které ohraničují vnější stranu teras, což umožňuje interakci s okolím.

Listové opláštění objektu lze naklánět a posouvat a vytvářet tak různé vnější prostupy a otvory, kterými lze ovládat výhled zvenčí dovnitř. Tím se také vytváří pozadí pro hru světla a stínu a reguluje se množství slunečního světla. Také odvrací pohled od přední strany a směřuje na východ a západ, aby poskytl detailnější vizuální zážitek z uličky a východu a západu slunce.

Typické patro (1.-4.)

Obavy zadavatele týkající se vymezení nájemních jednotek v prvním až čtvrtém podlaží (160 m) se týkaly druhu dispozice, otázky údržby, materiálů, které lze obnovit, a otevřenosti a plynulosti prostoru. Primárním cílem bylo umožnit přizpůsobivost a univerzálnost prostoru situovaného mezi kuchyní a hlavní halou. Přístupy k prostoru: Za prvé, prostor (obývací pokoj, knihovna, televizní místnost, prostor pro volný čas atd.) může fungovat samostatně. Za druhé: Možnost rozšíření hlavní haly nebo kuchyně (přípravna-jídelna) Terasa, která se táhne od hrany fasády do hloubky dispozice, nabízí vizuální atraktivitu, potenciál větrání a výhody přirozeného světla pro tento prostor. Přestože je zelená, je vnímána jako vhodný předěl mezi kuchyní a jídelnou.

Dům

Při navrhování tohoto domu byl klient hlavním uživatelem prostoru. Bílo-černou dualitu, která vycházela z minulých architektonických zkušeností na jedné straně a z nedostatku prostorových předchůdců na straně druhé, bylo třeba proporčně předefinovat, aby se dosáhlo středu. Obytný prostor a recepce pro hosty zabíraly celé první patro domu. vzhledem k zahradě The southb ody’s garden umožňující vytvoření zelené clony před střechou sousedního bloku a absenci aristokratů (protější bloky) maximalizovala transparentnost.

Pokoje, obývací pokoj a otevřené nádvoří s výhledem na platany se nacházejí ve druhém patře. Obývací pokoj má výhled nejen do dvora, ale také do hlavní místnosti a přes ni do recepce. Obytný prostor se může otevírat do veřejného dvora, podobně jako to dělaly verandy starých domů. Otevřené schodiště, spojené s třetím podlažím střechy, může poskytovat prostor pro dětské hry a trávení noční hodiny s rodinnými příslušníky. Naším cílem bylo odhalit intuice, které se v prostoru přenesly, a vnesením nejednoznačnosti do prvků architektury vzbudit pocit tázání.

Rám vytvořený šikmým umístěním řezaných cihel. Otáčením a pohybem po dvourozměrném obraze zprostředkovává příběh vzpomínek prostřednictvím hry světla a stínu na různých plochách cihel – spíše než aby byl pouhou cihlovou zdí s několika rozměry. Při slunečním svitu dochází k odlišným zážitkům uvnitř a vně prostoru, protože je částečně světlý, částečně tmavý a v některých oblastech částečně osvětlený stínem. Cihlový rám zvyšuje čitelnost, rozšíření a vztah mezi úrovněmi podlahy v počátečním kroku. Po průchodu schodištěm a vstupu do druhé úrovně však vidíme, že těleso se rozšiřuje do třetí úrovně a že z nádvoří vedou schody do další úrovně. Dosažení hlavního cíle je mnohem snazší, když věnujeme pozornost nulám a jedničkám v prostoru z hlediska barvy a textury.

Cihlový dům z řezaných cihel.
Cihlový dům z řezaných cihel.
Cihlový dům z řezaných cihel.
Cihlový dům z řezaných cihel.
Cihlový dům z řezaných cihel.
Cihlový dům z řezaných cihel.
Mramorová recepce obytného domu.
Bílý byt s černými prvky a velkými okny. Bílá mramorová podlaha.
Bílý byt s černými prvky a velkými okny. Bílá mramorová podlaha.
Bílý byt s černými prvky a velkými okny. Bílá mramorová podlaha a schodiště.
Bílý byt s černými prvky, cohlová szěna. Bílá mramorová podlaha.
Bílý byt s černými prvky, cohlová szěna. Bílá mramorová podlaha a skleněné schodiště.
Bílý byt s černými prvky, cohlová szěna. Bílá mramorová podlaha a skleněné schodiště.
Bílý byt s černými prvky, cohlová szěna. Bílá mramorová podlaha a skleněné schodiště.
Bílý byt s černými prvky, cohlová szěna. Bílá mramorová podlaha a skleněné schodiště.
Bílý byt s černými prvky, cohlová szěna. Černá mramorová podlaha a skleněné schodiště.
Bílý byt s černými prvky, cohlová szěna. Černá mramorová podlaha a skleněné schodiště.
Cihlový dům, bílé cihly.

O projektu

 

Název projektu: Grapevine
Architektonická kancelář: Barsav Office
Umístění: No121-6th Majd, Majd Blvd, Mašhad, Írán
Fotografie: Diman Studio, Dayan Mazraei
Hlavní architekt: Mohamad Reyhani, Alireza Modarresi, Ali Sovizi
Tým projektantů: Hamideh Sarafian, Matineh Rezaie, Faezeh Samadi, Sara Vahidian, Maryam Nikmehr, Elham Mahdian, Bahar Hajizadeh, Reza Rohi, Sina Eftekhar
Zastavěná plocha: 1,351 m²
Rok návrhu: 2021
Rok dokončení: 2024
Spolupracovníci: Reza Dashti
Stavební inženýr: Hojat Khazaie Nejad
Stavební inženýr: Hamed Safarzadeh, Mohamad Mahdi Farzad

 

Ve spolupráci s Liliana Alvarez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/residential-building/grapevine-mashhad-iran-by-barsav-office

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Cihlový dům Grapevine, Mašhad, Írán

    Hlavním úkolem projektu bylo vytvořit spojení mezi preferencemi klientů ohledně jejich obytného prostoru a historickými, kulturními a ekonomickými rysy čtvrti.…

    Cihlový dům.
  • Slaďte regulátory nejmodernější sprchovací toalety

    Firma TECE si velmi dobře uvědomuje, že barevný soulad koupelnových elementů je klíčem k vytvoření harmonické a stylové koupelny, která…

    Tece sprchovací toaleta
  • Dům a krajina od Inon

    Vnitroblok jako srdce domova: butiková zakázková kovovýroba tvoří jádro každodenního života.

    Rodinný dům, industriální okna.
  • Prix Versailles 2024: Nejkrásnější muzea

    Cena Versailles, která letos slaví 10. výročí, poprvé ve své historii představuje seznam nejkrásnějších muzeí světa pro rok 2024: sedm…

    Nejkrásnější muzeum světa
  • Eklektický styl na míru pro

    Výrobky na míru pro Velona's Jungle Luxury Hotel ve Florencii: autentické znamení setkání krásy, uměleckého řemesla a nezaměnitelného stylu. Pro…

    Pokoj v eklektickém stylu.
  • The White box: Proměna starého

    Krize COVID-19 se většině z nás vryla do paměti jako období, na které bychom nejraději zapomněli, ale pokud z ní…

    Bílý dům v anglickém stylu s bazénem.
  • Rekuperace. Co to je a

    Rekuperace – slovo skloňované všude, kde je řeč o kvalitním, zdravém a energeticky úsporném bydlení. Právem, protože bez kvalitního větrání…

    Zehnder rekuperace vzduchu do bytu
  • Renovace knihkupectví Stargard nominována na

    Když se v architektuře potká staré s novým, vznikne výjimečná hodnota a rekonstrukce knihkupectví Stargard je toho nejlepším důkazem. Dobrá…

    rekonstrukce knihkupectví Stargard
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.