CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Alex March navrhuje exkluzivní domov s vášní pro umění a design

Nejelegantnější rezidenční Barcelona v klidné oblasti parku Turó skrývá několik skvostů interiérového designu, jejichž majitelé jen zřídkakdy otevírají dveře. Jako privilegovaní pozorovatelé nahlížíme do domu velkorysých rozměrů o celkové rozloze 260 metrů čtverečních z ruky Alexe Marche, autora jeho interiérového designu.

CZECH DECO TEAM logo
1. května 2023

l. Tento velkorysý dům s vynikající polohou v oblasti parku Turó (Barcelona) nabízí nadčasovou a inspirativní atmosféru.

ll. Propracovaná studie barev naplňuje všechny místnosti životem; vybraná kolekce designových kousků mu dodává exkluzivní charakter.

lll. Nejelegantnější rezidenční Barcelona v klidné oblasti parku Turó skrývá několik skvostů interiérového designu, jejichž majitelé jen zřídkakdy otevírají dveře. Jako privilegovaní pozorovatelé nahlížíme do domu velkorysých rozměrů o celkové rozloze 260 metrů čtverečních z ruky Alexe Marche, autora jeho interiérového designu.

Potřebou jeho majitele bylo vdechnout mu nový vzduch: "Moje klientka si přála jiný vztah ke svému prostoru, inspirativní, nadčasový, elegantní, veselý, vyvážený domov s duší a charakterem," vysvětluje Alex March, který vyzdvihuje cit pro umění majitelky: "je zamilovaná do umění a zejména do děl španělského umělce Iñakiho Morena". Kromě toho byla v tomto projektu prioritou vůle zachovat, obnovit a omladit již existující prvky domu, který se nachází na statku z 20. let.

Středomořský styl s evropskými a africkými vlivy

Dům je v podstatě prostorem, který reprezentují jasné středomořské vlivy. Je zde cítit velmi živý a vřelý středomořský charakter obohacený o směs evropských a etnických vlivů, především afrických. Návrh interiéru tohoto domu reaguje na velkou práci s barvami, což je obvyklé ve většině prací ateliéru Alexe Marche.

Obvyklá je také směsice stylů a epoch a vyvážený výběr jedinečných uměleckých a designových děl v interiérových projektech studia Alex March. Pro tento dům byla zvolena směs nábytku a dekorativních prvků, kde se figurativní umění, surrealismus a expresionismus snoubí s abstrakcí v umění, řemeslném zpracování a četných kusech jedinečného nábytku. Některé z těchto kusů jsou unikátní, patřící dnes prakticky neznámým autorům nebo někdy i bez známého autora, jiné od ikonických katalánských autorů, také ze zbytku Pyrenejského poloostrova, v kombinaci s kusy ikonických evropských autorů dvacátého století.

Některá svítidla jsou unikátními a exkluzivními kusy pro tento projekt, které navrhl Omar Sherzad (Omalight), většina obrazů nese otisk současného umělce Iñakiho Morena, koberce jsou vyrobeny z íránské vlny (Turkestán). Ideální dotek svěžesti ve všech místnostech domu zajišťují rostliny (Casa Protea).

Surrealismus uprostřed místnosti

Hlavní hvězdou místnosti je bezpochyby velká stolní socha Leda, kterou navrhl Salvador Dalí, od společnosti BD Ediciones. Jedná se o velký 190 cm dlouhý konferenční stolek z mosazi s ručně tvarovanou podnoží a nohou s botou na podpatku, na níž vystupuje vejce z carrarského mramoru, návrh převzatý z obrazu "Femme à tête de roses" (1935) díky extrémnímu detailu Dalího malby.

Dům vyzařuje atmosféru elegance a vášně pro umění a design, i když v obývacím pokoji a jídelně je tento pocit zdůrazněn nejvíce. Na centrální stěně obývacího pokoje je dvojice černobílých obrazů, které naplňují místnost svižností a dynamikou. Na jedné straně byla strategicky umístěna pohovka v protisměru vstupu světla, což vytváří intimní a útulný efekt. Vedle ní a na bílém stole, unikátním kousku navrženém samotným Alexem Marchem, vyniká stolní lampa ze série Bach, kterou v roce 1970 navrhla dvojice architektů Federico Correa a Alfonso Milá.

Na opačnou stranu byla vybrána skříňka navržená velkou vizionářkou moderního interiérového designu, francouzskou architektkou a designérkou Charlotte Perriandovou v roce 1958, pořízená v Antigues Matèries. Se záměrem dát tomuto dílu význam, který si zaslouží, vybrali na tomto kusu nábytku pouze dva dekorativní kusy: obraz z originálních dílů od italského umělce Piera Fornasettiho a sochu od Julia Bona. Pro dosažení většího tepla je podlaha z přírodního dřeva oblečena do íránského vlněného koberce.

Jídelna v eklektickém stylu

Stejně jako v obývacím pokoji i v jídelně je celý prostor prosvětlený přirozeným světlem. Výchozím bodem je základ ze surových stěn, na nichž je položena podlaha z masivního dubového dřeva. Truhlářské prvky byly ponechány v původním dřevě, byly pouze mořeny a lakovány transparentním lakem, čímž vynikla krása jejich organické nahoty.

Jako majestátní spojovací nit mezi obývacím pokojem a jídelnou působí ikonická lavice Batlló, kterou navrhl Antoni Gaudí. Jedná se o věrnou a číslovanou reprodukci jednoho z kusů nábytku, který Gaudí původně navrhl pro hlavní jídelnu Casa Batlló, vyrobenou společností BD Ediciones. Na této lavici září obraz ze 70. let, neznámého autora, díky chromatičnosti, která ladí s ostatními prvky.

Jídelní stůl z přírodního dřeva je dílem Jordiho Vilanovy z 60. let. Tento kousek čistých linií a tmavých tónů kontrastuje s abstraktními tvary a bílou barvou židlí Houdini s područkami, ikonických kousků navržených Stefanem Diezem. V tomto domě stojí za obdiv každý dekorativní detail, například výjimečné vázy na stole Is-Dher od HE Shk. Hind Majid Al Qassimi pro BD Barcelona, tři spojené vázy z glazované kameniny ve třech různých povrchových úpravách: 24karátové zlato, platina a béžová engoba.

Ložnice mezi Afrikou a Středozemním mořem

Tato ložnice, která má daleko k opulenci, je oázou klidu a rovnováhy, která nabízí příjemný odpočinek. Absence závěsů, kromě toho, že poskytuje velmi přirozenou estetiku, odpovídá zvyku majitelů domů využívat sluneční světlo k probouzení.

Je oddán chromatické škále, která se pohybuje mezi bílými a surovými tóny a různými odstíny hnědé barvy přírodního dřeva. Afrických reminiscencí dosahují takové kousky, jako je dřevěná stojací lampa Phare od firmy Omalight a socha od José Berlangy (1981).

Pro zvýraznění nadčasové klasiky designu dvacátého století vnáší do místnosti rustikální nádech křeslo Charlotte Perriand "Bauche 1946" ze dřeva a slámy spolu se stoličkou z masivního dřeva z 50. let.

O projektu

Název projektu: Vivienda Turó Park
Design interiéru: Alex March Studio
Umístění: Barcelona, Španělsko
Fotografie: Daniel Schäffer
Tým designérů: Alex March Studio
Zastavěná plocha: 260 m²
Rok návrhu: 2022
Rok dokončení: 2022
Spolupracovníci: Iñaki Moreno; osvětlení: OMALIGHT; Styling: Erika G.
Rozpočet: Nezveřejněno
Zákazník: Soukromý

 

Liliana Alvarez, Amazing Architectures [online] @2023. Dostupné z: https://amazingarchitecture.com/interior-design/alex-march-designs-an-exclusive-home-with-a-passion-for-art-and-design

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Revoluční modulární bydlení: A-Frame modul

    Ve světě, kde je nejdůležitější prostorová efektivita, udržitelnost a všestrannost, vyniká A-ramový modul o rozloze 24 m2 jako průkopnické řešení…

    Modulární bydlení
  • Chata Buoy Bay Cabin architekta

    Výlety lodí na ostrovy San Juan byly pro ředitele Heliotropu Joea Herrina v dětství hlavní náplní letních prázdnin. Díky těmto…

    Interiér dřevěné chatky
  • Woorarra House, Melbourne, Austrálie, Rptecture

    Projekt renovace domu Woorarra House se vydal na cestu přeměny stávajícího statku na luxusní rodinné útočiště, v němž se snoubí…

    Dům, vila, obložená dřevem, zahrada
  • Lyvin Bingin Villas od Lyvin

    Lyvin Bingin Villas by Lyvin Property Indonesia je vilový komplex nacházející se v bujných týkových lesích jižního Bali, jen pár…

    Vila, točité otevřené schodiště
  • San Francisco Presidio Terrrace –

    Kompletní přestavba 2. patra bytového domu ve 2 jednotkách v historické budově z roku 1920. Rozsah projektu spočíval v kompletní…

    Bílá kuchyň, přírodní dřevo židle a ostrůvek
  • Trend přírodních materiálů a povrchů v

    V roce 2024 jsou přírodní materiály a povrchy v koupelnách stále populárnější. Obrací nás zpět k přírodě a prožitkům relaxace…

    koupelna TECE Semite trendy 2024
  • Rambler od GO’C v Indianole,

    Tato rezidence se nachází severozápadně od Seattlu na poloostrově Kitsap, jen pár bloků od malého plážového městečka, a stojí na…

  • CLB Architects: Basecamp, horské útočiště

    Toto horské útočiště se nachází v srdci Moonlight Basin v Big Sky v Montaně a je zasazeno do hustého jedlového…

  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.