CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Eklektický styl bydlení: Umění kombinovat s odvahou

Eklektický styl bydlení je jako malovaný obraz vašeho života, kde každý kousek nábytku a každý dekorativní prvek vypráví svůj příběh. Tento styl, oblíbený pro svou flexibilitu a osobitost, překračuje tradiční designová pravidla tím, že spojuje zdánlivě nesourodé prvky do harmonického celku. Inspirujte se na CZECH DECO TEAM a nechte svou kreativitu, aby rozkvetla ve vašem eklektickém interiéru.

Eklektický styl interiér bydlení
CZECH DECO TEAM logo
29. prosince 2023

Co je to eklektický styl?

Eklektický styl bydlení je umění kombinovat různé styly, textury, barvy a vzory do jednotného a vyváženého interiéru. Je to přístup, který odmítá jednotvárnost a oslavuje individualitu, umožňuje vám vyjádřit svou osobnost a přizpůsobit svůj domov přesně svým potřebám a vkusu.

Krátká historie eklektického stylu

Eklekticismus se jako pojmový styl objevil ve druhé polovině 19. století, avšak jeho kořeny sahají ještě hlouběji do minulosti, kdy designéři a architekti začali čerpat inspiraci z různých historických období a kultur. V moderním designu se eklektický styl stal výrazem svobody a odporu proti striktním pravidlům tradičního zařizování.

Charakteristika eklektického stylu

Eklektický styl je definován především svou variabilitou, ale existují určité charakteristiky, které jsou pro něj typické:

Odvážná kombinace barev a vzorů: Eklekticismus nezná hranice v používání barev a vzorů. Můžete kombinovat odvážné a výrazné barvy s jemnějšími tóny a vzory různých stylů a velikostí.

Mix materiálů a textur: Dřevo, kov, sklo, kamenina a různé textilie se mísí dohromady, vytvářející bohatou paletu dojmů a pocitů.

Spojení nového s starým: Eklektický interiér často zahrnuje starožitný nábytek vedle moderních kusů, což vytváří most mezi minulostí a současností.

Osobní dotek: Nejdůležitější je osobní výraz. Eklektický styl by měl odrážet osobnost a příběhy jeho obyvatel.

Eklektický styl interner bydlení

Typické barvy pro eklektický styl

V eklektickém stylu neexistují pevně stanovené pravidla pro výběr barev, což dává velký prostor pro osobní vyjádření a kreativitu. Nicméně, obvykle se setkáme s odvážnými a nasycenými barvami, které jsou kombinovány s neutrálními tóny pro vyvážení celkového dojmu. Můžete experimentovat s bohatými odstíny modré, zelené, červené nebo žluté, které se mohou střídat s jemnějšími tóny jako jsou béžová, šedá nebo bílá. Hlavní je hledat barvy, které spolu dobře komunikují a vytvářejí harmonický, avšak dynamický interiér.

Doporučení na dekorace pro eklektický styl

Eklektický styl oslavuje unikátnost a originalitu, takže při výběru dekorací se nebojte být kreativní. Zde je několik tipů na specifické dekorace:

Vintage nálezy a starožitnosti: Jeden nebo dva výrazné starožitné kusy mohou dodat místnosti charakter a hloubku.

Umělecká díla: Abstraktní obrazy, ručně malované plátno nebo street art mohou sloužit jako ústřední bod místnosti.

Textilie s výraznými vzory: Barevné polštáře, vzorované koberce nebo ručně tkané přehozy přidají texturu a zároveň spojí různé prvky v místnosti.

Osvětlení jako dekorativní prvek: Neobvyklá svítidla nebo barevné lampy mohou být nejen zdrojem světla, ale také uměleckým dílem.

Rostliny: Různé typy rostlin přidají život a čerstvost do každého interiéru.

Tipy pro zařizování v eklektickém stylu

  1. Najděte si svého architekta nebo interiérového designéra: Profesionální designér vám může pomoci skloubit vaše představy do koherentního celku.
  2. Vyváženost a harmonie: Při kombinování různých prvků hledejte rovnováhu a snažte se o vizuální harmonii.
  3. Omezení chaosu: Ačkoliv eklekticismus miluje rozmanitost, je důležité udržet interiér přehledný a ne přeplácaný.
  4. Akcentní kousky: Vyberte si několik klíčových kusů, které budou dominovat místnosti a okolo nichž bude vše ostatní organizováno.

Příklady v praxi pro inspiraci

Obývací pokoj: Vytvořte dynamický prostor kombinací moderního pohovky v neutrální barvě s vintage křesly, doplněný o bohatě zdobený orientální koberec a stěny zdobené moderním uměním.

Ložnice: Zvolte jednobarevné ložní prádlo a oživte prostor barevnými polštáři a uměleckými díly. Starožitný truhlicový stolek u postele může sloužit jako noční stolek.

Jídelna: Smíchejte a slaďte různé styly židlí kolem jednoduchého dřevěného stolu. Přidejte industriální závěsné svítidlo a barevné umělecké plakáty pro mladistvý a neformální vzhled.

Rozdíl mezi Art Deco a Eklektickým stylem

Zatímco Art Deco je styl charakteristický svou geometrií, symetrií a luxusními materiály, který vznikl ve 20. letech 20. století, eklektický styl je mnohem volnější a zaměřuje se na individuální výraz a kombinování prvků z různých časových období a designových směrů. Hlavní rozdíl tedy spočívá v přístupu k designu a v míře svobody v osobním vyjádření.

Závěrem

Eklektický styl bydlení nabízí nekonečné možnosti, jak vyjádřit svou osobnost a vytvořit jedinečný domov, který bude plně odrážet váš životní styl a preference. S pomocí CZECH DECO TEAM a odborníků na rekonstrukci bytu můžete svůj domov proměnit v prostor, kde se budete cítit šťastně a pohodlně.

Eklektický styl bydlení je oslavou individuality a kreativity, která umožňuje každému vytvořit prostor, jež odráží jeho osobnost a životní styl. Inspirujte se, experimentujte a nebojte se zařídit si domov přesně podle svých představ.

 

Jak vznikal byt v eklektickém stylu po rukou architekta? Přečtěte si náš článek

Byt v eklektickém stylu šéfdesignéra In2design bureau

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Vila Mandragora, Orahovac, Černá Hora

    "Villa Mandragora" je rodinná letní vila v Orahovci v Černé Hoře, která se nachází přímo nad meziměstskou silnicí Risan-Kotor. Tato…

    villa, rodinný dům
  • TRENDY pro sprchové kouty

    Jako místo, kde začínáme a končíme svůj den, získává koupelna konečně mnohem více pozornosti. Vany dlouhodobě ustupují sprchovým koutům, které…

  • Dům Los Molles, Villa General

    "Chci jedinečný dům, který sice zůstane v mezích předpisů, ale zajistí, že toto sídlo nebude mít stejnou formu jako ty…

    Rodinný dům, sedlová střecha
  • Stropní sálavé panely: Multifunkční a

    Stropní sálavé panely, kombinující vytápění, chlazení a akustické zlepšení, se stávají nezbytnou součástí moderních interiérů. Tyto panely nejenže efektivně regulují…

    Stropní topení
  • TECEvelvet: hvězdný design a inovativní

    Už jste se dotkli ovládacího tlačítka toalety TECEvelvet? Sametový pocit ze zmáčknutí tlačítka zcela mění běžnou denní rutinu.

    TECE wc ovládací tlačítko
  • Skryté zárubně DORSIS – architekti

    Přímé linie, estetika jednoduchosti a čistoty, minimum zdobných prvků - to jsou viditelné trendy interiérů moderních staveb, bez ohledu na…

    Dorsis Fortius dveře
  • Koohsar 252, provincie Alborz, Írán,

    Studio Davazdah: Na venkově v íránské provincii Alborz je navržena a postavena třípatrová vila o rozloze 600 m² pro mladý…

    Koohsar 252, Alborz Province, Iran by Studio Davazdah, villa
  • Laurel Grove, Melbourne, Victoria, Austrálie

    Kirsten Johnstone Architecture: V tomto nově postaveném domě v Blackburnu jsou hrdiny designu pálená hlína, beton a dřevo. Pozemek představoval…

    Kirsten Johnstone Architecture: nově postavený dům
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.