CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Minimální proměna památkově chráněné čtvrti Chelsea, New York (USA) od Rauch Architecture

Rauch Architecture: Tato rekonstrukce se nachází v historickém bloku v jedné z prvních památkově chráněných čtvrtí v New Yorku, Chelsea, a zahrnuje spojení dvou bytových jednotek do mezonetového bytu v řeckém revivalovém hnědém domě z roku 1830. Cílem bylo vytvořit ucelený, moderní obytný prostor a zároveň zachovat architektonickou podstatu nemovitosti.

CZECH DECO TEAM logo
28. června 2024

V hlavní úrovni domu se nachází kuchyň, obývací pokoj a koupelna pro hosty. Kuchyně byla navržena tak, aby sloužila nejen jako kulinářské centrum, ale také jako centrální prostor pro setkávání. Je vybavena zakázkovými šedými tenkými skříňkami a bezešvým porcelánovým obkladem Dekton.

Vzhledem k omezenému prostoru v kombinovaném obývacím, jídelním a kuchyňském prostoru jsme vyvinuli návrh ostrůvku, který slouží jako “jídelní stůl” a zároveň jako rozšíření prostoru pro vaření. Celá plocha ostrůvku je umístěna ve “výšce baru” s vlastním přesahem, který umožňuje umístění barových židlí na straně kuchyně i obývacího pokoje. Ostrůvek je obložen stejným na zakázku vyrobeným kamenem, který vytváří odolný a dlouhotrvající povrch.

V obytných prostorách jsme posílili pocit otevřenosti propojením obývacího, jídelního a varného prostoru. Byla instalována velká, energeticky úsporná okna, která přitahují přirozené světlo a nabízejí výhled na historické ulice Chelsea, čímž prostor prosvětlují a vytvářejí spojení s vnější městskou krajinou.

V celém bytě jsme maximalizovali dostupný prostor a hledali každou příležitost pro další úložné prostory a vlastní truhlářské detaily. Například prostor pod schody se stal integrovanou šatní skříní a pod nejmenší plochou se nachází výsuvný úložný prostor na boty. Všechny skříňky a spotřebiče byly integrovány tak, aby využily každý čtvereční centimetr dostupného prostoru.

Schodiště bylo přepracováno tak, aby zapadalo jak do minimální estetiky prostoru, tak do historických detailů exteriéru. Použili jsme jednoduchý kulatý oválný profil pro zábradlí a zúžené “svícnové” zábradlí, ale zajistili jsme, aby geometrie schodiště obsahovala souvislý elegantní “záběr”, který přenáší historický jazyk z hlavního patra do horního podlaží.

Klíčovým prvkem naší návrhové strategie bylo použití dveří “bez obložek” a minimálních detailů v celém bytě. Tento přístup nejen doplňuje moderní estetiku, ale také zlepšuje vizuální tok prostoru. Namísto snahy o replikaci původních lišt a obložení jsme chtěli zavést racionálnější, současnou estetiku, která by nerezonovala s historickým exteriérem a nebojovala s ním.

Koupelny odrážejí estetiku designu zbytku prostoru – monumentální velkoformátové obklady z umělého kamene, minimální armatury a skleněné sprchové kouty s dešťovými sprchovými hlavicemi, které poskytují zážitek jako v lázních. Lineární odtok a minimální detaily dále umocňují jednoduchou, čistou estetiku prostoru.

Jaké bylo zadání?

Cílem bylo vytvořit soudržný, moderní obytný prostor a zároveň zachovat architektonickou podstatu historického objektu.

Klíčové použité produkty

Dveře skříněk z kouřového skla, bezfalcové dveře Ezyjamb.

Jaká byla řešení?

Vzhledem k omezenému prostoru v kombinovaném obývacím, jídelním a kuchyňském prostoru jsme vyvinuli návrh ostrůvku, který slouží jako “jídelní stůl” a zároveň jako rozšíření prostoru pro vaření. Celá plocha ostrůvku je umístěna ve “výšce baru”, přičemž vlastní přesah umožňuje umístění barových židlí na straně kuchyně i obývacího pokoje. Ostrůvek je obložen stejným na zakázku vyrobeným kamenem, který vytváří odolný a dlouhotrvající povrch.

O projektu

 

Název projektu: Renovace památkově chráněného bytového domu Chelsea Condo
Architektonická kancelář: Rauch Architecture D.P.C.
Lokace: Chelsea, New York City, USA
Fotografie: Matthew Rauch
Hlavní architekt: Matthew Rauch
Tým projektantů: Matthew Rauch
Spolupracovníci: Edona Selimaj, QTC Consulting
Zastavěná plocha: 100 m²
Rok návrhu: 2023
Rok dokončení: 2024
Osvětlení: LED diody Flexfire
Materiál: Dekton, kouřové sklo, podlahy z bílého dubu Havwoods
Konstrukce: QTC Consulting
Použité nástroje: Rhinoceros 3D, V-ray, Enscape, AutoCAD
Zákazník: Soukromý
Stav: Dokončeno

 

Ve spolupráci s Alfredo Gonzalez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/apartments/landmarked-chelsea-minimal-transformation-new-york-city-usa-by-rauch-architecture

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Minimální proměna památkově chráněné čtvrti

    Rauch Architecture: Tato rekonstrukce se nachází v historickém bloku v jedné z prvních památkově chráněných čtvrtí v New Yorku, Chelsea,…

  • Solární dům, Siquiman, Cordoba, Argentina,

    Co se stane, když se místo na formu jako na pevnou hmotu, jako na konstrukci a tělesnost zaměříme na mezeru,…

    Solární dům
  • Hennebery Eddy Architects navrhuje hasičskou

    Ve své nejjednodušší podobě je hasičská stanice pouhým obytným domem s nadměrnou garáží. Ve své nejsložitější podobě ztělesňuje hodnoty své…

    Hasičská stanice, obložená kovem, opalen dřevo
  • The Sage, rekonstrukce kuchyně od

    V rámci projektu "The Sage Project" jsme se s manželem, majitelem domu a nadšencem do designu, vydali na tvůrčí cestu,…

    rekonstrukce kuchyně
  • Possidónio da Silva 37, Lisabon,

    Fragmenty: V zeleni přírody se odehrává sanace budovy v centru Lisabonu. Tato budova v Campo de Ourique, která se původně…

    Rekonstrukce domu v zahradě
  • Černá barva doplňků je v

    Černá barva koupelnových doplňků je odvážná a elegantní volba, která zůstává velmi oblíbenou i v roce 2024. Přináší do koupelny…

    TECE černá koupelna doplňky
  • Vila Long Thanh, Vietnam, KM

    Kancelář KM Architecture: Vila Long Thanh, navržená a postavená po pandemii Covid, slouží jako klidné útočiště pro manželský pár v…

    Rodinná vila v zahradě
  • MC House, Hacienda Chicureo, Chile,

    MC House se nachází na mírném svahu v areálu Chicureo Estate v Santiagu v Chile a dokonale splývá s okolní…

    Rodinný dům, vila, bílý beton
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.