CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Odhalení návrhu jezdecké vesnice světové úrovně v Al-Ule

Královská komise pro Al-Ulu (RCU) oznámila, že v rámci své strategie rozvoje jezdeckého sektoru v kraji Al-Ula na severozápadě Saúdské Arábie vybuduje komplexní a udržitelnou jezdeckou vesnici.

CZECH DECO TEAM logo
10. září 2023

Královská komise pro Al-Ulu (RCU) oznámila, že v rámci své strategie rozvoje jezdeckého sektoru v kraji Al-Ula na severozápadě Saúdské Arábie vybuduje komplexní a udržitelnou jezdeckou vesnici.

Životní cyklus vývoje projektu spadá pod oddělení plánování a rozvoje majetku RCU, které vede viceprezident Ashraf S. Mahmoud spolu s Kenem Flookem a Ali Khachabem.

Developerský tým RCU pověřil projektováním jezdecké vesnice mezinárodní společnost AECOM. Hlavní projektant Erik Behrens spolu se svým týmem z AECOM vypracoval koncepční návrh schématu ve spolupráci se Saúdskou jezdeckou federací, plánovacím panelem RCU a vedoucím sektoru rozvoje jezdectví Laurou Richardsonovou.

Jezdecká vesnice "AlMuatadil" o rozloze 285 hektarů bude zahrnovat dvě arény pro akce od drezury po koncerty (5 000 a 1 400 míst); travnaté pólo, pískové pólo a vytrvalostní hřiště (600, 400 a 600 míst), dále zázemí pro návštěvníky, dva stájové areály (celkem 740 koní) a ubytovací a obchodní zařízení pro účastníky akcí a pracovníky.

Díky těmto špičkovým zařízením se AlMuatadil stane přední mezinárodní platformou pro jezdecké akce a umožní jezdcům přístup do umělecké a sochařské oblasti Wadi Al Fann.

Ziad Alsuhaibani, vedoucí programu Sport Executive, Královská komise pro AlUla vysvětluje: "Díky jezdeckému sektoru RCU se AlUla stane povinnou destinací pro všechny milovníky koní a regionálním referenčním bodem pro jezdecké aktivity. Jezdecký sektor naplní několik cílů saúdskoarabské Vize 2030 a hlavního plánu RCU "Cesta časem", včetně ekonomické diverzifikace, rozšíření odvětví cestovního ruchu a udržitelného rozvoje."

Udržitelný a propracovaný design jezdecké vesnice odráží přírodní kontext regionu i jeho kulturní a jezdecké dědictví. Architektonická paleta čerpá inspiraci jak ze světlejších zemitých tónů dna pouště, tak z tmavších tónů pískovcových stěn kaňonu.

"Místo je obdařeno úžasnými přírodními prvky a naší vizí pro návrh bylo vytvořit nezapomenutelnou & inspirující jezdeckou vesnici, která bude plně ponořena do tohoto jedinečného krajinného kontextu," říká architekt Erik Behrens.

Jádrem jezdecké vesnice je centrální jádro vesnice se společnou doménou a výsadbou připomínající oázu umístěnou podél přírodního toku Wadi. Kolem něj jsou seskupena všechna jednotlivá jezdecká stanoviště (soutěžní plošiny), nenápadně zasazená do zvlněné dunové krajiny, která poskytují přímý přístup z vesnice a otevřené výhledy směrem k nádherným skalním útvarům.

"Návrh vesnice je inspirován místní lidovou architekturou s úzkými uličkami, nádvořími a náměstími. Má všem hostům poskytnout autentický zážitek z DNA Alula, i když v modernějším výrazu," vysvětluje Behrens.

"Naproti tomu Venues splývají se svažitým terénem a jejich stupňovité terasové sezení odráží kaskádovitý charakter okolního pozemku. Jejich tenké horizontální střechy se vznášejí nad tribunami, aby umožnily pozoruhodné výhledy skrz úrovně salonků a propůjčily architektonické kompozici elegantní lehkost. Jejich střechy jsou v rámci roviny jemně zvlněné, aby lépe splynuly s okolním terénem a zvnitřnily jeho přirozenou formu," dodává Behrens.

Všechny tribuny i střechy budou dokončeny v pískovém tónu a struktuře, aby plně zapadly do kontextu místa a vytvořily pocit splynutí s jeho terénem. Stěny a vnitřní příčky budou vyrobeny z beraněné hlíny za použití tradičních stavebních metod a místních materiálů.

Veškeré zázemí pro koně bude pečlivě navrženo tak, aby bylo zajištěno dobré životní prostředí koní. Stájové bloky budou mít zvlněnou střešní konstrukci s dostatkem denního světla, které vytvoří klidnou atmosféru. Součástí tréninkové stáje budou bazény Seawalker, běžecké pásy a vibrační deska. Veterinární klinika o rozloze 6 000 m2 bude nabízet služby včetně rentgenu, magnetické rezonance, přenosu embryí, urgentní a běžné chirurgie, hematologie, parazitologie, rehabilitace pomocí kmenových buněk a plazmy a laserové chirurgie.

Jezdecká vesnice AlUla, AlMuatadil, bude lákat turisty se zájmem o jezdecké zážitky v souladu se zásadami šetrné turistiky a udržitelnosti. Veškerý organický stájový a potravinový odpad v areálu bude recyklován za účelem výroby hnojiva na podporu místního zemědělského sektoru. Voda používaná v chladicím systému stájí bude rovněž recyklována.

Jezdecká vesnice jako jedinečné multifunkční soutěžní centrum uvede AlUlu na mapu světového jezdeckého sportu, přičemž mezinárodní soutěže budou vysílány až pro 45 milionů lidí po celém světě.

Jezdecká vesnice přispěje k ekonomické diverzifikaci okresu AlUla vytvořením nových kariérních možností pro obyvatele. Partnerství RCU s Association de Formation et d'Action Sociale des Écuries de Courses (AFASEC) bude školit mladé Saúdy a rozvíjet jejich technickou kvalifikaci pro specializovanou práci v jezdeckém sektoru.

Dále partnerství s Polo Club Saint-Tropez bude hrát klíčovou roli při utváření jezdeckých zkušeností AlUla, přičemž odborníci ze Saint-Tropez budou poskytovat poznatky a technickou podporu při řízení a rozvoji jezdecké nabídky v oblasti řízení pólo klubů, organizace turnajů, managementu koní a rozvoje jezdeckých zařízení.

Rozvoj jezdecké vesnice poskytne skutečný potenciál pro vytvoření atraktivního místa s komplexním servisem věnovaným jezdeckým aktivitám a bude působit jako katalyzátor investic do nemovitostí a pohostinství.

O Královské komisi pro AlUlu

Královská komise pro Al-Ulu (RCU) byla zřízena královským dekretem v červenci 2017 s cílem chránit a rozvíjet Al-Ulu, region mimořádného přírodního a kulturního významu na severozápadě Saúdské Arábie. Dlouhodobý plán RCU nastiňuje odpovědný, udržitelný a citlivý přístup k urbanistickému a hospodářskému rozvoji, který zachovává přírodní a historické dědictví oblasti a zároveň vytváří z AlUly žádanou lokalitu pro život, práci a návštěvu. Zahrnuje širokou škálu iniciativ v oblasti archeologie, cestovního ruchu, kultury, vzdělávání a umění a odráží závazek naplnit priority programu Vize 2030 Saúdskoarabského království v oblasti ekonomické diverzifikace, posílení postavení místních komunit a zachování kulturního dědictví.

 

Naser Nader Ibrahim, Amazing Architectures [online] @2023. Dostupné z: https://amazingarchitecture.com/news/design-for-world-class-equestrian-village-in-alula-revealed

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Rekonstrukce bytu v Avilés, Španělsko

    David Olmos Arquitectos: V centru města Avilés (Asturie), v oblasti obytných domů v sousedství historického centra, jsme rekonstruovali byt o…

  • Vila Mandragora, Orahovac, Černá Hora

    "Villa Mandragora" je rodinná letní vila v Orahovci v Černé Hoře, která se nachází přímo nad meziměstskou silnicí Risan-Kotor. Tato…

    villa, rodinný dům
  • TRENDY pro sprchové kouty

    Jako místo, kde začínáme a končíme svůj den, získává koupelna konečně mnohem více pozornosti. Vany dlouhodobě ustupují sprchovým koutům, které…

  • Dům Los Molles, Villa General

    "Chci jedinečný dům, který sice zůstane v mezích předpisů, ale zajistí, že toto sídlo nebude mít stejnou formu jako ty…

    Rodinný dům, sedlová střecha
  • Stropní sálavé panely: Multifunkční a

    Stropní sálavé panely, kombinující vytápění, chlazení a akustické zlepšení, se stávají nezbytnou součástí moderních interiérů. Tyto panely nejenže efektivně regulují…

    Stropní topení
  • TECEvelvet: hvězdný design a inovativní

    Už jste se dotkli ovládacího tlačítka toalety TECEvelvet? Sametový pocit ze zmáčknutí tlačítka zcela mění běžnou denní rutinu.

    TECE wc ovládací tlačítko
  • Skryté zárubně DORSIS – architekti

    Přímé linie, estetika jednoduchosti a čistoty, minimum zdobných prvků - to jsou viditelné trendy interiérů moderních staveb, bez ohledu na…

    Dorsis Fortius dveře
  • Koohsar 252, provincie Alborz, Írán,

    Studio Davazdah: Na venkově v íránské provincii Alborz je navržena a postavena třípatrová vila o rozloze 600 m² pro mladý…

    Koohsar 252, Alborz Province, Iran by Studio Davazdah, villa
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.