CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Paintbrush Residence, rekonstrukce od CLB Architects v Jacksonu, Wyoming

Rezidence Paintbrush se vyvíjí stejně promyšleně jako les, který ji obklopuje, a je důkazem dlouhé životnosti promyšleného designu. Projekt připomínající domek na stromě, který se nachází v osikovém háji u Jacksonu ve Wyomingu, vrací obyvatele do jejich místa v přírodě a přibližuje je k intimnějšímu soužití.

CZECH DECO TEAM logo
25. března 2023

V péči CLB byl dům v průběhu posledních dvou desetiletí pečlivě vytvářen a přepracováván v řadě půvabných iterací, které podporují proměnlivé obyvatele místa.

Dům o rozloze 2 400 čtverečních metrů, který byl původně dokončen ateliérem CLB Architects v roce 2003, se na malebném pozemku s malou zastavitelnou plochou potýká s prostorovými i rozpočtovými omezeními. Majitel si přál dům, který by obyvatele ponořil do přírody a vyžadoval lehkost a pórovitost, jež chyběly tmavé chatě ze 70. let, která na místě existovala. Reartikulací lidových forem prostřednictvím modulárních prvků a opracovaných detailů a použitím materiálů, které pomalu podléhají povětrnostním vlivům, jako je oxidovaná ocel a cedr, se CLB snažila vytvořit stavbu, která by lehce seděla a v průběhu času se jemně měnila - organický objekt v krajině.

Návrh rezidence narušuje vztahy mezi veřejným a soukromým prostorem tradičního domu a umisťuje kuchyň, hlavní ložnici a obývací pokoj na horní úroveň zasazenou do korun stromů Aspen. Vzdušný a světlem naplněný objem se dramaticky odhalí na vrcholu schodiště, kdy se obyvatel konečně "vynoří" do korun stromů. Konzolový, cedrovým dřevem obložený výstupek z druhé úrovně dále rozšiřuje ponoření, což umožňuje každodenní aktivity koexistovat v rámci rozsáhlých výhledů do exteriéru. Souvislý pás prosklených světlíků odděluje vysoké stropy od vnějších stěn a filtruje sluneční světlo do interiéru. Ve spodní úrovni se ložnice pro hosty a vstupní prostor nacházejí v blízkosti svahu a jsou zaplaveny světlem z rozsáhlého dvoupatrového okna, které lemuje hlavní schodiště.

Dvacet let po původní stavbě přešel dům do péče nového majitele, který našel inspiraci v jeho skromných materiálech, minimalistických detailech a sugestivní kvalitě světla. Ve snaze aktualizovat dům v jeho stávajícím designovém jazyce napsal nový majitel společnosti CLB dopis, v němž ji požádal o opětovné posouzení projektu. Nový návrh pracuje s rozhodnými konstrukčními gesty původního návrhu a zároveň osvěžuje těžce opotřebitelné prostory a povrchy jemně zpracovanými detaily a teplými, na dotek příjemnými, přírodními povrchovými úpravami.

Aktualizované prvky byly vyrobeny a zkonstruovány pomocí modulárních a strojních technik podobných těm, které byly použity v původní iteraci. Tým úzce spolupracoval s klientem na výběru rozšířené palety materiálů, přičemž prioritou byla trvanlivost a hra textur. V kuchyni jsou moduly skříněk z bílého dubu orámovány práškově lakovanou ocelí, která napodobuje konstrukčně výrazný exteriér domu, a nově vymyšlený ostrůvek umožňuje snadnou zábavu. Hlavní koupelna obrací původní plán, vanu umisťuje do blízkosti okna a strop a stěny obaluje dlaždicemi a teplými dřevěnými povrchy.

Poctivost každého materiálu a spojení je vyvedena na povrch v ozvěně originálu, od vyjádřených hlav šroubů po opracované prvky skříněk. Návrh domu čerpá z minulosti a otevírá nové možnosti pro budoucnost.

Citace

Eric Logan

"Je to téměř jako opravdu dobře vyrobený kus nábytku, který má v průběhu času různé iterace."

"Záleží jí na dobrém, autentickém designu, a to je něco, co můžeme opravdu ocenit a s čím se můžeme ztotožnit."

"Jakmile vystoupáte po schodech nahoru a uvidíte tento velký prostor se vším tím přirozeným světlem - takovým tím kapkovitým světlem osik - je to docela překvapení."

"Velmi jednoduché, tak trochu skromné materiály, které mluví samy za sebe, a skládání dohromady věcným způsobem, takže vidíme šrouby a přijímáme všechny ty věci, které pocházejí z železářství, ale skládáme je dohromady způsobem, který je promyšlený a specifický pro toto konkrétní místo." (s odkazem na původní návrh)

"Šlo také o reorganizaci způsobu, jakým se jejich hlavní obytná úroveň bude vztahovat k výhledům a světlu, takže box představuje jakousi obytnou situaci vzhůru nohama. Začínáte nízko, stoupáte po schodech a pak jste na takovém piano nobile - věc vyzdvižená do nebe, do korun stromů. Takže to opravdu působí jako takový pohodový domek na stromě. Úplně to změní váš pocit, když jste na místě."

Sarah Kennedyová

"Nakonec jsme vytvořili něco, co působí trochu řemeslnějším dojmem, s osvětlením a výlisky a intarzovaným přístupem ke skříňkám, je to opravdu krásné."

"Byla tak spojená s tím, jak Eric o domě přemýšlel. Z tohoto pohledu to bylo zajímavé."

O projektu

Název projektu: Paintbrush Residence
Architektonická kancelář: CLB Architects
Lokalita: CLB CLB, Praha Jackson, Wyoming, USA
Fotografie: Matthew Millman
Projektový tým: Ing: Eric Logan, Sarah Kennedy, Maria James, Halie Dedering
Návrh interiéru: CLB Architects
Plocha: 2 400 ft²
Rok dokončení: 2003
Osvětlení: Helius Lighting Group
Konstrukce: Leo's Construction
Materiál: beton, dřevo, sklo, ocel
Rozpočet: nezveřejněno
Zákazník: Soukromý
Stav: Postaveno

 

Liliana Alvarez, Amazing Architectures [online] @2023. Dostupné z: https://amazingarchitecture.com/houses/paintbrush-residence-a-renovation-by-clb-architects-in-jackson-wyoming

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Stropní sálavé panely: Multifunkční a

    Stropní sálavé panely, kombinující vytápění, chlazení a akustické zlepšení, se stávají nezbytnou součástí moderních interiérů. Tyto panely nejenže efektivně regulují…

    Stropní topení
  • TECEvelvet: hvězdný design a inovativní

    Už jste se dotkli ovládacího tlačítka toalety TECEvelvet? Sametový pocit ze zmáčknutí tlačítka zcela mění běžnou denní rutinu.

    TECE wc ovládací tlačítko
  • Skryté zárubně DORSIS – architekti

    Přímé linie, estetika jednoduchosti a čistoty, minimum zdobných prvků - to jsou viditelné trendy interiérů moderních staveb, bez ohledu na…

    Dorsis Fortius dveře
  • Koohsar 252, provincie Alborz, Írán,

    Studio Davazdah: Na venkově v íránské provincii Alborz je navržena a postavena třípatrová vila o rozloze 600 m² pro mladý…

    Koohsar 252, Alborz Province, Iran by Studio Davazdah, villa
  • Laurel Grove, Melbourne, Victoria, Austrálie

    Kirsten Johnstone Architecture: V tomto nově postaveném domě v Blackburnu jsou hrdiny designu pálená hlína, beton a dřevo. Pozemek představoval…

    Kirsten Johnstone Architecture: nově postavený dům
  • Řízené větrání vás při plánování

    Se stále aktivnějším prosazováním energeticky úsporných řešení v rámci evropské legislativy roste povědomí o řízeném větrání jako o významném zdroji…

  • Koupelnám vládne kov v sexy

    Trend kovu a černé barvy doplňků v roce 2024 trvá. Společnost TECE nabízí v tomto stylovém provedení sprchové žlaby a…

    TECE_koupelny_koupelna_cerna_barva_doplnky_elementy_ovladaci_tlacitko_toalety_WC_splachovani_zachod_premium_premiovy_destign_styl_TOP
  • Yiyun – Hotel Bishan od

    Projektu, který se nachází v srdci vesnice s bohatou historií a kulturou, dominují tradiční obytné domy ve stylu Anhui, které…

    Yiyun · Bishan Hotel by y.ad studio
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.