CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Prince-Phillip House, rekonstrukce typického domu z 60. let v kanadském Outremontu od MXMA Architecture & Design

Společnost MXMA Architecture & Design dokončila rekonstrukci domu Prince Philipa, typického domu z 60. let, který byl již dříve rozšířen o moderní přístavbu. Hlavní výzvou tohoto projektu bylo smísit architektonické jazyky dvou různých epoch tak, aby vznikl ucelený, elegantní a do svého prostředí dobře začleněný soubor.

CZECH DECO TEAM logo
10. února 2023

Náročné rozšíření

Tento dům ve čtvrti Outremont se nachází na výjimečném místě - zalesněném pozemku o rozloze téměř 1 600 m2 - jen několik minut od centra Montrealu. Majitelé jej poprvé renovovali v roce 2012, kdy se jejich rodina rozrostla. O téměř deset let později, jak děti rostly, se potřeby rodiny nadále vyvíjely.

Rodiče chtěli mít vlastní klidný a soukromý prostor a zároveň poskytnout svým třem dětem vlastní vyhrazené prostory. Projekt, který byl svěřen společnosti MXMA, spočíval v přístavbě částečného druhého podlaží rezidence, aby vzniklo nové křídlo pro rodiče a nově se definovala role stávajících místností.

2012: levé křídlo rezidence

Tato první přístavba vyjadřovala díky svému objemovému prostoru a materiálům současný architektonický jazyk, který se zcela lišil od jazyka původního domu. Architekti tehdy vytvořili dvoupodlažní přístavbu v zadní části domu, která měla pojmout velký obývací pokoj, terasu a tělocvičnu. Toto nové křídlo má nyní velkorysé oplocení nabízející výhled do dvora, kde byl instalován bazén.

2021: renovace pravého křídla a přístavba dalšího podlaží

Ve druhém kole renovace využili architekti společnosti MXMA pravé křídlo domu a přidali k této nové části patro o rozloze 93 m2.

"Chtěli jsme, aby tato druhá přístavba respektovala horizontálnost domu a jeho moderní charakter a zároveň zůstala z pohledu z ulice co možná nejdiskrétnější," vysvětluje architekt Maxime Moreau.

Pro spojení nové přístavby se stávajícím domem se společnost MXMA inspirovala konceptem spirálovité stuhy, který původně vznikl v roce 2012. Tato návaznost umožnila promyšlené propojení s domem.

Získání objemu s tlumenou elegancí

Fasáda nového objemu je odsazena tak, aby respektovala proporce přesahu střechy původního domu a zároveň nepůsobila příliš impozantně. Díky jisté konstrukční gymnastice byla tato přístavba zapuštěna a splynula s původní střechou. To, co se zvenčí jeví jako půlpatrová fasáda, je ve skutečnosti objem o výšce 3 m (10 stop). Navzdory tomuto nárůstu objemu nezasahují do bezprostředního sousedství žádné nežádoucí stíny, což zajišťuje přirozené a ohleduplné začlenění do okolního prostředí.

Pro dosažení této integrace se architekti MXMA inspirovali materiály a formálním uspořádáním původního domu. Například nové oplocení odráží tvar původních úzkých oken domu.

Otevřeno přírodě

Současnější zadní fasáda nabývá na objemu a zároveň zahrnuje myšlenku stuhy, která se rozvinula během prvních renovací. Stejně jako její protějšek v levém křídle má velká okna na úrovni stříšky. Nahoře, z hlavního apartmá, není městská krajina vidět, což majitelům dává dojem, že žijí v "domě na stromě", daleko od ruchu města.

V prvním patře nového křídla jsou nyní ložnice pro tři dospívající manžele. Mají zde více prostoru než dříve a k dispozici dvě koupelny, jednu pro dvě dívky a jednu pro chlapce. Velké posuvné dveře poskytují soukromý přístup do "jejich křídla, jejich bytů".

Světlo jako hlavní zásada

Rozšíření bylo také příležitostí k přehodnocení vertikální cirkulace v domě. Původní schodiště, které spojovalo centrální část domu, úroveň zahrady a ložnicové křídlo, bylo tmavé a úzké.

Nové schodiště se nyní rozvíjí jako souvislá ocelová stuha ve světlejším prostoru díky většímu důrazu na světlo, které prostupuje otvory v prvním patře. Pozoruhodná je také jeho otevřená struktura a mírně asymetrický tvar.

"Rekonstrukce je způsob, jak si vytvořit vlastní domov, aby se podobal vám a vašim zájmům," říká majitel, nadšenec do architektury. "Výsledek stále působí jako prodloužené líbánky. Když jdu po schodech do svého pokoje, je to jako vstoupit do svatyně. Je to okamžik, který je jen můj vlastní."

Ocenění

Dům prince Filipa získal v 15. ročníku cen GRANDS PRIX DU DESIGN tři nominace, včetně dvou zlatých certifikátů v kategoriích Soukromý dům a Zvláštní ceny / Architektura + schody a stříbrného certifikátu v kategorii Obytná budova / Prestižní dům.

O společnosti MXMA Architecture & Design

MXMA je kreativní a vášnivá architektonická kancelář zaměřená na detaily, která vytváří výjimečné koncepty pro realizaci architektonických snů svých klientů. Firma věří, že je možné navrhovat moderní, originální a individuální obytné prostředí, které inspiruje lidi v jejich každodenním životě. V této souvislosti MXMA přirozeně tíhne k nápadům, které vzbuzují zvědavost a zájem o vystavěné prostředí.

 

O projektu

Název projektu: Prince-Phillip House
Architektonická kancelář: MXMA Architecture & Design
Outremont, Quebec, Kanada
Fotografie: Fotografie: Doublespace Photography
Zastavěná plocha: 2400 ft²
Plocha staveniště: 17 000 ft²
Rok návrhu: 1960 (původní budova)
Rok dokončení: 1960: 2021
Materiál: Cihla, dřevo, ocel, sklo
Rozpočet: Nezveřejněno
Zákazník: Soukromý
Stav: Postaveno

 

Naser Nader Ibrahim, Amazing Architectures [online] @2023. Dostupné z: https://amazingarchitecture.com/houses/prince-phillip-house-renovation-of-a-typical-1960s-home-in-outremont-canada-by-mxma-architecture-design 

 

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Černá barva doplňků je v

    Černá barva koupelnových doplňků je odvážná a elegantní volba, která zůstává velmi oblíbenou i v roce 2024. Přináší do koupelny…

    TECE černá koupelna doplňky
  • Vila Long Thanh, Vietnam, KM

    Kancelář KM Architecture: Vila Long Thanh, navržená a postavená po pandemii Covid, slouží jako klidné útočiště pro manželský pár v…

    Rodinná vila v zahradě
  • MC House, Hacienda Chicureo, Chile,

    MC House se nachází na mírném svahu v areálu Chicureo Estate v Santiagu v Chile a dokonale splývá s okolní…

    Rodinný dům, vila, bílý beton
  • Velký dům, Vinh Tuong, Vietnam

    Rodinný dům vychází z tradiční struktury třípokojového domu s moderním přístupem, který je vhodný pro vícegenerační rodiny a tropické podnebí.…

    Rodinný dům, schodiště
  • Designová sprchovací toaleta v nejlepším

    Sprchovací toaleta se mění z novinky na standard. Sloučení WC a bidetu šetří místo, peníze a nabízí moderní, příjemný způsob…

    Original TECEone wc bílá sprchovací toaleta v koupelně
  • Vertikální dům, Algemesí, Španělsko, Ruben

    Ruben Muedra Estudio De Arquitectura: CASA VERTICAL se nachází v obytné čtvrti na severním okraji obce Algemesí. Městská část, ve…

    Vila, rodinný dům se zahradou
  • Protipožární dveře se skrytou zárubní?

    Při výběru požárně odolných dveří jsou prioritou technické požadavky, estetika bývá bohužel až na druhém místě. Protipožární dveře se skrytými…

    Protipožární dveře se skrytou zárubní Dorsis Fortius EI30
  • CLB Architects a HSH Interiors

    Tento horský dům, tvořený řadou zvlněných tektonických struktur zasazených do osikového háje nedaleko Wilsonu ve Wyomingu, slouží jako tvůrčí útočiště…

  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.