CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Prince-Phillip House, rekonstrukce typického domu z 60. let v kanadském Outremontu od MXMA Architecture & Design

Společnost MXMA Architecture & Design dokončila rekonstrukci domu Prince Philipa, typického domu z 60. let, který byl již dříve rozšířen o moderní přístavbu. Hlavní výzvou tohoto projektu bylo smísit architektonické jazyky dvou různých epoch tak, aby vznikl ucelený, elegantní a do svého prostředí dobře začleněný soubor.

CZECH DECO TEAM logo
10. února 2023

Náročné rozšíření

Tento dům ve čtvrti Outremont se nachází na výjimečném místě - zalesněném pozemku o rozloze téměř 1 600 m2 - jen několik minut od centra Montrealu. Majitelé jej poprvé renovovali v roce 2012, kdy se jejich rodina rozrostla. O téměř deset let později, jak děti rostly, se potřeby rodiny nadále vyvíjely.

Rodiče chtěli mít vlastní klidný a soukromý prostor a zároveň poskytnout svým třem dětem vlastní vyhrazené prostory. Projekt, který byl svěřen společnosti MXMA, spočíval v přístavbě částečného druhého podlaží rezidence, aby vzniklo nové křídlo pro rodiče a nově se definovala role stávajících místností.

2012: levé křídlo rezidence

Tato první přístavba vyjadřovala díky svému objemovému prostoru a materiálům současný architektonický jazyk, který se zcela lišil od jazyka původního domu. Architekti tehdy vytvořili dvoupodlažní přístavbu v zadní části domu, která měla pojmout velký obývací pokoj, terasu a tělocvičnu. Toto nové křídlo má nyní velkorysé oplocení nabízející výhled do dvora, kde byl instalován bazén.

2021: renovace pravého křídla a přístavba dalšího podlaží

Ve druhém kole renovace využili architekti společnosti MXMA pravé křídlo domu a přidali k této nové části patro o rozloze 93 m2.

"Chtěli jsme, aby tato druhá přístavba respektovala horizontálnost domu a jeho moderní charakter a zároveň zůstala z pohledu z ulice co možná nejdiskrétnější," vysvětluje architekt Maxime Moreau.

Pro spojení nové přístavby se stávajícím domem se společnost MXMA inspirovala konceptem spirálovité stuhy, který původně vznikl v roce 2012. Tato návaznost umožnila promyšlené propojení s domem.

Získání objemu s tlumenou elegancí

Fasáda nového objemu je odsazena tak, aby respektovala proporce přesahu střechy původního domu a zároveň nepůsobila příliš impozantně. Díky jisté konstrukční gymnastice byla tato přístavba zapuštěna a splynula s původní střechou. To, co se zvenčí jeví jako půlpatrová fasáda, je ve skutečnosti objem o výšce 3 m (10 stop). Navzdory tomuto nárůstu objemu nezasahují do bezprostředního sousedství žádné nežádoucí stíny, což zajišťuje přirozené a ohleduplné začlenění do okolního prostředí.

Pro dosažení této integrace se architekti MXMA inspirovali materiály a formálním uspořádáním původního domu. Například nové oplocení odráží tvar původních úzkých oken domu.

Otevřeno přírodě

Současnější zadní fasáda nabývá na objemu a zároveň zahrnuje myšlenku stuhy, která se rozvinula během prvních renovací. Stejně jako její protějšek v levém křídle má velká okna na úrovni stříšky. Nahoře, z hlavního apartmá, není městská krajina vidět, což majitelům dává dojem, že žijí v "domě na stromě", daleko od ruchu města.

V prvním patře nového křídla jsou nyní ložnice pro tři dospívající manžele. Mají zde více prostoru než dříve a k dispozici dvě koupelny, jednu pro dvě dívky a jednu pro chlapce. Velké posuvné dveře poskytují soukromý přístup do "jejich křídla, jejich bytů".

Světlo jako hlavní zásada

Rozšíření bylo také příležitostí k přehodnocení vertikální cirkulace v domě. Původní schodiště, které spojovalo centrální část domu, úroveň zahrady a ložnicové křídlo, bylo tmavé a úzké.

Nové schodiště se nyní rozvíjí jako souvislá ocelová stuha ve světlejším prostoru díky většímu důrazu na světlo, které prostupuje otvory v prvním patře. Pozoruhodná je také jeho otevřená struktura a mírně asymetrický tvar.

"Rekonstrukce je způsob, jak si vytvořit vlastní domov, aby se podobal vám a vašim zájmům," říká majitel, nadšenec do architektury. "Výsledek stále působí jako prodloužené líbánky. Když jdu po schodech do svého pokoje, je to jako vstoupit do svatyně. Je to okamžik, který je jen můj vlastní."

Ocenění

Dům prince Filipa získal v 15. ročníku cen GRANDS PRIX DU DESIGN tři nominace, včetně dvou zlatých certifikátů v kategoriích Soukromý dům a Zvláštní ceny / Architektura + schody a stříbrného certifikátu v kategorii Obytná budova / Prestižní dům.

O společnosti MXMA Architecture & Design

MXMA je kreativní a vášnivá architektonická kancelář zaměřená na detaily, která vytváří výjimečné koncepty pro realizaci architektonických snů svých klientů. Firma věří, že je možné navrhovat moderní, originální a individuální obytné prostředí, které inspiruje lidi v jejich každodenním životě. V této souvislosti MXMA přirozeně tíhne k nápadům, které vzbuzují zvědavost a zájem o vystavěné prostředí.

 

O projektu

Název projektu: Prince-Phillip House
Architektonická kancelář: MXMA Architecture & Design
Outremont, Quebec, Kanada
Fotografie: Fotografie: Doublespace Photography
Zastavěná plocha: 2400 ft²
Plocha staveniště: 17 000 ft²
Rok návrhu: 1960 (původní budova)
Rok dokončení: 1960: 2021
Materiál: Cihla, dřevo, ocel, sklo
Rozpočet: Nezveřejněno
Zákazník: Soukromý
Stav: Postaveno

 

Naser Nader Ibrahim, Amazing Architectures [online] @2023. Dostupné z: https://amazingarchitecture.com/houses/prince-phillip-house-renovation-of-a-typical-1960s-home-in-outremont-canada-by-mxma-architecture-design 

 

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • TRENDY pro sprchové kouty

    Jako místo, kde začínáme a končíme svůj den, získává koupelna konečně mnohem více pozornosti. Vany dlouhodobě ustupují sprchovým koutům, které…

  • Dům Los Molles, Villa General

    "Chci jedinečný dům, který sice zůstane v mezích předpisů, ale zajistí, že toto sídlo nebude mít stejnou formu jako ty…

    Rodinný dům, sedlová střecha
  • Stropní sálavé panely: Multifunkční a

    Stropní sálavé panely, kombinující vytápění, chlazení a akustické zlepšení, se stávají nezbytnou součástí moderních interiérů. Tyto panely nejenže efektivně regulují…

    Stropní topení
  • TECEvelvet: hvězdný design a inovativní

    Už jste se dotkli ovládacího tlačítka toalety TECEvelvet? Sametový pocit ze zmáčknutí tlačítka zcela mění běžnou denní rutinu.

    TECE wc ovládací tlačítko
  • Skryté zárubně DORSIS – architekti

    Přímé linie, estetika jednoduchosti a čistoty, minimum zdobných prvků - to jsou viditelné trendy interiérů moderních staveb, bez ohledu na…

    Dorsis Fortius dveře
  • Koohsar 252, provincie Alborz, Írán,

    Studio Davazdah: Na venkově v íránské provincii Alborz je navržena a postavena třípatrová vila o rozloze 600 m² pro mladý…

    Koohsar 252, Alborz Province, Iran by Studio Davazdah, villa
  • Laurel Grove, Melbourne, Victoria, Austrálie

    Kirsten Johnstone Architecture: V tomto nově postaveném domě v Blackburnu jsou hrdiny designu pálená hlína, beton a dřevo. Pozemek představoval…

    Kirsten Johnstone Architecture: nově postavený dům
  • Řízené větrání vás při plánování

    Se stále aktivnějším prosazováním energeticky úsporných řešení v rámci evropské legislativy roste povědomí o řízeném větrání jako o významném zdroji…

  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.