CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Skandinávský styl: Přeměňte svůj domov s pomocí profesionálů

Skandinávský design si získal srdce mnoha milovníků interiérového designu díky své jednoduchosti, funkčnosti a elegantnímu vzhledu. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci bytu nebo jen hledáte inspiraci pro osvěžení vašeho interiéru, tento článek vám poskytne ucelený přehled o tom, jak dosáhnout dokonalého skandinávského stylu ve vašem domově. Inspirujte se na CZECH DECO TEAM, kde najdete nejen spoustu inspirace, ale také kontakty na zkušené architekty a interiérové designéry, kteří vám pomohou proměnit vaše představy v realitu.

CZECH DECO TEAM logo
27. října 2023

Proč je skandinávský design tak oblíbený?

Na výsluní se dostalo mnoho designových stylů, ale zdá se, že žádný z nich nemá takovou sílu jako skandinávský styl. Na skandinávském stylu je něco, čeho se lidé nemohou nabažit. Skandinávský styl se skládá z čistých linií, minimalismu a nedostatku nepořádku, což může být vizuálně velmi přitažlivé.

Přitažlivost tohoto stylu spočívá částečně v tom, že je to styl, na který se aspiruje. Neokázalost a jasnost navozují pocit klidu, který tolika lidem v každodenním životě chybí. Po odchodu ze stresujícího dne v práci působí představa návratu do domova zbaveného objemného nábytku a nepořádku obzvlášť lákavě. Čistý, ale hřejivý design, který se zaměřuje na ostré kontrasty, bílou, přírodní a černou barvu, ve vás vyvolává pocit štěstí, ale ne kýčovitým způsobem.

Jak začít s rekonstrukcí ve skandinávském stylu

Prvním krokem na cestě k dokonalému skandinávskému interiéru je najít správného profesionála. Architekt nebo interiérový designér s praxí v oblasti skandinávského designu vám bude schopen poradit nejen s výběrem správných materiálů a barev, ale také s optimalizací prostoru a celkovým layoutem vašeho bytu nebo domu. Na CZECH DECO TEAM naleznete portfolio zkušených odborníků, kteří se specializují právě na tento styl.

Ale stejně tak se můžete pokusit o skandinávský styl sami. Jak na to?

skandinávský styl

Klíčové prvky skandinávského stylu

Skandinávský design se zaměřuje na čisté, jednoduché linie, minimalismus a funkčnost, aniž by byla obětována krása. Poprvé se prosadil v 50. letech 20. století, tedy ve stejné době, kdy se v Americe a Evropě prosadil moderní styl.

Estetický dojem z ní částečně dodává absence nepořádku. V místnostech ve skandinávském stylu nenajdete žádné zbytečné předměty, naopak, vše má své místo a nikde nenajdete zbytečné drobnosti.

Skandinávci si také velmi cení přírody a pobytu venku, což se odráží v tomto stylu. Dřevěné podlahy bývají nezakryté a ve skandinávských domech se často objevují světlejší dřevěné tóny. A samozřejmě jsou oblíbenou volbou živé rostliny, pokud jde o skutečné vnesení venkovního prostředí.

Když už mluvíme o přírodě, skandinávské zimy nejsou žádná legrace, a tak je vytvoření útulné usedlosti nesmírně důležité. Proto v mnoha skandinávských designech najdete hřejivé a příjemné textury (představte si: tlusté pletené deky a akcenty z umělé kožešiny).

 

Nábytek a materiály

Nábytek by měl být jednoduchý, ale zároveň funkční a pohodlný. Upřednostňujte kusy z přírodních materiálů, jako je dřevo, a snažte se vyhnout přeplácanosti a nepořádku. Skandinávský design si zakládá na čistých liniích a minimalismu.

Osvětlení

Osvětlení hraje v skandinávském interiéru klíčovou roli. Vzhledem k omezenému množství přirozeného světla ve skandinávských zemích je důležité investovat do kvalitního osvětlení, které vytvoří teplou a útulnou atmosféru. Volte svítidla s příjemným, teplým světlem a nebojte se použít i několik zdrojů osvětlení v jednom prostoru.

Dekorace

Dekorace by měly být vybrány pečlivě, aby nepřeplácaly prostor. Využijte textilie jako jsou polštáře, deky a koberce k přidání tepla a pohodlí. Rostliny a květiny také mohou přidat prostoru život a svěžest.

Jaké jsou "skandinávské" barvy?

Mnohé skandinávské barvy se opírají o neutrální odstíny, především o zářivě bílou barvu s černými a hnědými odstíny. To však neznamená, že by tento styl zcela postrádal barvy, jen jsou prostory celkově spíše monochromatické a odstíny se objevují jako akcenty.

Teplé hnědé tóny jsou oblíbené také díky tomu, že tento styl sází na přírodní dřevěné kousky, a ve scandi designu se objevují i další barvy inspirované přírodou, jako je šalvějově zelená. Skandinávský styl klade velký důraz na světlo, jednoduchost a funkčnost. Při rekonstrukci bytu v tomto stylu byste měli dbát na to, aby byly prostory co nejvíce otevřené a světlé. Volte neutrální barvy, především bílou, šedou a béžovou, a doplňte je přírodními materiály jako je dřevo nebo vlna.

Co není pro skandinávský styl typické

Přeplácanost a nepořádek

Skandinávský design si zakládá na jednoduchosti a čistých liniích, takže přeplácanost a nepořádek jsou zcela mimo mísu. Snažte se držet minimalismu a vybírat si jen ty dekorační prvky, které opravdu milujete a které do prostoru skutečně pasují.

 

Tmavé a syté barvy

Zatímco v jiných stylech mohou tmavé a syté barvy vytvořit dramatický a útulný prostor, ve skandinávském designu se jim je lepší vyhnout. Držte se světlých a vzdušných odstínů, které pomohou prostoru „dýchat“.

Zaměřuje se na zlepšení každodenního života

Skandinávský design se ve své podstatě snaží zlepšit každodenní život. V severských zemích je v zimě jen sedm hodin denního světla, takže osvětlení je klíčové. Nenajdete zde koberce od stěny ke stěně. Místo toho se zde používají podlahy z přírodního tvrdého dřeva nebo bílé podlahy, které prostor prosvětlují. Nábytek je funkční, slouží jako úložný prostor a okenní zástěny neexistují nebo jsou maximálně průsvitné, aby se maximalizovalo světlo, které dovnitř proniká.

Díky textuře nepůsobí sterilně

Kritici často považují minimalismus za chladný a strohý, ale skandinávský design vytváří teplo prostřednictvím textilií, místo aby zahlcoval věci množstvím dekorativních předmětů. Měkké textilie - jako je ovčí kůže, vlna a mohér - jsou v chladném podnebí nezbytností a udržují estetický pár, ale dodávají mu vizuální zajímavost. Odůvodnění: V případě, že se jedná o textilní materiál, je třeba ho použít jako doplněk k nábytku: Vše, co se přidá, by mělo mít praktický účel.

skandinávský styl

Není to totéž co Hygge

Hygge se stalo velmi populární v roce 2016 a jeho obliba se zatím nezpomalila. Nepodléhejte však rozšířenému omylu, že jde o designový styl. Dánské slovo spojené s útulností je stav mysli. Můžete se ji snažit vytvořit svým dekorem, což velká část skandinávského designu dělá, ale tyto dva pojmy nejsou zaměnitelné.

Jak dlouho s námi zůstane skandinávský styl?

Pokud jde o design, existují trendy a pak styly, které se stávají nadčasovými prvky interiéru. Je skandinávský styl tím prvním, nebo tím druhým?

Trendy se mění. Skandinávský styl bude pro ty, kteří ho mají rádi, nádherný navždy. Takže směle do toho a přijměte minimalistický design, vneste do svého domova trochu jasu a přikloňte se ke skandinávskému životnímu stylu.

Závěrem

Skandinávský styl je ideální volbou pro všechny, kteří hledají jednoduchý, ale přesto útulný a funkční interiér. S pomocí zkušených profesionálů, jako jsou architekti a interiéroví designéři, a s dostatkem inspirace na CZECH DECO TEAM, můžete snadno proměnit svůj domov v oázu klidu a pohody inspirovanou severským designem.

A nezapomeňte, že Skandinávský design je o rovnováze.

Foto: Freepik

Šedá pohovka Delife Scorpio XL

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Rekonstrukce bytu v Avilés, Španělsko

    David Olmos Arquitectos: V centru města Avilés (Asturie), v oblasti obytných domů v sousedství historického centra, jsme rekonstruovali byt o…

  • Vila Mandragora, Orahovac, Černá Hora

    "Villa Mandragora" je rodinná letní vila v Orahovci v Černé Hoře, která se nachází přímo nad meziměstskou silnicí Risan-Kotor. Tato…

    villa, rodinný dům
  • TRENDY pro sprchové kouty

    Jako místo, kde začínáme a končíme svůj den, získává koupelna konečně mnohem více pozornosti. Vany dlouhodobě ustupují sprchovým koutům, které…

  • Dům Los Molles, Villa General

    "Chci jedinečný dům, který sice zůstane v mezích předpisů, ale zajistí, že toto sídlo nebude mít stejnou formu jako ty…

    Rodinný dům, sedlová střecha
  • Stropní sálavé panely: Multifunkční a

    Stropní sálavé panely, kombinující vytápění, chlazení a akustické zlepšení, se stávají nezbytnou součástí moderních interiérů. Tyto panely nejenže efektivně regulují…

    Stropní topení
  • TECEvelvet: hvězdný design a inovativní

    Už jste se dotkli ovládacího tlačítka toalety TECEvelvet? Sametový pocit ze zmáčknutí tlačítka zcela mění běžnou denní rutinu.

    TECE wc ovládací tlačítko
  • Skryté zárubně DORSIS – architekti

    Přímé linie, estetika jednoduchosti a čistoty, minimum zdobných prvků - to jsou viditelné trendy interiérů moderních staveb, bez ohledu na…

    Dorsis Fortius dveře
  • Koohsar 252, provincie Alborz, Írán,

    Studio Davazdah: Na venkově v íránské provincii Alborz je navržena a postavena třípatrová vila o rozloze 600 m² pro mladý…

    Koohsar 252, Alborz Province, Iran by Studio Davazdah, villa
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.