CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Stávající budova školní jídelny přeměněná společností Vision Consulting na umělecké centrum v malé bulharské vesnici

Bulharský ateliér Vision Consulting pracoval na proměně Art Centra Vihrony v náročném časovém období 2020-2022. Bývalá jídelna zaujímá centrální místo obce Dolno Kamartsi v sousedství základní školy. V důsledku poklesu hustoty obyvatelstva a migrace mladých lidí do velkých měst je budova již léta opuštěná a ve špatném stavu. S typickými konstrukčními prvky z komunistické éry se potýkala s propojením a identitou, protože zastaralá sféra dominovala prostoru.

CZECH DECO TEAM logo
18. února 2023

Zadání spočívalo v kompletní přeměně, rekonstrukci a vertikální přístavbě budovy s cílem vytvořit zde prostory pro galerii, zasedací místnost, prostory pro spaní a umělecké depo a vytvořit tak živé, současné a žádoucí místo k pobytu.

V reakci na to společnost Vision consulting vypracovala návrh na přestavbu budovy, který podpořil klienta a místní komunitu, aby znovu nastolili prosperující život na vesnici. Přístup se opíral o několik klíčových témat, včetně snahy o uhlíkovou neutralitu, potřeby inspirativních míst pro učení a rozvoje zdravých a šťastných míst pro život.

Cílem budovy je začlenit udržitelnost do způsobu jejího navrhování, výstavby a správy. Přestože chybělo nejméně 30 % nosných konstrukčních prvků, což zvýšilo náročnost již tak napjatého rozpočtu, společnost Vision Consulting upřednostnila zachování stávající budovy před demolicí. Bylo zachováno nejméně 80 % původní konstrukce, což snížilo ztělesněný uhlík budovy o více než polovinu ve srovnání s novou stavbou podobné velikosti.

Nejméně 70 % materiálů bylo znovu použito ve formě veřejného umění, což umožnilo, aby nové návrhy zapadly do okolního prostředí. Některé z materiálů dostupných na místě, jako například podlahové teraco a stávající betonové trámy, byly znovu začleněny do interiérového designu, čímž se zvýšil kontrast mezi starým a novým. Během procesu jsme úzce spolupracovali s místními umělci, abychom do návrhu vnesli více umění.

Projekt představil zcela novou přístavbu v horním patře, do níž byla umístěna celoživotní umělecká sbírka klienta. Projekt představuje odvážnou fasádu o výšce 8 m obloženou regenerovaným dřevem, ručně opracovaným a leptaným místním umělcem, která zvýrazňuje vstup a dodává místu identitu.

Klíčovým prvkem návrhu je pro dané místo specifická lepená vrstvená střešní konstrukce navržená společností Vision Consulting. Dřevěné rámy s jedním rozpětím poskytují otevřené prostorové uspořádání bez sloupů. Byly použity inovativní inženýrské a moderní konstrukční techniky využívající lepeného lamelového dřeva a epoxidových spojů sloupů a nosníků. Konstrukce je navržena s ohledem na dekonstrukci a opětovné použití na konci její životnosti, aby byla zajištěna cirkulace jako nedílná součást procesu.

Doufáme, že touto proměnou podpoříme Art Centrum Vihrony jako živé kulturní místo pro umělecký život v Bulharsku, což následně napomůže dlouhodobému omlazení oblasti.

O projektu

Název projektu: Umělecké centrum Vihrony
Architektonická kancelář: Vision Consulting
Umístění: Dolno Kamartzi, Bulharsko
Fotografie: Assen Emilov Photography
Hlavní architekt: Eva Popnedeleva
Spolupracovníci: Vihrony Popnedelev
Zastavěná plocha: 700 m²
Plocha staveniště: 1500 m²
Rok návrhu: 2019
Rok dokončení: 2022
Design interiéru: Vision Consulting
Stavební inženýr: Borislav Aleksandrov
Dozor: Borislav Aleksandrov
Vizualizace: Eva Popnedeleva
Použité nástroje: AutoCAD, SketchUp, Lumion, Adobe Photoshop
Materiál: BAUX, Rothoblaas Bulgaria, Knauf, regenerované dřevo, keramické obklady na míru
Zákazník: Umělecké centrum Vihrony
Rozpočet: nezveřejněno

Naser Nader Ibrahim, Amazing Architectures [online] @2023. Dostupné z: https://amazingarchitecture.com/arts-center/existing-school-canteen-building-transformed-into-an-art-centre-by-vision-consulting-in-a-small-bulgarian-village

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Soukromá vila v letadle, Bali,

    Private Jet Villa se nachází na vrcholu útesu Nyang Nyang Beach na Bali v Indonésii a nabízí jedinečné luxusní útočiště…

    Soukromá vila v tryskáči, Bali
  • Altamira House, Guadalajara, Jalisco, Mexiko,

    Dům Altamira se nachází ve městě Zapopan a začal jako projekt rozšíření rezidence, ale rozrostl se díky možnosti získat sousední…

    rodinný dům
  • TECEsolid: odolné designové tlačítko, které nikdo

    Celokovové designové tlačítko TECEsolid je vybaveno skrytým uchycením a proto nezmizí ani z veřejných toalet.

    TECE tlačítko
  • Robles House, Zapopan, Jalisco, Mexiko,

    Araujo Galvan Arquitectos: Casa Robles je svědectvím harmonie mezi rodinným a pracovním životem, v němž se snoubí moderní design s…

  • Zaha Hadid Architects vítězí v

    Architektonická kancelář Zaha Hadid Architects (ZHA) vyhrála architektonickou soutěž na nový terminál pro osobní a nákladní dopravu v Rize. Ve…

    Zaha Hadid Riga Rpúax terminal
  • Kavárna a farmářský obchod “Snidanishna”

    Snidanishna" je nový příběh ukrajinské kuchyně v centru Charkova, který byl otevřen v březnu 2024. Návrh interiéru "Snidanishna" realizoval tým…

    Restaurace cafe
  • Subtraction House, Bragança Paulista, Brazílie

    Dům Subtraction House se nachází v luxusní rezidenční čtvrti Quinta da Baroneza ve městě Bragança Paulista, pouhých 90 km od…

    designová vila, dům, zahrada
  • Kancelář NK Arquitetura realizuje stavbu

    Bytový projekt o zastavěné ploše 300 m², který navrhly architektky Nicolle Nogueira a Katherine Heim Weber, je otiskem osobnosti klientů…

  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.