CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Stropní sálavé panely: Multifunkční a designové řešení pro moderní interiéry – topí, chladí, tlumí hluk, svítí i šetří

Stropní sálavé panely, kombinující vytápění, chlazení a akustické zlepšení, se stávají nezbytnou součástí moderních interiérů. Tyto panely nejenže efektivně regulují teplotu, ale přispívají k celkovému designu prostoru. S integrovaným LED osvětlením a perforovanými variantami, stropní panely zlepšují akustické vlastnosti místností a nabízejí estetický plus.

Stropní topení
Zehnder logo
24. dubna 2024

Vliv na zdraví, úspory energie a životní styl

Zdraví, energetická účinnost, pohodlí a městský styl jsou klíčovými faktory, které formují současný přístup k výstavbě a designu interiérů. Stále důležitější se stává schopnost udržet ideální mikroklima v interiérech, což zahrnuje efektivní systémy pro vytápění, chlazení a větrání. V oblasti vytápění dosud převládalo tradiční podlahové topení doplněné o radiátory. Nyní se však s rostoucí potřebou efektivního chlazení začínají čím dál tím více prosazovat stropní sálavé panely. Tyto panely nejsou již omezeny pouze na průmyslové a skladové prostory, ale nacházejí uplatnění i v kancelářích, sportovních zařízeních a veřejných sálech a stávají se populární volbou i pro moderní obytné prostory. Stropní sálavé panely jsou oblíbené díky své schopnosti poskytovat topení i chlazení způsobem, který je zdravý, komfortní, energeticky úsporný a tichý, přičemž navíc nezabírají žádný prostor na podlaze.

Výhody nad radiátory a podlahovým vytápěním

Oslovili jsme Ing. Jiřího Štekra, vedoucího české pobočky firmy Zehnder, aby nám objasnil přednosti stropních sálavých panelů. Ing. Štekr nám sdělil: „Stropní sálavé panely představují nejúčinnější a nejkomfortnější formu vytápění a chlazení ve velkých objektech. Oproti klasickému konvekčnímu vytápění otopnými tělesy nebo konvektory či teplovzdušnému vytápění, které šíří teplo prouděním vzduchu, předávají 75 až 90 % tepla sáláním. Ohřívají povrchy předmětů a osob přímým přenosem sálavého tepla, díky kterému osoby v místnosti pociťují vyšší teplo než je teplota vzduchu v místnosti. K dosažení stejné pocitové teploty stačí teplota vzduchu o 3°C nižší , čímž šetříme náklady na vytápění až o 4 0%. Oproti podlahovému vytápění mají výhodu podstatně rychlejší reakce na změny teploty. U podlahového vytápění se dosahuje potřebné teploty velmi pomalu, musí se aktivovat min 3-4 hod. předem.“ 

Přes radiátory k inovativnímu stropnímu vytápění

Společnost Zehnder se nezaměřila na podlahové topení z několika důvodů. Na jedné straně byly zvažovány zdravotní aspekty tohoto typu vytápění, na straně druhé se bralo v úvahu ekologické dopady, protože se jedná o systém, který vyžaduje vysoké množství plastových komponent zapracovaných do konstrukce. „Plast nám k srdci nepřirostl, my jsme chtěli zůstat u oceli a vodních systémů vytápění. Stejně tak jsme jako problematické vnímali samotné užití vytápění, kdy podlahové topení vytápí s prodlevou až se ohřeje vrstva betonu a jeho efekt ucítíme až s delším časovým odstupem, zatímco teplo u stropních panelů, stejně jako například u našich článkových radiátorů Charleston, pocítíte podstatně rychleji,“ vysvětluje Dr. Hans-Peter Zehnder, spolumajitel a předseda dozorčí rady firmy, důvody tohoto rozhodnutí.

Obr.2: Industriální vzhled teplovodních panelů Zehnder ZFP Urban a komfort vytápění a chlazení ocení majitelé i uživatelé společenských prostor, restaurací a klubů

Design a flexibilita

Úspora nákladů na vytápění a schopnost rychle dosáhnout požadované teploty jsou významné, ale ne jediné výhody stropních sálavých panelů. Jejich hlavním benefitem je všestrannost: dokáží efektivně chladit a zároveň tišit hluk, mohou být vybaveny osvětlením a nabízí také estetické provedení. Nové stropní panely Zehnder ZFP Urban jsou dostupné v široké škále designových a barevných variant, což umožňuje jejich dokonalé začlenění do interiéru nebo naopak vytvoření výrazného designového prvku. Tyto panely jsou navrženy tak, aby odpovídaly designovým požadavkům každého prostoru.

Stropní panely Zehnder ZFP Urban vynikají atraktivním industriálním designem, který přináší stylový akcent do městských interiérů, jako jsou loftové byty, kanceláře, restaurace, taneční kluby či sportovní haly. Nabízí se víc než 700 různých barevných variant, 11 různých délek a 9 šířek od 30 cm do 1,5 metru. Panely jsou k dispozici jak s hladkým, tak s perforovaným povrchem, což z nich činí univerzální řešení pro prakticky jakýkoli typ objektu. Bez ohledu na rozměry, provozní teplotu nebo hmotnost, stropní panely Zehnder ZFP Urban nabízejí maximální flexibilitu a přizpůsobivost.

Zónování pro maximální účinnost – cílené vytápění či chlazení

Další předností stropních panelů Zehnder je možnost takzvaného zónování, což umožňuje cílené vytápění či chlazení specifických částí interiéru. Tato funkce je obzvláště užitečná v rozsáhlých prostorách jako jsou průmyslové objekty, sklady, výrobní haly, sportovní haly či výstavní prostory. Díky zónování může být teplo nebo chlad efektivně směrován pouze do oblastí, kde je to potřebné, například do specifických zón výrobních hal, které vyžadují vyšší teploty nebo naopak chladnější podmínky. Na rozdíl od systémů teplovzdušného vytápění, které pracují na principu proudění vzduchu pomocí ventilátorů, stropní sálavé panely nevyužívají žádné mechanické součásti ani ventilátory, což je činí tichými a hygienickými.

Ekonomické a přirozené vytápění i chlazení

Stropní sálavé panely jsou schopné efektivně vytápět i chladit jakýkoli objekt s výrazně nižšími náklady, což umožňuje, že se investice do nich vrátí ve formě úspor nákladů na energie během 4-5 let. Tento systém poskytuje maximální komfort ve způsobu, který je pro lidské tělo přirozený, neboť funguje na principu sálání podobně jako teplo ze slunce. Stejný princip platí i pro chladicí funkci. V místnosti teplý vzduch stoupá nahoru ke stropu, kde je teplo absorbováno stropními panely. Na rozdíl od běžných klimatizačních systémů je provoz stropního sálavého chlazení tichý a nevyžaduje řešení problémů s kondenzátem, což jsou běžné starosti majitelů klimatizačních jednotek.

Stropní sálavé panely efektivně řeší výzvy vysokých stropů

Stropní sálavé panely jsou ideální řešení pro udržení komfortního vnitřního klimatu i v místech, kde tradiční vytápěcí a chladicí technologie často selhávají, jako jsou prostory s vysokými stropy, rozsáhlé haly nebo rozlehlá foyer moderně pojatých výškových budov. Na rozdíl od holých stropů, které mohou v místech jako sportovní haly akusticky rezonovat, speciálně perforované stropní panely efektivně zlepšují akustické vlastnosti těchto prostor.

Obr.3: Stropní sálavé vytápění a chlazení poskytuje dostatečný výkon i náročných podmínkách sportovišť 

Efektivní a snadná instalace

Mezi významné výhody stropních panelů Zehnder patří i jejich jednoduchá instalace. Nové stropní panely Zehnder ZFP Urban jsou dodávány v jednom kuse s plochou až 9 m², přičemž jsou připraveny k okamžitému připojení jediného přívodu a jedné zpátečky teplovodní soustavy, podobně jako u radiátorů. Panely jsou kompletně sestavené a připravené k montáži, nabízejí také širokou škálu možností zavěšení. K dispozici je šest různých závěsných sad, které se hodí pro různé typy stropních konstrukcí – od dřevěných přes betonové až po plechové nebo stropy s ocelovými nosníky.

Plná flexibilita při navrhování

Stropní systémy vytápění a chlazení od Zehnder poskytují maximální svobodu v designu interiérů. Tyto systémy nezabírají žádnou podlahovou plochu a nijak neomezují architektonické a designové plány pro zařízení a vybavení prostor. Na rozdíl od plynových zářičů, teplovodní sálavé panely Zehnder nepotřebují odvod spalin, takže nevyžadují pravidelné revize, což zjednodušuje instalaci a údržbu.

Úsporné a multifunkční řešení s osvětlením

Jednou z výhod stropních panelů Zehnder ZFP Urban je možnost integrace LED panelů, což proměňuje systém v multifunkční řešení “vše v jednom”, které šetří jak čas, tak náklady. Použití těchto panelů ve spojení s tepelným čerpadlem umožňuje dosáhnout značných úspor energie. Dále, s použitím regulátoru objemového průtoku pro stropní panely Zehnder ZFP Urban a Zehnder ZIP je možné zvýšit efektivitu systému, protože regulátor minimalizuje tlakové ztráty. To umožňuje menší dimenzování tepelného čerpadla, což přináší další úspory.

Obr.4: Stropní vytápění a chlazení je skvělým řešením pro prostorné showroomy 

Od průmyslových hal k udržitelnému vytápění: Stropní panely Zehnder od roku 1980

Sálavé stropní panely, se kterými jsme přišli na trh v roce 1980, byly navrženy pro velké prostory, jako jsou výrobní haly, sklady či jiné velké objekty, ne pro drobnější, domácí použití. Koncept sálavých stropních panelů přitom nebyl žádnou novinkou, rovněž ale nebyl příliš rozšířený a poptávaný. Velké prostory se vytápěly vháněním teplého vzduchu, což s sebou neslo řadu problémů – například zvýšený pohyb prachových částic. Stropní panely nejen tyto problémy odbouraly, byly energeticky méně náročné, se snazší údržbou, a navíc umožnily například i lépe cílit teplo do oblastí, kde je ho opravdu třeba, například tedy na pásy, u kterých pracovali zaměstnanci. Tento stropní koncept přitom zůstává stejný až dodnes, změnila se jen velikost a využití, protože sálavé stropní systémy najdeme už i v menších prostorech a estetických interiérech, jako například v kancelářských budovách. Poptávka po těchto panelech, s vodou jako topným médiem, se navíc zvedla v souvislosti se zvýšením ceny energií. Je jen zapotřebí je důkladně naplánovat, jelikož ve stropech se často nachází i další systémy – například sprinklery, rozvody svícení, elektřiny, vzduchotechnika …, jejichž užití a umístění je třeba se stropními panely sladit,“ vysvětluje Hans-Peter Zehnder genezi stropních sálavých panelů Zehnder. Současný trend komfortních a ekologických řešení a náročné požadavky na estetickou hodnotu všech technologií a interiérových prvků potvrzují správnost rozhodnutí firmy ve prospěch této technologie.

Rada odborníka pro optimální pohodlí v rodinném domě

Optimální pohodlí v interiérech rodinných domů lze dosáhnout instalací sádrokartonových stropů s integrovaným vytápěním a chlazením, které jsou kombinovány s řízeným větráním s rekuperací tepla. Tato kombinace eliminuje problémy spojené s podlahovým vytápěním a klimatizačními jednotkami, jako je nepříjemné proudění vzduchu z ventilátorů, víření prachu, a neestetický vzhled vnitřních jednotek klimatizace. V místnostech určených k odpočinku, jako jsou ložnice, je vhodné se podlahového vytápění zcela zbavit a preferovat pouze stropní sálavé vytápění. Toto řešení sice vyžaduje vyšší počáteční investici, ale výsledkem je značně vyšší komfort a tišší provoz.

Obr.6: Topné a chladící sádrokartonové stropy dokáží zcela splynout s interiérem a jejich provoz je naprosto nehlučný 

www.zehnder.cz

© Zehnder Group Czech Republic, 2024

Kontakt:

Jana Kubištová – Marketing Manager

jana.kubistova@zehndergroup.cz , tel: 731 123 555

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Vila Mandragora, Orahovac, Černá Hora

    "Villa Mandragora" je rodinná letní vila v Orahovci v Černé Hoře, která se nachází přímo nad meziměstskou silnicí Risan-Kotor. Tato…

    villa, rodinný dům
  • TRENDY pro sprchové kouty

    Jako místo, kde začínáme a končíme svůj den, získává koupelna konečně mnohem více pozornosti. Vany dlouhodobě ustupují sprchovým koutům, které…

  • Dům Los Molles, Villa General

    "Chci jedinečný dům, který sice zůstane v mezích předpisů, ale zajistí, že toto sídlo nebude mít stejnou formu jako ty…

    Rodinný dům, sedlová střecha
  • Stropní sálavé panely: Multifunkční a

    Stropní sálavé panely, kombinující vytápění, chlazení a akustické zlepšení, se stávají nezbytnou součástí moderních interiérů. Tyto panely nejenže efektivně regulují…

    Stropní topení
  • TECEvelvet: hvězdný design a inovativní

    Už jste se dotkli ovládacího tlačítka toalety TECEvelvet? Sametový pocit ze zmáčknutí tlačítka zcela mění běžnou denní rutinu.

    TECE wc ovládací tlačítko
  • Skryté zárubně DORSIS – architekti

    Přímé linie, estetika jednoduchosti a čistoty, minimum zdobných prvků - to jsou viditelné trendy interiérů moderních staveb, bez ohledu na…

    Dorsis Fortius dveře
  • Koohsar 252, provincie Alborz, Írán,

    Studio Davazdah: Na venkově v íránské provincii Alborz je navržena a postavena třípatrová vila o rozloze 600 m² pro mladý…

    Koohsar 252, Alborz Province, Iran by Studio Davazdah, villa
  • Laurel Grove, Melbourne, Victoria, Austrálie

    Kirsten Johnstone Architecture: V tomto nově postaveném domě v Blackburnu jsou hrdiny designu pálená hlína, beton a dřevo. Pozemek představoval…

    Kirsten Johnstone Architecture: nově postavený dům
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.