CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

The Sage, rekonstrukce kuchyně od The Glade Design

V rámci projektu "The Sage Project" jsme se s manželem, majitelem domu a nadšencem do designu, vydali na tvůrčí cestu, jejímž cílem bylo proměnit naši kuchyni v kombinaci nostalgie 70. let a moderního designu. Jako interiérová designérka jsem strategicky změnila uspořádání, abychom získali prostor bez nepořádku, a respektovala minulost pomocí stávajících prvků, jako je břidlicová podlaha a okna s dřevěným rámem. Naše barevná paleta s šalvějově zelenou a japonskými dlaždicemi vzdala hold 70. letům. Nečekaný zvrat s prasklým obkladem vedl k umnému začlenění japonských „finger" dlaždic. "The Sage Project" je dokonalým spojením starého a nového, kreativním vyprávěním o odolnosti a kráse domova.

rekonstrukce kuchyně
CZECH DECO TEAM logo
23. června 2024

V jakém stavu byl dům, když jste s projektem začínali?

Po nastěhování jsme si všimli, že v kuchyni je stále zastaralé vybavení a spotřebiče ze 70. let. Byla sice dobře udržovaná s čistými truhlářskými prvky, ale trouba byla nefunkční a elektrická varná deska neodpovídala našim standardům. Rozhodli jsme se přejít na indukční varnou desku a rok jsme používali starou kuchyň, aby nám pomohla určit, co funguje a co ne.

Zajímavé je, že tmavá atmosféra a útulnost kuchyně v sobě skrývala určité kouzlo, které jsme si během roku zamilovali. V důsledku toho jsme se při navrhování nové kuchyně rozhodli zachovat některé stávající prvky.

Byly tu však některé problémy, které bylo třeba vyřešit. Pro začátek, hloubka linky byla poměrně malá a nedosahovala ani standardních 600 mm, což způsobovalo, že kuchyně vypadala menší, než se zdá. Prostor pro lednici byl nedostatečný a malá rohová spíž vedle nástěnné trouby byla náročná na používání. Dřez měl odkapávací misky po obou stranách, což zbytečně zabíralo spoustu místa na lince. Navíc byl odpadkový koš umístěn příliš daleko od dřezu a chyběla vyhrazená plocha na odkládání vybavení. Měli jsme co dělat, ale byli jsme nadšeni, že se nám podařilo vytvořit funkčnější a stylovější kuchyň.

Jaké bylo zadání?

Tento skromný příbytek patří mně a mému partnerovi. Žijeme zde již rok, než jsme se rozhodli, že kuchyni dopřejeme tolik potřebnou proměnu. Tento dům má v našich srdcích zvláštní místo a plánujeme zde zůstat co nejdéle. Je to pro nás ideální místo pro založení rodiny a vytvoření krásných vzpomínek, na které budeme navždy vzpomínat.
Když došlo na zadání našeho projektu, měli jsme s partnerem rozdílné názory. Jako interiérová designérka jsem se chtěla zaměřit na truhlářskou stránku, zatímco můj partner si přál mít nejnovější a nejlepší spotřebiče. Nicméně máme svůj rozpočet jako každý jiný, museli jsme najít rovnováhu mezi oběma.

Jelikož je náš dům obklopen parky a původními stromy, chtěli jsme do návrhu kuchyně zakomponovat přírodní prvky. Chtěli jsme také zachovat některé prvky ze 70. let, jako je podlaha a okna, abychom zachovali jednotný vzhled celého domu a zároveň mu dodali nový svěží nádech.

Osobně dávám přednost tomu, aby na kuchyňské lince nebyl co největší nepořádek, takže dostatek úložného prostoru byl pro mě hlavní prioritou. Kromě toho bylo pro naše pohodlí i životní prostředí zásadní mít vyhrazený prostor pro třídění a rozdělování odpadků.

Co jste řešili jako první a proč?

Když jsem začínala s tímto projektem, jako první jsem řešila rozvržení. Rozhodla jsem se ponechat varnou desku a dřez na stejném místě, ale vše ostatní bylo třeba přemístit, aby se maximalizoval úložný prostor. Dostupný prostor zůstal stejný, ale původní uspořádání postrádalo dostatečný úložný prostor. Abych dosáhla svého cíle mít vše uložené, musela jsem analyzovat, které vybavení je třeba uložit a kam se vejde. To mi umožnilo určit nejlepší truhlářské detaily, abych zajistila bezproblémový vzhled úložného prostoru.

Jak jste při renovaci odkazovali na historii domu?

Sedmdesátá léta minulého století byla známá svým odvážným a živým interiérovým designem, který se vyznačoval přírodními materiály, odvážnými vzory a otevřenými dispozicemi. Naše renovace kuchyně vzdává hold této éře dřevěným truhlářstvím a kachlovými deskami a zároveň zahrnuje moderní designové prvky pro svěží a minimalistický vzhled.

Rozhodli jsme se zachovat původní břidlicovou podlahu, abychom zachovali pocit kontinuity s historií domu a designovými rozhodnutími z minulosti. Teplá a přirozená struktura původních dřevěných rámových oken s výraznou oranžovou barvou byla populární v 70. letech a dodává prostoru barevnost a teplo.

Kombinací těchto starých prvků s novými designovými volbami jsme vytvořili skutečně jedinečnou a nezapomenutelnou kuchyni, která působí vrstevnatě a komplexně.

Řekněte nám něco o inspiraci pro barevnou a materiálovou paletu…

Inspirací pro barevnou a materiálovou paletu bylo odrážet styl interiérového designu 70. let a zároveň vytvořit moderní a aktualizovaný vzhled.

Výchozím bodem pro barevnou paletu byla stávající břidlicová podlaha se zelenými, hnědými a oranžovými tóny.
Šalvějově zelená, oblíbená barva 70. let, byla vybrána pro svůj tlumený, ale teplý tón, který dokáže v prostoru vytvořit uklidňující a konejšivou atmosféru.

Použití teakového dřeva, běžného materiálu v interiérovém designu 70. let, dodává prostoru přírodní a organický prvek.

Bílé japonské lemovací dlaždice, ačkoli nejsou přímo spojeny s designem 70. let, byly vybrány pro svou schopnost vytvářet rustikální a organický dojem, pokud jsou použity spolu s přírodními materiály, jako je dřevo, kámen a břidlice.
Béžové a šedé vápencové desky byly vybrány pro svůj jemný a strukturovaný dojem, který ladí s přírodním a organickým trendem 70. let.

Záměrem bylo vytvořit ucelený a vizuálně příjemný design, který by moderním a aktualizovaným způsobem odrážel styl interiérového designu 70. let. Vyvážením těchto prvků s moderními designovými prvky vznikl design, který působí nostalgicky a zároveň svěže.

Jakou část proměny máte nejraději a proč?

Nejvíce se nám na proměně líbila harmonie mezi starými a novými prvky. Každý materiál byl vybrán s velkou pečlivostí a promyšleností, což vedlo k nečekanému, ale soudržnému výsledku, který působí nadčasově a konzistentně. Kombinace tradičních materiálů, jako je teakové dřevo a vápencové desky, s moderními a minimalistickými japonskými obrubníky vytvořila harmonickou rovnováhu, která působí vyváženě a celistvě. Použití šalvějově zelené barvy nejenže propojuje podlahu v celém domě, ale také doplňuje okolní prostředí.

Toto konzistentní barevné schéma umožnilo, aby se staré a nové designové prvky hladce spojily, aniž by působily nepatřičně. V kuchyni nyní rádi trávíme více času a jsme spokojeni s tím, jak dobře se design prolíná celým zbytkem domu.

O projektu

 

Název projektu: The Sage
Design interiéru: The Glade Design
Umístění: Glen Waverley Victoria, Austrálie
Fotografie: Flavia Di Bella
Plocha staveniště: 700 m²
Rok návrhu: 2022
Rok dokončení: 2022
Materiál: Mozaiková dlažba Vápenec, Laminát
Rozpočet: 40 000 USD

 

Ve spolupráci s Alfredo Gonzalez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/interior-design/the-sage-a-kitchen-renovation-by-the-glade-design

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Chata Buoy Bay Cabin architekta

    Výlety lodí na ostrovy San Juan byly pro ředitele Heliotropu Joea Herrina v dětství hlavní náplní letních prázdnin. Díky těmto…

    Interiér dřevěné chatky
  • Woorarra House, Melbourne, Austrálie, Rptecture

    Projekt renovace domu Woorarra House se vydal na cestu přeměny stávajícího statku na luxusní rodinné útočiště, v němž se snoubí…

    Dům, vila, obložená dřevem, zahrada
  • Lyvin Bingin Villas od Lyvin

    Lyvin Bingin Villas by Lyvin Property Indonesia je vilový komplex nacházející se v bujných týkových lesích jižního Bali, jen pár…

    Vila, točité otevřené schodiště
  • San Francisco Presidio Terrrace –

    Kompletní přestavba 2. patra bytového domu ve 2 jednotkách v historické budově z roku 1920. Rozsah projektu spočíval v kompletní…

    Bílá kuchyň, přírodní dřevo židle a ostrůvek
  • Trend přírodních materiálů a povrchů v

    V roce 2024 jsou přírodní materiály a povrchy v koupelnách stále populárnější. Obrací nás zpět k přírodě a prožitkům relaxace…

    koupelna TECE Semite trendy 2024
  • Rambler od GO’C v Indianole,

    Tato rezidence se nachází severozápadně od Seattlu na poloostrově Kitsap, jen pár bloků od malého plážového městečka, a stojí na…

  • CLB Architects: Basecamp, horské útočiště

    Toto horské útočiště se nachází v srdci Moonlight Basin v Big Sky v Montaně a je zasazeno do hustého jedlového…

  • Minimální proměna památkově chráněné čtvrti

    Rauch Architecture: Tato rekonstrukce se nachází v historickém bloku v jedné z prvních památkově chráněných čtvrtí v New Yorku, Chelsea,…

  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.