CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Vertikální dům, Algemesí, Španělsko, Ruben Muedra Estudio De Arquitectura

Ruben Muedra Estudio De Arquitectura: CASA VERTICAL se nachází v obytné čtvrti na severním okraji obce Algemesí. Městská část, ve které se nachází, hraničí se zemědělskou půdou s převážně citrusovými plodinami.

Vila, rodinný dům se zahradou
CZECH DECO TEAM logo
10. června 2024

Dům má přístup ze dvou ulic a je postaven v nejbližší části k pozemkům s ruticemi, což mu v severní orientaci poskytuje dlouhé výhledy ve všech jeho patrech na pomerančové háje.

SEKCE

Jedná se o čtyřpodlažní dům, z nichž jedno je podzemní a zahrnuje suterénní část, z níž jsou zbývající tři nadzemní podlaží vyzdvižena. Přes severní komunikaci je přístupová cesta, která má kryté venkovní parkovací stání a umožňuje přístup do suterénu přes upravenou rampu. V suterénu se nachází velké parkoviště s kapacitou pro čtyři vozidla propojené s technickými místnostmi. Přes něj vede do volnočasového prostoru bydlení přes halu s výtahem, který propojuje všechna patra bydlení. Na patře je organizována víceúčelová místnost s přirozeným osvětlením díky horizontálnímu odtržení východní fasády.

V této místnosti je integrována unikátní kuchyně Bulthaup, která umožňuje využití prostoru k různým účelům. Na západní straně se místnosti otevírají do anglického dvora s podélnou proporcí, který umožňuje přístup do prostor, jako je tělocvična, ložnice pro hosty a koupelna. Tělocvična je osvětlena přes anglické nádvoří a podvodní sklo venkovního bazénu. Je také vybavena hudební atmosférou, která se bude ovládat z dj místnosti umístěné na severní straně. Nakonec prosklený sklep, který se nachází ve vstupní hale závodu, povede ke schodišti, které obratle v celém domě.

Pokračování prohlídky v prvním patře je situováno do haly s trojitou výškou, která odhaluje jedinečnost schodiště ve všech patrech. Zvenčí je přístupné přes krytou verandu pro pěší. Z foyer je přístup do velmi velkého otevřeného prostoru, který tvoří na jedné straně kuchyně a jídelna a na druhé straně obývací pokoj s čítárnou. Všechny mají vlastní verandu, která navazuje na venkovní terasu, bazén a prostor pro grilování. Interiér d a y bloku doplňuje pracovna v blízkosti přístupu a toaleta pro hosty.

V horních patrech se nachází soukromější část, kde je umístěna spací zóna. Hlavní ložnice se nachází ve východním bloku, s přístupem do vnitřního dvora, který přirozeně osvětluje koupelnu a šatnu.

Hlavní ložnice: V ložnici je umístěna ložnice s výhledem na moře, kde se nachází hlavní ložnice. Tato šatna oddělená podle pohlaví a velké kapacity navržené značkou Rimadesio zástěny a spojuje se s hlavní ložnicí, jejíž výhled se otevírá na jih. Na opačné straně bloku a jako služební kus je rozdělena prádelna s venkovní terasou. V západním bloku se nacházejí dvě jednolůžkové ložnice, z nichž každá je vybavena dvěma koupelnami.

Konečně v horním patře je další víceúčelová místnost pro soukromější využití s dvojím venkovním prostorem. Z této místnosti se vychází na dvě terasy, jednu orientovanou na jih s výhledem na upravené exteriéry samotného pozemku a druhou na sever s výhledem na rozsáhlé citrusové háje.

KONCEPT

Dům vychází ze dvou zaoblených modulů zahradní roviny, které se proměňují ve dva hranoly různých rozměrů a výšek Tyto dva bloky jsou vzájemně odsazeny se záměrem vytvořit odlišné venkovní prostory a zlepšit vztah těchto prostor s interiérem. Tato kombinace vytváří nezávislé vnitřní prostory s různým využitím, ale bez ztráty kontinuity mezi nimi.

Schodiště je ojedinělým prvkem domu, který je zhmotněn lomenou deskou z prefabrikovaného betonu, která spojuje všechna podlaží. Je umístěno v ose spojení dvou celků, které tvoří dům. Nachází se v jádru budovy, projevuje se v celém jejím vývoji a komunikuje mezi čtyřmi úrovněmi díky trojité výšce, která vzniká ze vstupní haly v prvním patře.

Použití hladkého bílého betonu v jejím plášti umocňuje její rotunditu. Hranolové objemy jsou modelovány vytvořením velmi uzavřených fasádních rovin v podélném směru. Tyto roviny budou jemně otevřeny do exteriéru pomocí vertikálních trhlin v podobě lamel. Toto gesto propůjčuje domu dvojí funkci, na jedné straně větší soukromí s přilehlým pozemkem a k přilehlým komunikacím a zároveň se stává prvkem, který filtruje světlo a vítr. V příčném smyslu, v průčelí obráceném k příjezdové komunikaci, je s ním zacházeno stejným způsobem.

Na fasádě s výhledem do venkovní zahrady jsou však oba bloky na svých koncích otevřené a vytvářejí velké prosklené otvory, díky nimž se vnitřní prostory prolínají s exteriérem. Jako rozšíření geometrie jsou oba díly na svých koncích řešeny krytými venkovními prostory. Na jedné straně fasáda obrácená k silnici umožňuje krytý přístup do domu a vytváří chráněný venkovní parkovací prostor, na druhé straně v prostorách hlavního využití slouží jako kuchyně, respektive obývací pokoj.

Horizontální rovinu řeší velkoformátová dlažba z carrarského mramoru, která zdobí venkovní prostory a splývá se svislými betonovými stěnami. Velká okna v jedné rovině s podlahou vykreslují jemnou linii, která odděluje a omezuje změnu materiálu mezi interiérem a exteriérem. V interiéru jsou prostory vydlážděné přírodním dřevem, které mu dodávají větší teplo a pohodlí. Teplého a útulného domu je dosaženo obložením stěn, které tvoří jádro domu, drážkovanými deskami z přírodního dubového dřeva. Interiér domu je koncipován jako prostor, který plyne a propojuje místnosti velmi přirozeným způsobem, přičemž dokáže vytvářet částečně nezávislé prostory díky velkým posuvným dveřím, které dodávají bohatost a dynamiku proměnlivému a všestrannému prostoru.

Osvětlení interiéru je navrženo jako kombinace nepřímého osvětlení, bodových světel se zaostřeným paprskem a integrovaných bodových svítidel. Všechna tato svítidla umožňují vytvořit v interiéru různou atmosféru. Dům má domotickou instalaci s ovládáním všech elektrických a audiovizuálních prvků. Vegetace těchto prostor je konkretizována palmami, které oblékají prostředí a umocňují vertikalitu stavby.

Do ulice je promítnut plot, který je v souladu s ostatními částmi projektu řešen pomocí vertikálních kovových lamel, které sledují stejnou myšlenku vertikality a upřednostňují soukromí. Stručně řečeno, vychází z funkce a dává vzniknout stavbě s velkou formální silou, s materiálovou a geometrickou čistotou, která se zhmotňuje díky použití bílého betonu a přirozeného světla. Jedná se tedy o architekturu s jasným a jednoduchým minimalistickým jazykem. Kde v modelu převažuje vertikální složka a objemy jsou rozpoznatelné svým čistým formalismem a konstrukční upřímností.

O projektu

 

Název projektu: Casa Vertical
Architektonická kancelář: Ruben Muedra Estudio De Arquitectura
Umístění: 46680 Algemesí, Valencie, Španělsko
Fotografie: Adrián Mora Maroto
Hlavní architekt: Rubén Muedra
Spolupracovníci: Emilio Belda, Raúl García
Návrh interiéru: Rubén Muedra Estudio de Arquitectura
Zastavěná plocha: 902,81 m²
Plocha pozemku: 800 m²
Rok návrhu: 2020
Rok dokončení: 2022
Stavební inženýr: Javier Muedra
Stavební inženýr: Emilio Belda
Konstrukce: AT4 Grupo

 

Ve spolupráci s Alfredo Gonzalez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/houses/vertical-house-algemesi-spain-by-ruben-muedra-estudio-de-arquitectura

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Vila Long Thanh, Vietnam, KM

    Kancelář KM Architecture: Vila Long Thanh, navržená a postavená po pandemii Covid, slouží jako klidné útočiště pro manželský pár v…

    Rodinná vila v zahradě
  • MC House, Hacienda Chicureo, Chile,

    MC House se nachází na mírném svahu v areálu Chicureo Estate v Santiagu v Chile a dokonale splývá s okolní…

    Rodinný dům, vila, bílý beton
  • Velký dům, Vinh Tuong, Vietnam

    Rodinný dům vychází z tradiční struktury třípokojového domu s moderním přístupem, který je vhodný pro vícegenerační rodiny a tropické podnebí.…

    Rodinný dům, schodiště
  • Designová sprchovací toaleta v nejlepším

    Sprchovací toaleta se mění z novinky na standard. Sloučení WC a bidetu šetří místo, peníze a nabízí moderní, příjemný způsob…

    Original TECEone wc bílá sprchovací toaleta v koupelně
  • Vertikální dům, Algemesí, Španělsko, Ruben

    Ruben Muedra Estudio De Arquitectura: CASA VERTICAL se nachází v obytné čtvrti na severním okraji obce Algemesí. Městská část, ve…

    Vila, rodinný dům se zahradou
  • Protipožární dveře se skrytou zárubní?

    Při výběru požárně odolných dveří jsou prioritou technické požadavky, estetika bývá bohužel až na druhém místě. Protipožární dveře se skrytými…

    Protipožární dveře se skrytou zárubní Dorsis Fortius EI30
  • CLB Architects a HSH Interiors

    Tento horský dům, tvořený řadou zvlněných tektonických struktur zasazených do osikového háje nedaleko Wilsonu ve Wyomingu, slouží jako tvůrčí útočiště…

  • Campus KID San Lazzaro, Nový

    Nový školní komplex Campus KID, vzdělávací centrum pro děti ve věku 6-14 let, se nachází na úpatí kopců na jihovýchodním…

    Kampus, bílá budova, oblá dřevěná střecha
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.