CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Vertikální dům, Algemesí, Španělsko, Ruben Muedra Estudio De Arquitectura

Ruben Muedra Estudio De Arquitectura: CASA VERTICAL se nachází v obytné čtvrti na severním okraji obce Algemesí. Městská část, ve které se nachází, hraničí se zemědělskou půdou s převážně citrusovými plodinami.

Vila, rodinný dům se zahradou
CZECH DECO TEAM logo
10. června 2024

Dům má přístup ze dvou ulic a je postaven v nejbližší části k pozemkům s ruticemi, což mu v severní orientaci poskytuje dlouhé výhledy ve všech jeho patrech na pomerančové háje.

SEKCE

Jedná se o čtyřpodlažní dům, z nichž jedno je podzemní a zahrnuje suterénní část, z níž jsou zbývající tři nadzemní podlaží vyzdvižena. Přes severní komunikaci je přístupová cesta, která má kryté venkovní parkovací stání a umožňuje přístup do suterénu přes upravenou rampu. V suterénu se nachází velké parkoviště s kapacitou pro čtyři vozidla propojené s technickými místnostmi. Přes něj vede do volnočasového prostoru bydlení přes halu s výtahem, který propojuje všechna patra bydlení. Na patře je organizována víceúčelová místnost s přirozeným osvětlením díky horizontálnímu odtržení východní fasády.

V této místnosti je integrována unikátní kuchyně Bulthaup, která umožňuje využití prostoru k různým účelům. Na západní straně se místnosti otevírají do anglického dvora s podélnou proporcí, který umožňuje přístup do prostor, jako je tělocvična, ložnice pro hosty a koupelna. Tělocvična je osvětlena přes anglické nádvoří a podvodní sklo venkovního bazénu. Je také vybavena hudební atmosférou, která se bude ovládat z dj místnosti umístěné na severní straně. Nakonec prosklený sklep, který se nachází ve vstupní hale závodu, povede ke schodišti, které obratle v celém domě.

Pokračování prohlídky v prvním patře je situováno do haly s trojitou výškou, která odhaluje jedinečnost schodiště ve všech patrech. Zvenčí je přístupné přes krytou verandu pro pěší. Z foyer je přístup do velmi velkého otevřeného prostoru, který tvoří na jedné straně kuchyně a jídelna a na druhé straně obývací pokoj s čítárnou. Všechny mají vlastní verandu, která navazuje na venkovní terasu, bazén a prostor pro grilování. Interiér d a y bloku doplňuje pracovna v blízkosti přístupu a toaleta pro hosty.

V horních patrech se nachází soukromější část, kde je umístěna spací zóna. Hlavní ložnice se nachází ve východním bloku, s přístupem do vnitřního dvora, který přirozeně osvětluje koupelnu a šatnu.

Hlavní ložnice: V ložnici je umístěna ložnice s výhledem na moře, kde se nachází hlavní ložnice. Tato šatna oddělená podle pohlaví a velké kapacity navržené značkou Rimadesio zástěny a spojuje se s hlavní ložnicí, jejíž výhled se otevírá na jih. Na opačné straně bloku a jako služební kus je rozdělena prádelna s venkovní terasou. V západním bloku se nacházejí dvě jednolůžkové ložnice, z nichž každá je vybavena dvěma koupelnami.

Konečně v horním patře je další víceúčelová místnost pro soukromější využití s dvojím venkovním prostorem. Z této místnosti se vychází na dvě terasy, jednu orientovanou na jih s výhledem na upravené exteriéry samotného pozemku a druhou na sever s výhledem na rozsáhlé citrusové háje.

KONCEPT

Dům vychází ze dvou zaoblených modulů zahradní roviny, které se proměňují ve dva hranoly různých rozměrů a výšek Tyto dva bloky jsou vzájemně odsazeny se záměrem vytvořit odlišné venkovní prostory a zlepšit vztah těchto prostor s interiérem. Tato kombinace vytváří nezávislé vnitřní prostory s různým využitím, ale bez ztráty kontinuity mezi nimi.

Schodiště je ojedinělým prvkem domu, který je zhmotněn lomenou deskou z prefabrikovaného betonu, která spojuje všechna podlaží. Je umístěno v ose spojení dvou celků, které tvoří dům. Nachází se v jádru budovy, projevuje se v celém jejím vývoji a komunikuje mezi čtyřmi úrovněmi díky trojité výšce, která vzniká ze vstupní haly v prvním patře.

Použití hladkého bílého betonu v jejím plášti umocňuje její rotunditu. Hranolové objemy jsou modelovány vytvořením velmi uzavřených fasádních rovin v podélném směru. Tyto roviny budou jemně otevřeny do exteriéru pomocí vertikálních trhlin v podobě lamel. Toto gesto propůjčuje domu dvojí funkci, na jedné straně větší soukromí s přilehlým pozemkem a k přilehlým komunikacím a zároveň se stává prvkem, který filtruje světlo a vítr. V příčném smyslu, v průčelí obráceném k příjezdové komunikaci, je s ním zacházeno stejným způsobem.

Na fasádě s výhledem do venkovní zahrady jsou však oba bloky na svých koncích otevřené a vytvářejí velké prosklené otvory, díky nimž se vnitřní prostory prolínají s exteriérem. Jako rozšíření geometrie jsou oba díly na svých koncích řešeny krytými venkovními prostory. Na jedné straně fasáda obrácená k silnici umožňuje krytý přístup do domu a vytváří chráněný venkovní parkovací prostor, na druhé straně v prostorách hlavního využití slouží jako kuchyně, respektive obývací pokoj.

Horizontální rovinu řeší velkoformátová dlažba z carrarského mramoru, která zdobí venkovní prostory a splývá se svislými betonovými stěnami. Velká okna v jedné rovině s podlahou vykreslují jemnou linii, která odděluje a omezuje změnu materiálu mezi interiérem a exteriérem. V interiéru jsou prostory vydlážděné přírodním dřevem, které mu dodávají větší teplo a pohodlí. Teplého a útulného domu je dosaženo obložením stěn, které tvoří jádro domu, drážkovanými deskami z přírodního dubového dřeva. Interiér domu je koncipován jako prostor, který plyne a propojuje místnosti velmi přirozeným způsobem, přičemž dokáže vytvářet částečně nezávislé prostory díky velkým posuvným dveřím, které dodávají bohatost a dynamiku proměnlivému a všestrannému prostoru.

Osvětlení interiéru je navrženo jako kombinace nepřímého osvětlení, bodových světel se zaostřeným paprskem a integrovaných bodových svítidel. Všechna tato svítidla umožňují vytvořit v interiéru různou atmosféru. Dům má domotickou instalaci s ovládáním všech elektrických a audiovizuálních prvků. Vegetace těchto prostor je konkretizována palmami, které oblékají prostředí a umocňují vertikalitu stavby.

Do ulice je promítnut plot, který je v souladu s ostatními částmi projektu řešen pomocí vertikálních kovových lamel, které sledují stejnou myšlenku vertikality a upřednostňují soukromí. Stručně řečeno, vychází z funkce a dává vzniknout stavbě s velkou formální silou, s materiálovou a geometrickou čistotou, která se zhmotňuje díky použití bílého betonu a přirozeného světla. Jedná se tedy o architekturu s jasným a jednoduchým minimalistickým jazykem. Kde v modelu převažuje vertikální složka a objemy jsou rozpoznatelné svým čistým formalismem a konstrukční upřímností.

O projektu

 

Název projektu: Casa Vertical
Architektonická kancelář: Ruben Muedra Estudio De Arquitectura
Umístění: 46680 Algemesí, Valencie, Španělsko
Fotografie: Adrián Mora Maroto
Hlavní architekt: Rubén Muedra
Spolupracovníci: Emilio Belda, Raúl García
Návrh interiéru: Rubén Muedra Estudio de Arquitectura
Zastavěná plocha: 902,81 m²
Plocha pozemku: 800 m²
Rok návrhu: 2020
Rok dokončení: 2022
Stavební inženýr: Javier Muedra
Stavební inženýr: Emilio Belda
Konstrukce: AT4 Grupo

 

Ve spolupráci s Alfredo Gonzalez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/houses/vertical-house-algemesi-spain-by-ruben-muedra-estudio-de-arquitectura

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Revoluční modulární bydlení: A-Frame modul

    Ve světě, kde je nejdůležitější prostorová efektivita, udržitelnost a všestrannost, vyniká A-ramový modul o rozloze 24 m2 jako průkopnické řešení…

    Modulární bydlení
  • Chata Buoy Bay Cabin architekta

    Výlety lodí na ostrovy San Juan byly pro ředitele Heliotropu Joea Herrina v dětství hlavní náplní letních prázdnin. Díky těmto…

    Interiér dřevěné chatky
  • Woorarra House, Melbourne, Austrálie, Rptecture

    Projekt renovace domu Woorarra House se vydal na cestu přeměny stávajícího statku na luxusní rodinné útočiště, v němž se snoubí…

    Dům, vila, obložená dřevem, zahrada
  • Lyvin Bingin Villas od Lyvin

    Lyvin Bingin Villas by Lyvin Property Indonesia je vilový komplex nacházející se v bujných týkových lesích jižního Bali, jen pár…

    Vila, točité otevřené schodiště
  • San Francisco Presidio Terrrace –

    Kompletní přestavba 2. patra bytového domu ve 2 jednotkách v historické budově z roku 1920. Rozsah projektu spočíval v kompletní…

    Bílá kuchyň, přírodní dřevo židle a ostrůvek
  • Trend přírodních materiálů a povrchů v

    V roce 2024 jsou přírodní materiály a povrchy v koupelnách stále populárnější. Obrací nás zpět k přírodě a prožitkům relaxace…

    koupelna TECE Semite trendy 2024
  • Rambler od GO’C v Indianole,

    Tato rezidence se nachází severozápadně od Seattlu na poloostrově Kitsap, jen pár bloků od malého plážového městečka, a stojí na…

  • CLB Architects: Basecamp, horské útočiště

    Toto horské útočiště se nachází v srdci Moonlight Basin v Big Sky v Montaně a je zasazeno do hustého jedlového…

  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.