CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

ZAHA HADID a CZECH DECO TEAM, nezapomenutelný zážitek!

29. listopadu 2021

Co má CZECH DECO TEAM společného s novou budovou od ZAHA HADID?

 

Když jsme s ředitelkou společnosti LEDKO, Stáňou Maunovou plánovali první velké postcovidové setkání v „jejím“ velkém showroomu v Králově Dvoře, napadlo nás, že by bylo příjemné dát celému setkání nějaké téma, které by bylo zajímavé jak pro zástupce dodavatelských firem, tak především pro naší nejsilnější členskou základnu, pro architekty. Po krátké úvaze jsme se v kanceláři CDT rozhodli, že tím tématem by mohla být nová budova od ateliéru ZAHA HADID, kterou nyní staví společnost PENTA u Masarykova nádraží.

CZECH DECO EVENT

 

Několik důvodů pro takové téma.

  1. Jedná se o velice kontroverzní architekturu, která již několik let zaměstnává především úředníky v hlavním městě
  2. Zaha Hadid je jeden z nejznámějších ateliérů ve světě
  3. Czech Deco Team má s touto budovou mnohem více společného, nežli by se mohlo zdát

 

Co má CZECH DECO TEAM společného s novou budovou od ZAHA HADID?

Jednak hned tři členové CDT se tohoto projektu buď přímo, nebo nepřímo účastní, nebo účastnili. V první řadě architekt Otto Dvořák pomáhal společnosti PENTA s jednáním v Praze s památkáři a zajišťoval koordinaci mezi ateliérem ZAHA HADID a společností PENTA.

Dále ateliér PRODELTA architektů Martina Hořešovského a Davida Hladíka se podíleli na návrh náměstí před budovou a to v soutěži, ve které se umístili druzí a jen o vlásek unikli realizaci. 

A v neposlední řadě i předseda sdružení Karel Smejkal před dvěma lety napomohl na žádost Otty Dvořáka společnosti PENTA svým článkem, kde obhajoval tuto stavbu, jako důležitý městotvorný prvek, který umožní diverzifikovat turistické cíle v hlavním městě.

 

Přednáška v LEDKU

Když jsme si ujasnili téma, rozhodli jsme se všechny výše jmenované zapojit do programu v LEDKU a navíc jsme kontaktovali přímo ateliér ZAHA HADID, zda by jediný Český zástupce arch. Jakub Klaška, nebyl ochoten se našeho setkání zúčastnit a jako spoluautor celého konceptu s námi nesdílet nějaké informace, které jsou širší veřejnosti utajené.

Nakonec se stal zázrak, a Jakub si našel čas a tak jsme všichni, kteří jsme si udělali v dnešní hektické post-covidové době čas, měli zážitek, na který jen tak nezapomeneme.

Jakub Klaška je seniorním architektem v ateliéru ZAHA HADID, kde pracuje již 11 let, a navíc samotná ZAHA HADID jej učila a nabídla mu práci ve svém ateliéru. Jen těžko si lze představit relevantnějšího hosta pro naše téma. 

Jakub je velice charismatický, skromný, introvertní typ architekta. Ihned nám nabídl, že kromě přednášky o samotné budově u Masarykova nádraží nám taktéž udělá krátký vhled do zákulisí studia ZAHA HADID a to byl ten poklad, kvůli kterému se vyplatilo do Králova Dvora dorazit.

Jakub Klaška Zaha Hadid Atelier

Jakub ukázal, jak sofistikovaně se ve slavném ateliéru provádí výzkum, z něhož vznikají tvary výsledných kanceláří budov na základě analýzy chování budoucích uživatelů. Byli jsme svědky toho, jak se sami architekti věhlasného ateliéru podílejí na výzkumu a jak tento výzkum přímo ovlivňuje nejen ekonomický, ale i tvůrčí úspěch slavné značky.

Jakub Klaška Zaha Hadid Atelier

Svým dílem přispěli do přednášky i Otta Dvořák (pro nemoc byl zastoupen Karlem Smejkalem, který jeho přednášku odcitoval) a studio ProDelta.

Výsledný dojem pak již zakončil vynikající raut a my všichni jsme měli příjemný pocit z nové tradice, kterou tímto v CDT zavádíme – setkání, která mají téma.

Karel Smejkal

 

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Řízené větrání vás při plánování

    Se stále aktivnějším prosazováním energeticky úsporných řešení v rámci evropské legislativy roste povědomí o řízeném větrání jako o významném zdroji…

  • Koupelnám vládne kov v sexy

    Trend kovu a černé barvy doplňků v roce 2024 trvá. Společnost TECE nabízí v tomto stylovém provedení sprchové žlaby a…

    TECE_koupelny_koupelna_cerna_barva_doplnky_elementy_ovladaci_tlacitko_toalety_WC_splachovani_zachod_premium_premiovy_destign_styl_TOP
  • Yiyun – Hotel Bishan od

    Projektu, který se nachází v srdci vesnice s bohatou historií a kulturou, dominují tradiční obytné domy ve stylu Anhui, které…

    Yiyun · Bishan Hotel by y.ad studio
  • Akustické dveře do skrytých zárubní

    ECLISSE nově rozšířilo svůj sortiment o otočné akustické dveře do skrytých zárubní. Zárubně, které jsou zcela integrované do jedné roviny…

    Eclisse
  • 5 správných tipů k rekonstrukci koupelny

    Jak na úspěšnou rekonstrukci koupelny? Použitím správných produktů a plánovacího softwaru ušetříte čas, náklady i nervy všech zúčastněných.

    TECE tlačítka
  • Nový trend ve světě nadzemních

    V posledních letech se v oblasti soukromých bazénů mění nejen prostorové možnosti pro jejich instalaci, ale také očekávání uživatelů. Tradiční plavecká funkce…

    nadzemní bazén baspa
  • Go Up Arquitetura dokončila rekonstrukci

    Go Up Arquitetura: Když se klienti obrátili na architektky Julianu Silvu a Amandu Mori, aby navrhly toto studio o rozloze…

    Go Up Arquitetura dokončila rekonstrukci bytu o rozloze 26 m² v São Paulu
  • Undone, Bumehen, Teherán, Írán, autor:

    Název Undone, který tento projekt nese po svém [ne]dokončení, odkazuje na pozdní rozhodnutí zastavit práce na fasádě a povrchových úpravách…

    Undone, Bumehen, Teherán, Írán, autor: Babak Abnar / Ontic Works