CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Zaha Hadid Architects vítězí v soutěži na terminál Ropax v Rize

Architektonická kancelář Zaha Hadid Architects (ZHA) vyhrála architektonickou soutěž na nový terminál pro osobní a nákladní dopravu v Rize. Ve spolupráci s předními lotyšskými ateliéry Sarma Norde Architects a Alps Landscape Architects a finskou společností Sweco doplnila ZHA své zkušenosti s realizací klíčové dopravní infrastruktury po celém světě o rozsáhlé místní znalosti sociálního, ekonomického a kulturního významu místa.

Zaha Hadid Riga Rpúax terminal
CZECH DECO TEAM logo
15. května 2024

V rámci přestavby stávajícího lodního skladu postaveného v roce 1960 na nový terminál pro trajekty a výletní lodě o rozloze 20 000 m2 přidala společnost ZHA ke stavbě čtvrté podlaží, které zahrnuje veřejné terasy s panoramatickým výhledem na řeku Daugavu a panorama centra Rigy, zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO.

Nový terminál, definovaný ortogonální geometrií stávající budovy, spojuje 64 let starou železobetonovou konstrukci se dřevem z certifikovaných udržitelných místních lesů. Osobní terminál, navržený tak, aby optimalizoval pohyb cestujících s oddělenými příjezdovými a odjezdovými trasami, zdvojnásobuje kapacitu a provozní efektivitu stávajícího přístavu.

Velká hala s trojitou výškou pro příchozí a odchozí cestující, rozsáhlé prosklení zaplavuje interiér přirozeným světlem a poskytuje výhled na řeku. Svislé vnější lamely vytvořené z místních recyklovaných cihel slouží jako sluneční clona. Tyto lamely jsou vhodně nakloněny, aby řešily rozdílné podmínky oslunění jednotlivých fasád a poskytovaly různou míru prostupnosti denního světla.

Nový terminál, který je kotvou plánované expanze Rigy podél nábřeží a slouží jako multimodální dopravní uzel města, propojuje rozsáhlé zázemí pro cestující trajektů a výletních lodí s tramvajovou a autobusovou sítí Rigy, stejně jako s městskou taxislužbou, turistickými autobusy a veřejnými jízdními koly. Široká střešní stříška přesahuje obvodový plášť budovy a poskytuje přístřeší návštěvníkům, kteří využívají kavárny a restaurace na terase terminálu, i cestujícím využívajícím odbavovací haly veřejné dopravy.

Střecha terminálu ctí dlouhou historii a tradice lotyšského hrnčířství a obsahuje keramické dlaždice vyrobené v tomto regionu spolu s fotovoltaickými panely. Jemné zakřivení střechy a keramických dlaždic odráží plynulost odrazů na hladině přilehlé řeky Daugavy.

V současné době slouží terminál jako skladiště přepravních kontejnerů a jeho územní plán vytváří příjemné občanské náměstí obrácené k městu a nový upravený nábřežní chodník, který obyvatelům a návštěvníkům Rigy nabízí řadu nábřežních zeleně a ploch pro odpočinek a relaxaci.

Nový terminál Riga Ropax, který je plánován v jižní části čtvrti Exportosta, bude sloužit jako jeden ze tří dopravních uzlů města a zároveň poskytne kvalitní občanské, volnočasové a obchodní zázemí. Jedním z cílů terminálu Riga Ropax bude stát se domovským přístavem pro výletní lodě. Součástí terminálu bude další infrastruktura pro obsluhu výletních lodí, přičemž výhledově bude domovský přístav výletních lodí zahrnovat restaurace a kavárny, které budou k dispozici obyvatelům čtvrti, přičemž v centru města bude sníženo hlukové a vzdušné znečištění a zajištěn bezpečný pohyb. Budoucí odhady ukazují, že nový terminál by mohl přijmout až 150 výletních lodí spolu s 540 loděmi ročně v segmentu osobní a nákladní dopravy – 360 trajektových lodí a 180 lodí typu ro-ro. Celkem by nový terminál mohl v prvním roce provozu plánovaném na rok 2028 přijmout přibližně 800 000 cestujících.

Gianluca Racana, ředitel Zaha Hadid Architects: “Je mi ctí, že jsme byli vybráni pro tak fascinující projekt, který nově vymezí strategickou část města. Terminál Ropax v Rize, který kombinuje inovace v designu s nejvyššími standardy uživatelského komfortu a ekologické udržitelnosti, bude architektonickou dominantou, která slouží jako brána do budoucnosti Rigy a zároveň respektuje její bohatou historii předního přístavního města. Díky opětovnému využití stávajících betonových konstrukcí v areálu spolu s místními materiály z recyklovaných a obnovitelných zdrojů bude nový terminál měřítkem ekologicky odpovědné architektury, která zahrnuje pokročilá konstrukční řešení pro snížení energetické náročnosti a emisí uhlíku. Díky výrazně lepšímu přístupu k nábřeží a velkorysému množství nových veřejných prostor projekt zajistí, že se tyto oblasti stanou oblíbeným občanským cílem pro další generace.”

Jūlija Bērziņa, manažer projektu terminálu Ropax v Rize: “Jsme potěšeni výsledky architektonické soutěže na terminál Ropax v Rize, a to nejen kvalitním návrhem studia Zaha Hadid Architects, ale i celkově velkým zájmem o tuto soutěž. Do výběrového řízení se přihlásilo téměř 60 architektonických kanceláří. Práce na soutěži byly ukončeny, ale ta nejzodpovědnější práce teprve začíná – vytvořit ve spolupráci s terminálem Riga Ropax, Svobodným přístavem Riga, Magistrátem města Rigy, Ministerstvem dopravy a příslušnými institucemi řešení mobility pro hlavní město, které by vytvořilo pohodlí a skutečnou hodnotu, přilákalo investory a rozvíjelo ekonomiku Rigy a Lotyšska. V současné době probíhají práce na co nejrychlejší realizaci další fáze projektu – projektování – s cílem zajistit moderní osobní terminál pro cestující po moři, obyvatele a návštěvníky. Aktivně se také pracuje na budování a posilování spolupráce s linkami osobní lodní dopravy. Nový terminál jistě obohatí panorama pobřeží Rigy a stane se dominantou pro námořní cestující.”

Ansis Zeltiņš, generální ředitel rižského svobodného přístavu:Nový moderní terminál pro cestující je pro Rigu příležitostí, jak obnovit pravidelnou trajektovou dopravu v rižském přístavu a zvýšit počet cestujících z výletních lodí a turistů, což přinese další dlouhodobé příjmy hlavnímu městu a národnímu hospodářství. Těší mě kvalitní architektonické návrhy vizuálního a technického rámce projektu. Je to dobrý začátek pro další realizaci projektu terminálu Riga Ropax, který, dlužno říci, již vzbudil širší pozitivní ohlas a zájem mezinárodních partnerů,” říká Zeltiņš s tím, že již letos je Správa volného přístavu Riga v rámci spolupráce s terminálem Riga Ropax připravena zahájit práce na první etapě projektu pod svým dohledem – rekonstrukci historické hráze ED a prohloubení přístavního kanálu za účelem zvýšení bezpečnosti přístupu plavidel a plavby v Eksportě.

Edvards Ratnieks, místostarosta Rigy:Turisté a rozvoj cestovního ruchu jsou pro Rigu důležité. Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak toho dosáhnout, jsou příjezdy výletních lodí do našeho přístavu. Proto doufáme, že s vybudováním nového terminálu pro cestující získá Riga nejen moderní terminál a služby, ale stane se také domovským přístavem výletních lodí. To zvýší prestiž města na mezinárodní mapě cestovního ruchu a poskytne nové ekonomické příležitosti a pracovní místa pro místní obyvatele.”

V souladu s místním plánem pro jižní část Eksportosty, který schválila Rada města Rigy, se architektonické soutěže mohl zúčastnit každý, kdo splnil podmínky. Do soutěže o návrh bylo přijato deset návrhů. Třetí cenu získala společnost Berenblum Busch Architects z USA, druhou cenu společnost R-Konsult z Estonska a první cenu společnost Zaha Hadid Architects. Mezi tři vítězné architektonické návrhy byl rozdělen prémiový fond ve výši 35 000 eur. Porota byla složena ze zástupců Městské rady Rigy, Úřadu svobodného přístavu v Rize, Národní rady pro kulturní dědictví, Sdružení sousedů Pētersala-Andrejsala, Bouygues Bâtiment International, Lotyšské asociace architektů a Rižského terminálu Ropax.

O projektu

 

Název projektu: Trajektový terminál Ropax
Architektonická kancelář: Zaha Hadid Architects
Projekt: Riga, Lotyšsko
Hlavní architekt: Patrik Schumacher
Projekční tým: Jose Eduardo Navarrete Deza, Maria Lagging, Luca Melchiori, Szu-An Yao, Zrinka Radic
Zastavěná plocha: 20,000 m²
Rok návrhu: 2024
Spolupracovníci: Místní architekt: Sarma Norde Architects: Jānis Norde, Mārtiņš Rikards, Nils Saprovskis, Gunda Krūmiņa. Dopravní konzultant: Sweco Finland: Mikko Suhonen. Krajinářský architekt: Alps Landscape Architects: Ilze Rukšāne, Indra Ozolina, Marc Geldof, Abdallah Omara, Egita Fabiane. Konzultant urbanistického návrhu: Sweco Finland: Rysä Timo, Lasse Rajala, Robert Luther, Hanna Suomi.
Vizualizace: Negativ
Zákazník: Riga, SIA
Status: Detailní návrh

 

Ve spolupráci s Naser Nader Ibrahim, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/visualization/zaha-hadid-architects-wins-riga-ropax-terminal-competition

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Revoluční modulární bydlení: A-Frame modul

    Ve světě, kde je nejdůležitější prostorová efektivita, udržitelnost a všestrannost, vyniká A-ramový modul o rozloze 24 m2 jako průkopnické řešení…

    Modulární bydlení
  • Chata Buoy Bay Cabin architekta

    Výlety lodí na ostrovy San Juan byly pro ředitele Heliotropu Joea Herrina v dětství hlavní náplní letních prázdnin. Díky těmto…

    Interiér dřevěné chatky
  • Woorarra House, Melbourne, Austrálie, Rptecture

    Projekt renovace domu Woorarra House se vydal na cestu přeměny stávajícího statku na luxusní rodinné útočiště, v němž se snoubí…

    Dům, vila, obložená dřevem, zahrada
  • Lyvin Bingin Villas od Lyvin

    Lyvin Bingin Villas by Lyvin Property Indonesia je vilový komplex nacházející se v bujných týkových lesích jižního Bali, jen pár…

    Vila, točité otevřené schodiště
  • San Francisco Presidio Terrrace –

    Kompletní přestavba 2. patra bytového domu ve 2 jednotkách v historické budově z roku 1920. Rozsah projektu spočíval v kompletní…

    Bílá kuchyň, přírodní dřevo židle a ostrůvek
  • Trend přírodních materiálů a povrchů v

    V roce 2024 jsou přírodní materiály a povrchy v koupelnách stále populárnější. Obrací nás zpět k přírodě a prožitkům relaxace…

    koupelna TECE Semite trendy 2024
  • Rambler od GO’C v Indianole,

    Tato rezidence se nachází severozápadně od Seattlu na poloostrově Kitsap, jen pár bloků od malého plážového městečka, a stojí na…

  • CLB Architects: Basecamp, horské útočiště

    Toto horské útočiště se nachází v srdci Moonlight Basin v Big Sky v Montaně a je zasazeno do hustého jedlového…

  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.