Propojení veřejného prostoru s tradiční atmosférou městské pekárny
Projekt pekárny La Boulangerie 306 Sul, který vypracovala architektonická kancelář BLOCO Arquitetos se sídlem v Brazílii a jehož partnery jsou Henrique Coutinho, Matheus Seco a Daniel Mangabeira, se nachází v jednom z nákupních komplexů v komerční čtvrti Asa Sul v Brasílii. Tyto domy mají přední markýzy nad úrovní chodníků, které na koncích spojují obchody s „prodlouženými markýzami“. Tyto konstrukce tvoří velké kryté balkony nad veřejnou komunikační plochou. Projekt využívá část krytého veřejného balkonu jako jídelnu, čímž odkazuje na tradiční „ stolečky na chodníku“ v restauracích v tradičních městech.
Architekti vyhradili vnitřní prostor prodejny pro kuchyně, toalety, hernu, místnost pro pořádání akcí a výlohu – jeden z hlavních bodů projektu. Půdorys rozdělili na dvě vzájemně se doplňující části, které jsou viditelné i zvenčí.
Výkladní pult s výrobky směřuje na balkon, zatímco vnitřní regály jsou zákazníkům přístupné chodbou, která je rovněž viditelná z balkonu. Zákazníci tak mohou „procházet“ výlohou a vnitřním prostorem a vybírat si, co chtějí, jako by stáli u pultu tradiční pekárny.
Řemeslné materiály a otevřená koncepce prostoru
Materiálovost, která je výsledkem řemeslného stavebního procesu, připomíná vlastní řemeslný výrobní proces pekárny. Z tohoto důvodu architekti záměrně ponechali na betonové fasádě patrné stopy stavebního procesu. Uvnitř dominují dva materiály: přírodní dřevo použité na dveře, zárubně a nábytek, a pohledový beton, který použili na podlahách i fasádě. Na zadních stěnách beton odlili přímo na místě („in situ“).
Ve venkovním prostoru byly všechny chodníky a balkony pokryty stejným typem keramické podlahy, jaká se nachází v některých obchodech v regionu. Uspořádání mobiliáře v tomto prostoru umožňuje volný přístup pro pěší, bez překážek. Vedle stolů architektka Ana Paula Rosio začlenila zahradu s keři přizpůsobenými místnímu klimatu. Veřejnou zahradu, která se nachází mezi obchodem a ulicí, pekárna „adoptovala“ a pravidelně o ni pečuje.
„BLOCO Arquitetos dokáže vystihnout očekávání klienta, jeho osobnost, funkčnost a sny, a to vše proměnit v projekt plánovaného prostředí, kde se kvalita života a pohoda setkávají a jdou ruku v ruce po dlouhou dobu,“ říká Guillaume, majitel La Boulangerie 306 Sul a klient společnosti BLOCO Arquitetos již více než patnáct let.































