CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Dům a krajina od Inon Ben-David

Od počátku bylo pro majitele domu důležité vytvořit vnitroblok, který by sloužil jako důležitá a ústřední součást jejich každodenní rutiny - jakýsi otevřený veřejný prostor pod nebem, kde se vše odehrává. Otec rodiny vlastní Steel Gallery, butikovou zakázkovou kovovýrobu, která je zodpovědná za mnoho prvků v domě, včetně okenních profilů, vstupních dveří, pergoly, schodiště a dalších. 

Rodinný dům, industriální okna.
CZECH DECO TEAM logo
1. října 2024

Inon Ben-David: Dům se nachází v rozšířené oblasti v Dolní Galileji v Izraeli. Rozloha pozemku je asi půl dunamu (přibližně 0,12 akru) a zastavěná plocha je asi 250 metrů čtverečních (2 690 čtverečních stop) rozložená do dvou podlaží. Na vstupním podlaží byly naplánovány společné prostory: obývací pokoj, kuchyň, jídelní kout, trezorová místnost (Mamad), koupelna pro hosty a pracovní kout rodiny umístěný pod schodištěm. V horním obytném podlaží byla navržena hlavní ložnice, tři dětské pokoje a společná koupelna sloužící čtyřem dětem rodiny.

Jaké bylo zadání?

Majitelé domu jsou čtyřicetiletý pár se čtyřmi dětmi – mladými a dospívajícími. Otec rodiny vlastní Steel Gallery, butikovou zakázkovou kovovýrobu, která je zodpovědná za mnoho prvků v domě, včetně okenních profilů, vstupních dveří, pergoly, schodiště a dalších. Pozemek, na kterém byl dům postaven, je jedinečný: je totiž bez plotů a bariér, otevřený do přírodního háje, a jako takový se zdá být jeho nedílnou součástí. Ze západní strany je z něj dokonalý výhled na krajinu údolí a Středozemní moře.

Od počátku bylo pro manžele důležité vytvořit vnitroblok, který by sloužil jako důležitá a ústřední součást jejich každodenní rutiny – jakýsi otevřený veřejný prostor pod nebem, kde se vše odehrává. Skutečnost, že je bez plotu, vytváří téměř přímé spojení mezi ním a otevřenou krajinou a přírodou. Jelikož byl dům postaven ve svahu a mezi jednotlivými úrovněmi jsou velké výškové rozdíly, byl navržen v ustupující části, čímž se vystavěná struktura stala nedílnou součástí svahu. Horní patro, patro ložnice, leží zčásti na vstupním patře a zčásti na půdě svahu – vytváří tak dokonalé východy do dvorů a přírody v obou patrech.

Použití přírodních a organickým materiálů

Kromě toho bylo pro manžele důležité co nejvíce realizovat použití organických a základních materiálů, jako je ocel, polní kámen ze Samaří použitý na obložení některých fasád a vnitřních stěn, odkrytý leštěný beton a dřevěný nábytek – většina z nich je vyrobena z platanu a dubu. Výrazná je také minerální omítka použitá na pokrytí některých fasád a vnitřních stěn. Okna, která majitel domu vytvořil z belgického železa, dodávají stavbě jemný a minimalistický rozměr a zároveň mírně drsný, robustní a přírodní vzhled.

Rodinný dům. Eklektický styl a kombinuje moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu. Venkovní terasa.

Konstrukce domu

Samotná konstrukce je geometrická a po jejím obvodu byly zabudovány ocelové nosníky, které vymezují podlaží. Střecha je tvořena ocelovými nosníky pokrytými dřevem a její horní část je pokryta plechem. Celkově je výrazný styl eklektický a kombinuje moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu, který je patrný například v podlaze venkovní terasy. Naproti ní vyniká omítka a plovoucí ocelové nosníky ve střeše, které jí dodávají industriálnější vzhled. Přitom jsme vytvořili kontrast a pocit hloubky fasád: ty pokryté omítkou vystupují proti kamenným fasádám a vypadají, jako by se o sebe opíraly.

Úroveň silnice, kde se nachází parkoviště, je asi o 3 metry nižší než úroveň vstupního podlaží. K domu vedou kamenné schody z místního polního kamene, na jejichž konci se odhaluje vnější vstupní hala, která sedí pod podlahou obytného patra a tvoří tak jakousi vestavěnou pergolu. Vpravo od ní je naplánována přístupová cesta na dvorek a vlevo je vysázena izraelská vegetace okořeněná bylinami.

Na východní fasádě byla naplánována prosklená stěna, která se zvedá do výšky obytného patra a přináší dostatek světla. Jejím prostřednictvím člověk také nejlépe vnímá prostor schodiště. Naproti ní, v zrcadlovém obraze, byla naplánována skleněná stěna, z níž je východ na vnější terasu, kterou objímají veřejné funkce. Stěna z polního kamene prostupuje budovou a pokračuje jako nedílná součást obývacího pokoje. Téměř z každého koutu domu je cítit přírodní háj a krajina v okolí.

Přírodní vegetace

Do domu jsme zakomponovali množství přírodní vegetace, která je přímým pokračováním krajiny. Ve velké míře jsme využili přírodní materiály, které jednotlivým funkcím v domě dodávají autentickou a přirozenou atmosféru. Hojně jsme například pracovali s předměty ze slámy, hliněnými hrnci, vlněnými koberci a pevným i mobilním nábytkem z různých druhů dřeva.

Rodinný dům. Eklektický styl a kombinuje moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu. Venkovní terasa.

Vstupní dveře

Majitel domu vytvořil vstupní dveře z rezavého železa a skla v pruhovaném vzoru a po jejich otevření se objeví skříň na kabáty a boty z hoblinového dřeva. Vstupní podlaha byla pokryta leštěným betonem a naproti vstupním dveřím se nachází terasa, která dále propojuje interiér s exteriérem a slouží jako centrum pozornosti.

Schodiště

Schodiště, které je rovněž dílem majitele domu, je skutečným středem pozornosti a pod ním se nachází pracovní prostor, který slouží jako srdce domu, kde rodiče pracují a děti tvoří a pracují. Zakomponovali jsme dřevěné nábytkové prvky, jako je stůl, stolička a židle. V jeho blízkosti a na ose spojující jej s jídelním koutem a kuchyní jsme vytvořili pauzovací kout, kde jsme zavěsili zrcadlo, pod které jsme umístili konzolu ze surového dřeva a dekorativní předměty. Tento prostor má dostatek světla a optimální výhled do krajiny, protože se nachází přesně mezi obrovským oknem z východu a stranou výstupního okna na terasu umístěnou na západní ose.

Jídelní kout

Jídelní kout je obzvláště velký a pojme deset strávníků, je vyroben ze železných nohou a desky z korkové desky. Kuchyně se nachází na levé straně terasy, má tvar písmene L a v jejím středu je velký ostrůvek, který slouží ke každodennímu rodinnému stravování a vaření. Čela kuchyně jsou vyrobena z dubového dřeva, stejně jako čela ostrůvku, která jsou na straně obrácené k terase obložena dlaždicemi malovanými botanickými vzory. Pro povrchy jsme zvolili přírodní mramor pískové barvy a nad středem prostoru se vznáší rezavá železná konstrukce vytvořená majitelem domu, na které roste přírodní vegetace, a v jejím středu je pět různě velkých odstínů slámy.

Obývací pokoj

Obývací pokoj se nachází na druhé straně terasy, napravo od vstupních dveří. Byl navržen tak, aby byl intimní a skrytý před zraky a sloužil k hostování a relaxaci. Je obklopen okny: jedním s výhledem na terasu, dalšími dvěma směrem k výhledu a pouze jedna z jeho stran je obestavěna a obložena polním kamenem. Jeho strop je stupňovitý do dvou výšek: vyšší je pokrytý omítkou a nižší, který je přímým pokračováním postaveného mostu, jenž na jeho konci prostupuje obývacím pokojem, je z odhaleného betonu. Setkání materiálů a výšek vytváří pocit jakési krychle vznášející se ve vzduchu.

Rodinný dům. Eklektický styl a moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu. Velká industriální okna. Venkovní terasa.

Terasa

Navrhli jsme vestavěnou dřevěnou lavici na sezení a úložný prostor od stěny ke stěně, která přináší rozměr tepla, vedle níž jsme zkombinovali hýčkající koženou pohovku, pod níž se rozprostírá etnický vlněný koberec dovezený ze zahraničí. Do středu prostoru jsme umístili dřevěný stůl a do rohu křeslo z dřevěné konstrukce se sedákem a opěradlem z kožených řemenů.

Na terasu lze vstoupit ze tří hlavních funkcí v přízemí: z kuchyně, z pracovního prostoru a schodiště a z obývacího pokoje. Rozhodli jsme se ji vydláždit černobíle natřenou šachovnicovou dlažbou ve španělském stylu. Jedna z jejích stěn proniká do obývacího pokoje a optimálně propojuje exteriér s interiérem. Další strana je otevřená do dvora, hájku a krajiny. Do středu plochy jsme zakomponovali dřevěný jídelní kout a po obvodu nádoby a květináče. Nad ní jsme vytvořili kovový strop pergoly, v němž jsme vytvořili rozdělení na čtverce, které jsme pokryli bambusovými rohlíky v různých orientacích, které dohromady jako celek vytvářejí jedinečný vzhled.

Schodiště

Schodiště je rovněž dílem majitele domu a skládá se z ocelových profilů, které byly přesně vyřezány laserem a spojeny dohromady. Stupně jsou vyrobeny ze dřeva a zábradlí z nerezového pletiva. Obytná podlaha byla vydlážděna dubovými parketami ve vzoru rybí kosti a most v ní vede na jedné straně do hlavní ložnice a na druhé straně do dětského křídla. Dvojčata sdílela společný pokoj a dvěma dětem byly naplánovány soukromé pokoje. Všichni čtyři sdílejí společnou koupelnu. Most nejlépe reprezentuje setkání mezi výraznými plochami v domě – jako je terasa na západě a východní prosklená stěna – a dominantními materiály v jednotlivých prostorách: pohledovým betonem, minerální omítkou, dřevěnými deskami a parketami. Výrazné je také klimatizační potrubí z plechu natřeného na černo a slaměná svítidla vznášející se nad dvojitým prostorem.

Ložnice

Z ložnic rodiny je dokonalý výhled do krajiny a nachází se pod šikmým stropem z ocelových nosníků a dřevěného obložení, který začíná ve výšce 2,8 metru a dosahuje výšky 3,8 metru. Stěny dětských pokojů byly pokryty minerální omítkou a navrženy podle jejich věku a vkusu. Hlavní ložnice je koncepčně rozdělena na ložnici s dubovou skříní od stěny ke stěně a koupelnu, mezi nimiž odděluje ocelová příčka kombinovaná se sklem Master-line. Je z větší části otevřená (s výjimkou mokré části) a přechází přes velké okno s výhledem na háj a Galilejské hory. Prostor toalety je skryt za vestavěnou stěnou a prostor je obložen porcelánovými žulovými dlaždicemi: podlaha ve světle šedé barvě a stěny s cihlovými obklady v barvě terakoty.

Rodinný dům. Eklektický styl a moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu. Velká industriální okna. Venkovní terasa.
Rodinný dům. Eklektický styl a moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu. Velká industriální okna.
Rodinný dům. Eklektický styl a moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu. Velká industriální okna.
Rodinný dům. Eklektický styl a moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu. Velká industriální okna. Venkovní terasa.
Rodinný dům. Eklektický styl. Moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu. Velká industriální okna a industriální schodiště.
Rodinný dům. Eklektický styl. Moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu. Velká industriální okna a industriální schodiště.
Rodinný dům. Eklektický styl. Moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu. Velká industriální okna a industriální schodiště.
Rodinný dům. Eklektický styl. Moderní a průmyslové prvky s nádechem španělského designu. Velká industriální okna a industriální schodiště.
Industriální příčka v ložnici.
Industriální koupelna se sprchovým koutem.
Kuchyň přírodní dřevo.
Schodiště v domě.
Industriální interiérové schodiště.
Industriální interiérové schodiště.
Ložnice v přírodních barvách.
Otevřená terasa, rodinný dům.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě. Industriální schodiště.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Kuchyňská linka s barem v přírodních barvách.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Rodinný dům. Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Rodinný dům. Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.
Rodinný dům. Velké industriáoní interiérové příčky a okna v rodinném domě.

O projektu

 

Název projektu: Dům a krajina
Architektonická kancelář: Inon Ben-David
Umístění: Dům se nachází v rozšiřující se oblasti v Dolní Galileji v Izraeli.
Fotografie: Nimrod Levy
Hlavní architekt: Inon Ben-David
Design interiéru: Inon Ben-David
Zastavěná plocha: 250 m²
Plocha pozemku: Dunam (přibližně 0,12 akru)
Rok návrhu: 2023
Rok dokončení: 2024

 

Ve spolupráci s Liliana Alvarez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/houses/the-house-and-the-landscape-by-inon-ben-david

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Cihlový dům Grapevine, Mašhad, Írán

    Hlavním úkolem projektu bylo vytvořit spojení mezi preferencemi klientů ohledně jejich obytného prostoru a historickými, kulturními a ekonomickými rysy čtvrti.…

    Cihlový dům.
  • Slaďte regulátory nejmodernější sprchovací toalety

    Firma TECE si velmi dobře uvědomuje, že barevný soulad koupelnových elementů je klíčem k vytvoření harmonické a stylové koupelny, která…

    Tece sprchovací toaleta
  • Dům a krajina od Inon

    Vnitroblok jako srdce domova: butiková zakázková kovovýroba tvoří jádro každodenního života.

    Rodinný dům, industriální okna.
  • Prix Versailles 2024: Nejkrásnější muzea

    Cena Versailles, která letos slaví 10. výročí, poprvé ve své historii představuje seznam nejkrásnějších muzeí světa pro rok 2024: sedm…

    Nejkrásnější muzeum světa
  • Eklektický styl na míru pro

    Výrobky na míru pro Velona's Jungle Luxury Hotel ve Florencii: autentické znamení setkání krásy, uměleckého řemesla a nezaměnitelného stylu. Pro…

    Pokoj v eklektickém stylu.
  • The White box: Proměna starého

    Krize COVID-19 se většině z nás vryla do paměti jako období, na které bychom nejraději zapomněli, ale pokud z ní…

    Bílý dům v anglickém stylu s bazénem.
  • Rekuperace. Co to je a

    Rekuperace – slovo skloňované všude, kde je řeč o kvalitním, zdravém a energeticky úsporném bydlení. Právem, protože bez kvalitního větrání…

    Zehnder rekuperace vzduchu do bytu
  • Renovace knihkupectví Stargard nominována na

    Když se v architektuře potká staré s novým, vznikne výjimečná hodnota a rekonstrukce knihkupectví Stargard je toho nejlepším důkazem. Dobrá…

    rekonstrukce knihkupectví Stargard
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.