CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Restaurace Il Carpaccio, São Paulo, Brazílie – FJ55 Architects

Nově otevřenou restauraci Il Carpaccio s italskou kuchyní, která se nachází ve čtvrti Itaim Bibi v São Paulu, navrhli architekti Felipe a Jordan Perezovi z brazilské architektonické společnosti FJ55 Arquitetos.

CZECH DECO TEAM logo
14. srpna 2024

Nově otevřená restaurace Il Carpaccio s italskou kuchyní se nachází ve čtvrti Itaim Bibi v São Paulu a její design navrhli architekti Felipe a Jordan Perezovi z brazilské architektonické společnosti FJ55 Arquitetos.

Kompaktní pozemek s nepravidelným tvarem písmene „L“, který se nachází na rušné dopravní tepně, obklopují obytné a komerční budovy různé výšky. Na jedné straně se nachází dvanáctipodlažní kancelářská budova, zatímco na protější straně je jednopodlažní komerční objekt. Okolí v zadní části doplňují obytné věžáky. Tento kontext si vyžádal kreativní řešení programového uspořádání prostoru, zajištění soukromí uprostřed intenzivní denní aktivity a zajištění tepelné pohody vzhledem k nedostatku vegetace v regionu, což má za následek zvýšené teploty.

Restaurace se rozdělila na čtyři zóny, přičemž tři z nich jsou určeny pro veřejnost: hlavní a venkovní jídelní část – umístěné podél hlavní osy vymezující pozemek; podpůrný salonek – umístěný na boční straně kolmo k hlavnímu prostoru; a kuchyně a technické prostory – umístěné v zadní části pozemku s obslužným přístupem z boční komunikace.

Nová stavba, inspirovaná dědictvím tradičních italských paláců z 16. až 18. století, se snaží o současnou reinterpretaci klasických prvků, jako jsou oblouky, cihly, nádvoří a vegetace.

S ohledem na topografii pozemku a zajištění většího soukromí v interiéru byla budova vyvýšena nad chodník. Toho bylo dosaženo pomocí mírných stupňů z exotického hnědočerveného kamene, odkazujících na římské pódium, které stavbu vyvyšuje nad terén. Po stranách budovu rámují olivovníky.

Symetrickou fasádu tvoří silné cihlové zdi přerušené třemi různě vysokými oblouky, z nichž každý je lemován rozsáhlými skleněnými okny. Otvory na koncích jsou vyšší než centrální, který slouží jako hlavní vchod.

Při vstupu se návštěvníci setkají s vestibulem stíněným látkovými závěsy, které vytvářejí přívětivé měřítko a symbolizují pauzu před vstupem do hlavní jídelny.

Uvnitř cihlové zdi s velkými prosklenými oblouky a zeleň evokují starobylé nádvoří. Zatahovací střecha zakrývající celou restauraci umožňuje průnik přirozeného světla a umožňuje návštěvníkům vychutnat si příjemné teploty pozdního odpoledne venku.

Architektonický přístup, který nově interpretuje jednoduchost tradičních italských prvků, doplňují rafinované povrchové úpravy, jako jsou lesklé panely z brazilského původního železného dřeva, nerezové plechy a různé odstíny přírodního kamene z místních zdrojů.

V hlavním restauračním prostoru s výškou stropu pět metrů zaujímá pravou stranu velkorysý bar s obloukovými vertikálními prvky, které podpírají osvětlené police. Na opačné straně prochází prostorem zahradní záhon, rozdělený staletým olivovníkem a vzrostlou vegetací před klenutými okny, což vytváří neustálý pocit pobytu v zahradě.

Dřevěná podlaha doplněná středovými plochami vydlážděnými hydraulickými dlaždicemi tvořícími koberec pro recepci u stolu. Nábytek, který ladí se zemitými tóny podnože, tvoří převážně masivní dřevo, stoly mají podnože z přírodního kamene a lineární pohovka z karamelové kůže.

Návrh osvětlení se vyhýbá přímým svítidlům a upřednostňuje nepřímé osvětlení pro zvýšení vizuálního komfortu. Světelné kanály byly instalovány nad nábytkovými díly, jako jsou pohovky, barový pult a zahradní záhony. Malé LED lampy nad každým stolem přispívají k intimní atmosféře restaurace.

Druhá restaurační část slouží jako centrální blok, v němž se nachází sklep a kuchyně, které jsou vizuálně prostupné skrze stěny obložené nerezovou ocelí a nabízejí výhled do hlavní jídelny. Třetí prostor je mezitím bočním prostorem, kde se znovu objevují cihlové stěny s oblouky a květináče vyplněné hustou vegetací. Tento prostor se vyznačuje nižší výškou stropu, což vytváří intimnější atmosféru ideální pro klidnější setkání. Restaurace pojme až 140 osob.

Kuchyně integrovaná do objektu z nerezové oceli a skleněného orámování umožňuje zákazníkům sledovat přípravu pokrmů.

Na toaletách, inspirovaných italskými freskami a brazilskou flórou a faunou, zdobí stěny a stropy malba, která vytváří příjemnou atmosféru.

O projektu

 

Název projektu: Restaurace Il Carpaccio
Architektonická kancelář: FJ55 Arquitetos
C5555: São Paulo, Brazílie
Fotografie: André Mortatti
Hlavní architekt: Felipe Castilho Perez, Jordan Castilho Perez
Projekční tým: Mariana Barros Torigoshi, Clara Santana Gardelin, Kamila Mathias
Návrh interiéru: M: FJ55 Arquitetos
Spolupracovníci: Matheus Pereira (text/komunikace). Výrobci: Uniflex Gabriel (zatahovací střecha), Halton do Brasil (odsávací systém kuchyně), Tramontina (varné systémy), Josper (pec na dřevo), EDR Adegas (vinné sklepy), Nykan do Brasil (obklady z nerezové oceli), Marmoraria Montblanc (mramory a kvarcity), Dallepiagge (hydraulické obklady), Marcenaria MK (truhlářství), Ville Decorações (lavice a polštáře), Lightworks Lighting (svítidla), J Pompeo (olivovníky).
Zastavěná plocha: 500 m²
Rok dokončení: 2024
Stavebnictví: LK2 Construtora
Krajinářská architektura: Flora Nativa Vale
Osvětlení: Lightworks Lighting
Zákazník: Restaurace Il Carpaccio

 

Ve spolupráci s Alfredo Gonzalez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/restaurant/il-carpaccio-restaurant-sao-paulo-brazil-by-fj55-arquitetos

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Od konceptu k realitě: Jak

    Představte si, že máte po svém boku superchytrého asistenta, který se neřídí jen vašimi pokyny, ale přemýšlí dopředu, řeší problémy…

    AI a plánování architekta
  • Hygge v koupelně? S výrobky

    Koncept útulnosti HYGGE dělá z koupelny místo relaxace a regenerace s příjemnou atmosférou, kde nacházíme prostor vrátit se k sobě…

    Koupelna TECE ve stylu hygge
  • Prémiové dveřní systémy DORSIS: inspirujte

    My v Dorsis vzýváme přístupy vedoucí k souladu všech interiérových prvků na bázi střídmosti a elegance. Věříme, že právě naše dveřní systémy…

    Dorsis dveře katalog
  • Kural Vista: Ultimátní sen miliardáře

    Kural Vista se nachází v prestižní čtvrti Frond G v Palm Jumeirah a je ztělesněním vysněného domu miliardáře. Tato vila…

    Plážová vila pro miliardáře
  • Malý penthouse se dvěma terasami,

    Studio Brákara otevírá tento 55metrový byt2 dobrému počasí a přirozenému světlu. Nachází se mezi výškovými kancelářskými budovami a před rekonstrukcí…

    Rekonstrukce malého bytu s terasou
  • Od plánu k rozkvětu: Zahrnutí

    Terénní úpravy jsou při výstavbě často opomíjeny a většina pozornosti je věnována samotné stavbě. Začlenění terénních úprav do procesu plánování…

    Terénní úpravy ja výstavba
  • Jedinečná stavba Casa CH73, Mexico

    Cílem projektu Casa CH73 bylo proměnit regulaci oblasti v příležitost k vytvoření jedinečného sídla z hlediska udržitelného rozvoje. Přístup, který…

    Dům vyhlídka
  • Běžnou standardní toaletu změňte snadno

    Pomocí TECE retrofit panelu lze běžnou standardní toaletu bez elektrické přípojky snadno změnit na velmi komfortní a hygienickou sprchovací toaletu…

    Jak snadno pzměnit omocí retrofit panelu běžnou toaletu na sprchovací
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.