CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

SKYBOWL, Qingdao, Čína od Society Particular (SOPA)

Projekt SKYBOWL na Hisense Plaza ve čtvrti Fushan Bayfront v Čching-tao mění střechu obchodního centra na živý a přístupný veřejný prostor. Tradičně uzavřený a dovnitř zaměřený design obchodního centra dříve omezoval kontakt s krásným výhledem na záliv a mírné klima města.

Terasa na střeše
CZECH DECO TEAM logo
15. srpna 2024

Society Particular (SOPA): Projekt SKYBOWL na Hisense Plaza ve Fushan Bayfront v Čching-tao mění střechu obchodního centra na živý a přístupný veřejný prostor. Tradičně uzavřený a dovnitř zaměřený design obchodního centra dříve omezoval kontakt s krásným výhledem na záliv a mírné klima města. Projekt zpochybňuje konvenční cíle komerční renovace a odmítá původní zadání na exkluzivní, prosklenou střešní VIP zónu. Místo toho navrhuje inovativní amfiteátr, který slouží jako společenský sál i veřejná pozorovatelna a zve všechny k bezplatnému vychutnání panoramatického výhledu a kulturních představení.

Tento transformační přístup má za cíl prolomit bariéry mezi komerčními prostory a veřejným prostorem a podpořit smysl pro komunitu, rovnost a otevřenost. Začleněním amfiteátru do městské struktury projekt nejen posiluje vztah obchodního centra k jeho okolí, ale také obohacuje společenský a kulturní život v Čching-tao. Projekt SKYBOWL je důkazem potenciálu architektury přispívat k městské vitalitě a sociální soudržnosti a nabízí model pro budoucí stavby, které upřednostňují veřejnou hodnotu před komerčními zájmy.

Prohlášení o projektu

Navzdory své vynikající poloze je obchodní centrum Hisense Mall svou nepropustnou architektonickou formou odtrženo od městského kontextu. Naším řešením je pragmatický přístup k návrhu, kde skutečná inovace nespočívá v tvarování, ale v programování a organizaci. Doufáme, že tento projekt rozšíření ukáže, jak mohou komerční budovy zahrnovat kulturní povědomí a spiritualitu. Kombinace umístění, kontextu, formy a kompatibilních funkcí z něj činí ideální prostředí pro inovativní vrstvení programů. Tato synergie je jedinečná a výstižná a podporuje spravedlivější a inkluzivnější městské prostředí. SKYBOWL, střešní amfiteátr v obchodním centru Hisense Mall, se jeví jako průkopnický příklad městské obnovy a důkaz našeho odhodlání přetvářet komerční architekturu. Pozadí projektu odhaluje výzvu vytvořit inkluzivní prostor v rámci špičkového obchodního centra a zároveň dodržet původní zadání návrhu „proskleného VIP salonku“. Náš úkol byl jasný: zpřístupnit ohromující výhledy všem třídám a přesáhnout tak pouhý architektonický restyling.

Toho jsme dosáhli návrhem „amfiteátru na vrcholu haly“, což je koncept, který upřednostňuje inkluzivitu, kulturní obohacení a udržitelnost. Forma projektu se díky své lehké a transparentní konstrukci vyhýbá nadměrnému zásahu do stávající architektury a městského prostředí. Jeho dvojí povaha – jak samostatná stavba, tak integrující rozhraní s okolní krajinou – demonstruje náš záměr vyvážit formu a funkci.

Filozofie návrhu SKYBOWL zdůrazňuje, že skutečná inovace přesahuje tvarování; je zakořeněna v programování a organizaci. Využili jsme výškových rozdílů k tomu, abychom přivedli přirozené světlo a proměnili dříve tmavou a nepříjemnou halu v přívětivý a zářivý prostor. Tento inovativní přístup odráží naši víru ve vytváření spravedlivějšího a inkluzivnějšího městského prostředí, které podporuje kvalitu, rovnost a kulturní vitalitu. Jedinečnost SKYBOWLu spočívá v jeho schopnosti nově definovat vztah mezi obchodními domy a značkami. Nabízí jasný kulturní koncept, který podporuje identitu a soudržnost v jinak chaotické směsici značek. SKYBOWL je symbolem času, který je svědkem historie a proměn města a zároveň katalyzátorem socializace a aktivit.

Porota ocenila projekt SKYBOWL, který se zabývá zásadním problémem současné architektury: potřebou vytvářet inkluzivní prostory v komerčních budovách. Řeší problém nesouladu mezi špičkovými obchodními prostory a městským kontextem tím, že poskytuje nákladově efektivní, účinné a inkluzivní řešení. Výhody pro uživatele jsou patrné v přístupném, dobře osvětleném prostoru, který nabízí vřelé a příjemné prostředí.

SKYBOWL je v porovnání s podobnými projekty jedinečný díky svému zaměření na inkluzivitu, kulturní povědomí a udržitelnost, stejně jako díky inovativní reorganizaci prostoru a funkcí. Nabízí výraznou identitu obchodního centra Hisense Mall a jasný kulturní rámec, na němž se mohou podílet značky, čímž se odlišuje od typických rekonstrukcí obchodních domů. Porota by měla SKYBOWL ocenit za průkopnickou vizi, úspěšnou realizaci a trvalý dopad na městskou architekturu.

IDEA

Naším hlavním cílem bylo vytvořit inkluzivní prostor, kde by lidé ze všech společenských vrstev mohli ocenit nádherný výhled. Proto jsme museli vymyslet řešení, které by bylo časově i finančně efektivní, ale zároveň dostatečně přesvědčivé, aby přesvědčilo původní požadavek našeho klienta. Spíše než o vytvoření nového tvaru jsme se snažili vtisknout tvaru nový význam. Proto vznikl návrh „amfiteátru na vrcholu haly“ – světlem zalitá hala, která splňuje požadavky zadání, završená veřejným prostorem, kde lidé mohou vystoupat do výšky, kochat se malebnou scenérií a užívat si veřejných představení, aniž by utratili jediný haléř.

FORMA

Střecha amfiteátru je přirozenou a poctivou volbou, která časem krásně zestárne. Abychom vyřešili problém tmavých a neútulných prostor pod sedadly, strategicky jsme využili změny výšky, aby do sálu vniklo přirozené světlo, a proměnili ho tak v přívětivý a zářivý prostor. Návrh obsahuje systém prostorové ocelové konstrukce, který minimalizuje počet a tloušťku sloupů, s hyperbolickým paraboloidním pláštěm, který zvyšuje konstrukční účinnost. Nosníky ve tvaru písmene Z, tvořené ocelovými plechovými stupni a kopanými deskami střechy velkého schodiště, se přímo podílejí na nesení zatížení, čímž se snižuje potřeba sekundárních nosníků.

FUNKCE

Městský artefakt vyniká svou všestranností, neboť poskytuje prostor pro setkávání veřejnosti, kulturní scénu a volnou platformu pro představení. Jeho minimální sloupy a efektivní konstrukce nabízejí nerušený výhled na záliv a podporují inkluzivní atmosféru. VIP hosté obchodního centra mohou odpočívat ve světlem naplněném sále pod amfiteátrem, zatímco veřejnost má přístup přímo na střechu, aniž by rušila. Oba prostory mají flexibilní funkce: střecha byla pronajímána také k pořádání módních přehlídek a soukromých koncertů. Ve skleněném sále se konaly také veřejné výstavy umění.

DIFERENCIACE

Většina komerčních renovačních projektů upřednostňuje „spotřební“ prvky a často končí pouze architektonickým restylingem. SKYBOWL zpochybňuje vrozené prostorové vzorce tím, že zvyšuje propojení a posiluje veřejnost v městském rozměru. Je jak samostatným objemem, tak splývajícím rozhraním s okolní krajinou. Dal obchodnímu centru identitu a zároveň podpořil kvalitu a rovnost v městských podmínkách – dva zájmy, které jsou často neuchopitelné a nesnadno dosažitelné současně. Je ukázkou toho, jak může inovativní design vytvořit spravedlivější a inkluzivnější městské prostředí a přitom být komerčně úspěšný.

IMPACT

Střešní krytina vyrobená z recyklovaných částic EPDM nejen podporuje udržitelnost, ale také vyžaduje méně údržby, čímž se snižuje dlouhodobý dopad na životní prostředí. Minimální sloupy projektu čerpající z technik stavby lodí spolu s hyperbolickým paraboloidním pláštěm minimalizují materiál a náklady a zároveň podporují odpovědnost k životnímu prostředí. V posledních několika desetiletích se obchodní domy staly majiteli chaotické směsice nevýrazných značek, které se navzájem ruší tím, že si nárokují svou vlastní jedinečnost. Městský artefakt dal obchodnímu centru Hisense možnost definovat vlastní identitu a umožnil značkám podílet se na jasném kulturním konceptu.

O projektu

 

Název projektu: SKYBOWL
Architektonická kancelář: Society Particular (SOPA)
Umístění: Qingdao, Čína
Fotografie: Yong Gao, Ying Liu, Hisense Plaza
Hlavní architekt: Yong Cui
Tým projektantů: Mindaugas Glodenis, Ignas Rackauskas, Xin Guo, Ping Lu, Mikas Kauzonas, Jingru Zhang, Mingzhan Zhao, Ran Lin
Spolupracovníci: Fasádní konzultant: CABR Technology Co., Ltd. LDI: Qingdao Beiyang Architectural Design Co., Ltd.
Interiér: Society Particular (SOPA)
Zastavěná plocha: 1000 m²
Rok návrhu: 2021
Rok dokončení: 2023
Stavební inženýr: XinY Structural Consultants
Krajinářství: SOPA
Osvětlení: One Lighting Associates
Vizualizace: SOPA
Materiál: EPDM, sklo, ocel, hliník
Zákazník: Qingdao Hisense Plaza

 

Společnost Particular (SOPA)

Ostrý, přímočarý, věcný.

Society Particular (SOPA) je štíhlá, mezinárodně působící designérská firma specializující se na architekturu, urbanismus, flotaci a industriál, kterou v roce 2013 založil Yong Cui. SOPA naznačuje křehkou rovnováhu mezi společností a partikularitou. SOPA se zavazuje zkoumat architekturu jako médium, s jehož pomocí lze přemýšlet o společnosti i partikulárním.

Díky multidisciplinárnímu přístupu ke komplexním společenským otázkám získala SOPA rozsáhlé zkušenosti s regenerací měst, výstavbou nábřeží, technologických kancelářských, muzejních, maloobchodních, hotelových, obytných a experimentálních budov. SOPA rozvíjí koncepty a vize, které se zabývají udržitelností, synergií a hybridismem.

 

Ve spolupráci s Liliana Alvarez, Amazing Architectures [online] @2024. Dostupné z https://amazingarchitecture.com/commercial-architecture/skybowl-qingdao-china-by-society-particular-sopa

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Od konceptu k realitě: Jak

    Představte si, že máte po svém boku superchytrého asistenta, který se neřídí jen vašimi pokyny, ale přemýšlí dopředu, řeší problémy…

    AI a plánování architekta
  • Hygge v koupelně? S výrobky

    Koncept útulnosti HYGGE dělá z koupelny místo relaxace a regenerace s příjemnou atmosférou, kde nacházíme prostor vrátit se k sobě…

    Koupelna TECE ve stylu hygge
  • Prémiové dveřní systémy DORSIS: inspirujte

    My v Dorsis vzýváme přístupy vedoucí k souladu všech interiérových prvků na bázi střídmosti a elegance. Věříme, že právě naše dveřní systémy…

    Dorsis dveře katalog
  • Kural Vista: Ultimátní sen miliardáře

    Kural Vista se nachází v prestižní čtvrti Frond G v Palm Jumeirah a je ztělesněním vysněného domu miliardáře. Tato vila…

    Plážová vila pro miliardáře
  • Malý penthouse se dvěma terasami,

    Studio Brákara otevírá tento 55metrový byt2 dobrému počasí a přirozenému světlu. Nachází se mezi výškovými kancelářskými budovami a před rekonstrukcí…

    Rekonstrukce malého bytu s terasou
  • Od plánu k rozkvětu: Zahrnutí

    Terénní úpravy jsou při výstavbě často opomíjeny a většina pozornosti je věnována samotné stavbě. Začlenění terénních úprav do procesu plánování…

    Terénní úpravy ja výstavba
  • Jedinečná stavba Casa CH73, Mexico

    Cílem projektu Casa CH73 bylo proměnit regulaci oblasti v příležitost k vytvoření jedinečného sídla z hlediska udržitelného rozvoje. Přístup, který…

    Dům vyhlídka
  • Běžnou standardní toaletu změňte snadno

    Pomocí TECE retrofit panelu lze běžnou standardní toaletu bez elektrické přípojky snadno změnit na velmi komfortní a hygienickou sprchovací toaletu…

    Jak snadno pzměnit omocí retrofit panelu běžnou toaletu na sprchovací
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.