CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

8 nejlepších nápadů jak z malé koupelny vytvořit útulné místo

Hnutí malých domů získává na popularitě a s tím přichází i nutnost efektivního využití prostoru. I v malém bydlení lze vytvořit pocit luxusu a komfortu. Zvláště v oblasti koupelny existuje mnoho způsobů, jak dodat tomuto místu šmrnc, ačkoli prostor může být omezený. V našem článku vás provedeme 8 jednoduchými kroky, které transformují vaši koupelnu v elegantní útočiště.

koupelna stavba&design
CZECH DECO TEAM logo
27. září 2023

Mnoho lidí považuje obrovské otevřené prostory za znak luxusu. Stále více lidí se však rozhoduje pro bydlení v kompaktních domech a mikrobytech. Hnutí takzvaných malých domů rychle roste na popularitě, zejména v posledních několika letech. Pokud je i vaše bydlení relativně malé, můžete ho několika promyšlenými změnami proměnit v pohodlnější prostor.

Jedním z nejvýznamnějších vylepšení, které můžete v domácnosti provést, je zkrášlení koupelny. I když nemáte k dispozici mnoho prostoru, můžete podle osmi jednoduchých kroků dodat prostoru koupelny nádech luxusu.

Pokud vás zajímá, jaké to jsou, rádi vás jimi provedeme. Vytvoření iluze prostoru pomocí oválné vany, instalace tmavé podlahy, volba žebříkových radiátorů, použití světlých barev na stěnách, nákup koupelnových předmětů s hladkými, zaoblenými hranami a volba zrcadlových skříněk - všechny tyto nápady mohou váš domov učinit luxusnějším. Projděte si je s námi jeden po druhém.

Žebříkové radiátory

Pokud máte otevřenou koupelnu, je důležité ji opticky oddělit od zbytku místnosti. Jednou z nejlepších možností, kterou můžete v tomto ohledu učinit, je instalace žebříkových radiátorů. Velmi snadno se s nimi pracuje, jsou cenově dostupné a velmi funkční. Na takový radiátor můžete například zavěsit ručník, což vám pomůže dodat koupelně luxusnější atmosféru a zároveň ušetřit místo.

Při instalaci nového radiátoru je dobrým zvykem provést údržbu ohřívače vody. Nepotřebujete k tomu odborníka, protože tento proces je jednoduchý. Stačí vědět, jak propláchnout ohřívač vody a provést další drobné opravy. Tímto způsobem můžete ušetřit čas i peníze, proto se nebojte do svého ohřívače vody investovat a udržovat ho v dobrém stavu.

Vylepšete svou sprchu

Modernizace sprchového koutu je dalším skvělým způsobem, jak udělat vaši malou koupelnu luxusnější. Zvažte instalaci dešťové sprchové hlavice nebo přidání masážních trysek, abyste si užili zážitek jako v lázních. Chcete-li ušetřit místo, můžete se také rozhodnout pro rohovou nebo walk-in sprchu namísto tradiční.

Další možností je přidat skleněné dveře nebo panel namísto použití tradičního sprchového závěsu. To zajistí modernější a luxusnější vzhled vašeho prostoru a zároveň pomůže opticky otevřít místnost. Nový zážitek z koupelny si můžete snadno vytvořit pomocí sprchových panelů, které nabízejí funkce, jako je nastavitelný průtok vody, nastavení masáže a LED osvětlení. Můžete si například vybrat kombinaci modrého a bílého LED osvětlení, které dodá vašemu sprchování relaxační atmosféru.

Oválná vana

Častou chybou, kterou lidé dělají při snaze vytvořit luxusní koupelnu, je volba větší vany, která nakonec zabírá většinu prostoru. Pokud chcete, aby vaše koupelna vypadala větší, rozhodněte se pro menší vanu a prostor nad ní využijte k zavěšení ručníků a dalších koupelnových potřeb. Tímto způsobem se také vyhnete nutnosti umístit do vany stoličku nebo schůdky.

Oválná vana je nejlepší volbou pro malé koupelny. Díky zaoblené přední straně vany vypadá místnost větší, což je při práci s omezeným prostorem velmi důležité. Pokud chcete zajistit, aby vaše koupelna vypadala luxusně, ale nebyla příliš zdobená, můžete se držet neutrálních barev vany.

Přidání dekorativní misky na mýdlo

Místo pouhého položení mýdla na vanu doporučujeme přidat ozdobnou misku na mýdlo. Je to skvělý způsob, jak změnit design interiéru koupelny a dodat jí luxusnější vzhled.

Pokud najdete takovou, která se hodí k designu vaší koupelny, bude mýdlenka skvělým doplňkem vašeho prostoru. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je vybrat si misku na mýdlo s moderním designem. Díky tomu bude koupelna vypadat moderněji a luxusněji.

Tmavá podlaha

Správná podlaha v koupelně může výrazně zlepšit její celkový vzhled. Tmavá podlaha je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zdůraznit eleganci prostoru. Vytváří pocit prostornosti a snižuje vizuální hluk, což je obojí velmi důležité, pokud chcete vytvořit pocit luxusu.

Světlé barvy na stěnách

Správná barva může mít velký vliv na vytvoření luxusního dojmu. Možná si myslíte, že nejlepším řešením by byla třeba jasně modrá, ale světlé barvy jsou vhodnější pro malé prostory. Pokud použijete světlé, teplé odstíny na stěny koupelny, budou vypadat větší a útulnější. Stejné pravidlo platí i pro strop.

Výběr skříňkových dveří se zaoblenými hranami

Dalším skvělým způsobem, jak zvětšit koupelnu, je zvolit skříňky se zaoblenými hranami. Najdete je v různých tvarech a velikostech, takže byste rozhodně měli najít něco, co odpovídá vašemu rozpočtu a stylu. Dodají vaší koupelně modernější design a vytvoří skvělý první dojem!

Hladké zaoblené hrany nejenže lépe působí na pohled, ale mají také velmi pozitivní vliv na celkový vzhled koupelny. Mnoho lidí volí v koupelnách ostré rohy, ale pokud chcete vytvořit pocit luxusu, je mnohem lepší se jim vyhnout.

Zavěste zrcadlo vedle umyvadla

Zavěšení zrcadla vedle umyvadla je dalším skvělým způsobem, jak udělat koupelnu prostornější. Nechcete se s doplňky příliš zdržovat, takže byste se měli rozhodnout pro něco jednoduchého a elegantního. Například i jednoduché zrcadlo bez rámu zajistí, že vaše koupelna bude vypadat moderně.

Zrcadlo může být skvělým doplňkem každé koupelny a pomůže vám také ušetřit místo. Pokud ho umístíte na stěnu kolmo ke dveřím, uvidíte se v zrcadle, když otevřete dveře a vejdete do koupelny. Budete tak mít lepší představu o tom, kolik je v koupelně místa.

Proč velké zrcadlo opticky zvětšuje místnost?
Velké zrcadlo zvětšuje místnost, protože vytváří iluzi hloubky. Oči se tak domnívají, že je zde více prostoru, než je tomu ve skutečnosti. Optický klam vzniká tím, že zrcadlo odráží světlo a barvy v místnosti. Naše oči vnímají odrážející se odrazy jako zvětšený objem, takže místnost vypadá větší.

Závěrem

Koupelna je jedním z nejdůležitějších prostorů v každé domácnosti. Pokud však nemáte k dispozici mnoho prostoru, může být náročné vymyslet efektivní design. Vytvořit luxusní vzhled vaší koupelny naštěstí nemusí být složité. Vše spočívá v provedení několika chytrých a promyšlených změn.

8 tipů, o kterých se zmiňujeme výše, je pro vás vynikající volbou, pokud chcete ve své malé koupelně vytvořit luxusní atmosféru. Snadno je zakomponujete do stávajícího prostoru, a navíc výrazně změní celkový vzhled místnosti.

Inspirujte se a pokud se na změnu necítíte, vyberte si jednoho z interiérových designérů CZECH DECO TEAM

Autor koupelny: Ing. Arch. Ivana Volková, Ateliér Architektiv

Autor článku: Maria Brendel

Liliana Alvarez, Amazing Architectures [online] @2023. Dostupné z: https://amazingarchitecture.com/articles/8-best-small-bathroom-ideas-to-create-a-luxurious-london-home

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Vila Mandragora, Orahovac, Černá Hora

    "Villa Mandragora" je rodinná letní vila v Orahovci v Černé Hoře, která se nachází přímo nad meziměstskou silnicí Risan-Kotor. Tato…

    villa, rodinný dům
  • TRENDY pro sprchové kouty

    Jako místo, kde začínáme a končíme svůj den, získává koupelna konečně mnohem více pozornosti. Vany dlouhodobě ustupují sprchovým koutům, které…

  • Dům Los Molles, Villa General

    "Chci jedinečný dům, který sice zůstane v mezích předpisů, ale zajistí, že toto sídlo nebude mít stejnou formu jako ty…

    Rodinný dům, sedlová střecha
  • Stropní sálavé panely: Multifunkční a

    Stropní sálavé panely, kombinující vytápění, chlazení a akustické zlepšení, se stávají nezbytnou součástí moderních interiérů. Tyto panely nejenže efektivně regulují…

    Stropní topení
  • TECEvelvet: hvězdný design a inovativní

    Už jste se dotkli ovládacího tlačítka toalety TECEvelvet? Sametový pocit ze zmáčknutí tlačítka zcela mění běžnou denní rutinu.

    TECE wc ovládací tlačítko
  • Skryté zárubně DORSIS – architekti

    Přímé linie, estetika jednoduchosti a čistoty, minimum zdobných prvků - to jsou viditelné trendy interiérů moderních staveb, bez ohledu na…

    Dorsis Fortius dveře
  • Koohsar 252, provincie Alborz, Írán,

    Studio Davazdah: Na venkově v íránské provincii Alborz je navržena a postavena třípatrová vila o rozloze 600 m² pro mladý…

    Koohsar 252, Alborz Province, Iran by Studio Davazdah, villa
  • Laurel Grove, Melbourne, Victoria, Austrálie

    Kirsten Johnstone Architecture: V tomto nově postaveném domě v Blackburnu jsou hrdiny designu pálená hlína, beton a dřevo. Pozemek představoval…

    Kirsten Johnstone Architecture: nově postavený dům
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.